Klapvoet en gebruik van een klapvoetbrace

Klapvoet en gebruik van een klapvoetbrace Een klapvoetbrace zorgt ervoor dat je geen of minder last hebt van de gevolgen van een klapvoet. Bij een klapvoet wikkelt de voet niet meer goed af door een probleem met de voetheffers. De oorzaak moet vaak gezocht worden bij de zenuwen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een hernia of ander type zenuwbeknelling of door een onderliggende ziekte. Wie last heeft van een klapvoet zal merken dat hij of zij sneller struikelt over oneffenheden of drempels. Door de verandering in de tred kan men tevens sneller last krijgen van gewrichtsslijtage. Een klapvoetbrace trekt bij elke stap de voorvoet mee omhoog zodat men weer normaal kan lopen. Braces zijn onder meer verkrijgbaar van Össur, Orliman, Rafys, Boxia en Super Ortho.

Klapvoet en klapvoetbrace


Over de klapvoet

Er wordt gesproken van een klapvoet wanneer er een probleem is met het goed optillen van de voorvoet tijdens het lopen of rennen. Dit zorgt ervoor dat de afwikkeling van de voet niet meer goed is en deze met een klap op de grond komt, vandaar de benaming klapvoet. Wanneer men een klapvoet heeft dan kan dit ertoe leiden dat men vaak struikelt en valt omdat de voet ineens iets anders doet dan verwacht. Ook kan het leiden tot slijtage aan verschillende gewrichten.

Oorzaak

De oorzaak van een klapvoet is zwakte van de voetheffers. Het gaat daarbij specifiek om de spieren lange groteteenstrekker (extensor hallucis longus), korte groteteenstrekker (extensor hallucis brevis), musculus extensor digitorum longus, musculus extensor digitorum brevis en de voorste scheenbeenspier (tibialis anterior). De achterliggende oorzaken van de problemen met de voetheffers kunnen zeer divers zijn. Het probleem is vaak dat de zenuwen die de spieren in de voorvoet normaliter aansturen ergens geblokkeerd zijn. Dit kan bijvoorbeeld komen door een hernia, een breuk in een ruggenwervel, een chronische aandoening aan de perifere zenuwen of zenuwvezels of een lokaal trauma. Een klapvoet kan ook voorkomen als gevolg of overblijfsel van een beroerte, hersenverlamming en ziektes als MS, ALS, polio, musculaire dystrofie, syndroom van Guillain-Barré en ataxie van Friedreich.

Hanentred en slijtage

Wanneer iemand een klapvoet heeft dan kan dit resulteren in een zogenoemde hanentred: men gaat dan bij wijze van compensatie de knie aan één kant hoger optillen om zo te voorkomen dat de voet op de grond klapt of over de grond sleept. Dit kan ertoe leiden dat men eenzijdig last krijgt van slijtage aan onder meer de enkel, knie en heup. Er zijn ook veel mensen die door een klapvoet moeite krijgen met autorijden omdat ze de pedalen hierdoor niet meer goed kunnen intrappen.

Onderzoek naar oorzaak klapvoet

Heb je last van een klapvoet dan is het belangrijk te laten onderzoeken wat hiervan de oorzaak is. Mogelijk is de onderliggende oorzaak namelijk weg te nemen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer het probleem met de voet het gevolg is van een beknelde zenuw in de rug. Een behandeling door een manueel therapeut of fysiotherapeut kan dan mogelijk soelaas bieden, waarna de voet ook weer mee gaat doen zoals vroeger. De sleutel ligt vaak in het wegnemen van de druk op de betreffende zenuw. Hiervoor kunnen enkele voetoefeningen worden gedaan.

Gebruik van een klapvoetbrace

In veel gevallen kan het dragen van een klapvoetbrace uitkomst bieden, zowel in het voorkomen van het struikelen terwijl men last heeft van de aandoening als in het herstel ervan. Een klapvoetbrace bestaat uit een inlay die je in je schoen legt en verbonden is met een band die net boven de enkel om het onderbeen gedaan wordt. De twee delen van de brace worden middels een elastische band met elkaar verbonden. Bij elke stap die je zet zorgt de brace dat je voet doet wat hij normaal zou moeten doen: de voorvoet wordt omhoog getrokken en de afwikkeling van de voet is weer perfect. Dergelijke braces zijn licht van gewicht en kunnen in de meeste schoenen gedragen worden. Als de schoen een uitneembare zool bevat - zoals in ieder geval bij veel sportschoenen - dan kan het prettig zijn de zool uit te nemen terwijl men de brace draagt. De inlay zorgt er dan voor dat er geen hoogteverschil is met de andere voet. Er zijn ook klapvoetbraces met kuitbandage. Zo'n bandage zorgt voor een steviger gevoel en verdeelt de druk van de brace meer over het gehele onderbeen. Sommige mensen vinden dit prettiger zitten.

Word je behandeld aan de onderliggende oorzaak van een klapvoet dan is het handig om de brace tijdens deze periode te dragen om te voorkomen dat je struikelt of valt. Is de onderliggende oorzaak verholpen en daarmee de bron van het probleem dan zul je merken dat het gebruik van de brace snel niet meer nodig is. Gaat het om een chronisch probleem waarbij de onderliggende oorzaak niet verholpen kan worden dan is het mogelijk nodig om de klapvoetbrace permanent te dragen. Het dragen van de brace kan er dan aan bijdragen dat secundaire problemen zoals gewrichtsslijtage of rugklachten door de verandering in tred voorkomen worden.

Peroneusveer

Het kan ook voorkomen dat een arts of ergotherapeut het gebruik van een enkel-voetorthese of peroneusveer aanraadt. In dit geval is er niet een elastische band die aan de voorkant aan de voorvoet trekt maar zit er aan de achterkant een kunststof constructie. Zo'n orthese stabiliseert tegelijkertijd de enkel.

Verkrijgbaarheid braces bij klapvoet

Klapvoetbraces zijn breed verkrijgbaar via zowel webshops als winkels met medische hulpmiddelen. Zo kun je een klapvoetbrace aanschaffen van onder meer de merken Össur, Orliman, Rafys en Boxia. Prijzen voor zo'n brace variëren van circa 40 tot 80 euro (prijs voor het laatst gecheckt in 2020). Je kunt dan zelf bekijken of je het liefst een brace gebruikt met alleen een bandje boven de enkel of een met een kuitbandage. Let op, soms worden de band voor om de voet en die voor boven de enkel los verkocht.

Het is ook mogelijk zelf een peroneusveer aan te schaffen. Deze worden in verschillende maten gemaakt door het merk Super Ortho. Je schaft zelf al een peroneusveer aan voor circa 40 (prijs voor het laatst gecheckt in 2020).
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klapvoet of dropvoet: symptomen, oorzaken & behandelingKlapvoet of dropvoet: symptomen, oorzaken & behandelingEen klapvoet of dropvoet kan plots ontstaan en de patiënt ineens overvallen. Het meest opvallende symptoom is een moeiza…
Hulp bij klapvoet, voetheffersparese, dropvoet of valvoetHulp bij klapvoet, voetheffersparese, dropvoet of valvoetEen klapvoet is een lastig verschijnsel tijdens het lopen en wordt ook wel voetheffersparese genoemd. Een parese is een…
Klapvoet met hanentredKlapvoet met hanentredEr is sprake van een zogenaamde klapvoet als de voorvoet niet goed kan worden opgetild. Daardoor kan bij het lopen de vo…
Klapvoet, oorzaken en behandelingKlapvoet, oorzaken en behandelingEen klapvoet is herkenbaar doordat de voet met een klap neerkomt tijdens het lopen. Ook is het niet mogelijk om de tenen…

Osteofyten: Benige botuitsteeksels rond gewrichtenOsteofyten: Benige botuitsteeksels rond gewrichtenEen osteofyt is een glad, benig en puntig aangroeisel dat zich op de botten van de wervelkolom of rond de gewrichten bev…
Pansinusitis: Ontsteking van alle sinussen met gezichtspijnPansinusitis: Ontsteking van alle sinussen met gezichtspijnNormaal gesproken is één van de twee sinusgroepen aangetast bij een sinusinfectie of sinusitis (ontsteking van de neusbi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixabay.com, Pexels (bewerkt)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Foot_drop
  • https://www.fysiotherapieinformatie.nl/klapvoet-brace/
  • https://www.probrace.nl/blogs/blog/help-ik-heb-een-klapvoet/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 15-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.