Klapvoet of dropvoet: symptomen, oorzaken & behandeling

Klapvoet of dropvoet: symptomen, oorzaken & behandeling Een klapvoet of dropvoet kan plots ontstaan en de patiënt ineens overvallen. Het meest opvallende symptoom is een moeizame, stijve stapbeweging die ook wel "hanentred" wordt genoemd. Door een zwakte van de voetstrekspieren ga je het voorste deel van de voet en je tenen moeilijk kunnen optillen. Vaak is een beknelling van de zenuw of een hernia de oorzaak van de klapvoet. Een efficiënte behandeling van klapvoet bestaat uit het dragen van een klapvoetbrace. Wat zijn de oorzaken van klapvoet en wat zijn de specifieke symptomen?

Wat is een klapvoet?

Een klapvoet is het fenomeen waarbij het voorste deel van de voet niet voldoende kan worden opgeheven. Daardoor gaat de voet op een ruwe manier op de grond terechtkomen en wordt het moeilijk om vlot te stappen. Het gaat om een verlamming van de voetstrekspieren: dat zijn de spieren die de voorvoet en de tenen opheffen bij het lopen. De klapvoet wordt ook wel dropvoet genoemd, omdat de voet bij het lopen als het ware op de grond "valt" of "dropt". Daardoor kan de zogenaamde hanentred ontstaan.

Symptomen dropvoet

Het meest opvallende symptoom bij een klapvoet is een moeizame, stijve wandelbeweging. De dropvoet lijkt als het ware op de grond neer te vallen of te ploffen. Hierdoor kan je moeilijkheden ondervinden bij het stappen over een ongelijk oppervlak, zoals een oneffen voetpad bijvoorbeeld. Mogelijk gevolg is dat de patiënt onzekerder wordt in zijn stapbeweging en daardoor de kans vergroot op bijkomende symptomen pijn aan de voet door overbelasting, en een dof, tintelend gevoel in de voet. Ook een verzwikking van de enkel kan het gevolg zijn van moeizame, onnatuurlijke stapbewegingen veroorzaakt door dropvoet.

Dropvoet of klapvoet (rechts) / Bron: Pagemaker787, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Dropvoet of klapvoet (rechts) / Bron: Pagemaker787, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Oorzaken klapvoet

De oorzaak van de klapvoet of dropvoet is een kuitbeenzenuw (medische term: nervus peroneus) die bekneld is geraakt. Deze beknelling kan optreden in verschillende gevallen, zoals bijvoorbeeld het langdurig zitten met de knieën gebogen, het langdurig aan het bed gekluisterd zijn of het stilzitten met de benen over mekaar. Voorts kunnen ook rugproblemen zoals hernia of een stenose van de vijfde lendenwervel (L5) aan de basis liggen van de dropvoet. Tenslotte kunnen ook mensen met neurologische aandoeningen last krijgen van klapvoeten.

Klapvoet behandeling en tips

Lichaamshouding

De behandeling van klapvoeten wordt in de eerste plaats gevormd door het wegnemen van de oorzaak. Rechtstreekse druk op de zenuw moet zoveel mogelijk vermeden worden. Een aanpassing van je lichaamshouding bij je dagelijkse activiteiten kan hierbij soelaas bieden. Vergeet hierbij niet om je benen regelmatig te strekken en de bloedcirculatie niet te belemmeren door een slechte zithouding.

Schoenen

Voorts kan het voor mensen met klapvoeten ook nuttig zijn om bepaalde oefeningen te doen. Enkele voorbeelden daarvan zijn: zoals het op je hakken lopen of het optrekken van je tenen terwijl je steunt op je hielen. Ook aangepast schoeisel dragen is belangrijk: het is beter om platte schoenen te dragen of schoenen die tot aan de enkels komen om verzwikking van de enkel te vermijden. Doorgaans kan je na enkele weken of maanden van de klapvoet genezen.

Tip: klapvoetbrace

Om klapvoet te behandelen kan je ook een speciaal voor deze aandoening ontwikkelde brace aanbrengen aan de voet. Hierdoor wordt je voet beter ondersteund en kan je genieten van een betere voetstabiliteit bij het stappen. Klapvoetbraces zijn in verschillende maten verkrijgbaar en verhogen het comfort van de voet, wat de kans op bijkomende problemen verkleint, zoals bijvoorbeeld pijn aan de voet of verzwikking van de enkel.
Enkele voorbeelden van klapvoetbraces:
  • Össur klapvoet brace
  • Orliman Boxia Klompvoet Orthese
  • Peroneusveer Super Ortho
© 2013 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hulp bij klapvoet, voetheffersparese, dropvoet of valvoetHulp bij klapvoet, voetheffersparese, dropvoet of valvoetEen klapvoet is een lastig verschijnsel tijdens het lopen en wordt ook wel voetheffersparese genoemd. Een parese is een…
Klapvoet met hanentredKlapvoet met hanentredEr is sprake van een zogenaamde klapvoet als de voorvoet niet goed kan worden opgetild. Daardoor kan bij het lopen de vo…
Klapvoet: Voetafwijking met abnormale loopgangKlapvoet: Voetafwijking met abnormale loopgangPatiënten met een klapvoet tillen het voorste deel van de voet niet op. Zij lopen dan ook met de knie overmatig geheven…
Klapvoet en gebruik van een klapvoetbraceKlapvoet en gebruik van een klapvoetbraceEen klapvoetbrace zorgt ervoor dat je geen of minder last hebt van de gevolgen van een klapvoet. Bij een klapvoet wikkel…

Slecht slapen na de overgang door een laag bloedsuikerniveauSlecht slapen na de overgang door een laag bloedsuikerniveauHet is opvallend dat vooral vrouwen last hebben van slaapproblemen. Slecht slapen is behoorlijk vervelend en kan je ontz…
Wat is radiologie?Wat is radiologie?Röntgenfoto's, CT-scans, echo's, MRI-scans, dit zijn allerlei methoden waarmee de radioloog tot het stellen van diagnose…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Klapvoet
  • http://www.neurologie.nl/publiek/patientenvoorlichting/klapvoet
  • http://www.mps.mpg.de/homes/hoekzema/katman/kees/klap/klap_voet.html
  • http://www.gratisadviseurs.nl/question.php?id=16240
  • http://medischcontact.artsennet.nl/themas/tuchtzaken/selectie-van-de-inspectie/selectiezaak/106124/klapvoet-overvalt-patient.htm (bronnen geraadpleegd op 18/08/2015).
  • Afbeelding bron 1: Pagemaker787, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 28-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.