Gezond en lekker

Gezond en lekker 'Gezond en lekker' klinkt mogelijk nogal algemeen, maar er zijn nog veel mensen die om een of andere redenen de connectie tussen gezond en lekker niet goed kunnen maken. Om uiteenlopende redenen associeert menigeen lekker niet met gezonde voeding, bewegen en positiviteit. Maar bijvoorbeeld met junkfood, bankhangen en alles en iedereen afzeiken. Maar je maakt het jezelf een stuk gemakkelijker als je er voor kiest het anders te doen. Vaak staan we er niet bij stil dat als je alles net iets positiever oppakt, je een beetje beweegt en zorgt dat je je vitamines en mineralen, je je leven lichter maakt. Immers, overgewicht, kwaaltjes en negativiteit sleur je je hele leven mee, terwijl het ook anders kan. Hoe dan?

Een juk meetorsen

Een juk van negativiteit meetorsen gaat in de loop der jaren steeds zwaarder wegen en eigenlijk geldt dat ook voor ernstig overgewicht en kwaaltjes. Niet zelden komt men er enig moment achter dat het ook anders kan als men er al achter komt.
Natuurlijk is het nooit te laat om zaken te veranderen en dus is ook op late leeftijd inzien dat het anders kan, goed. Alleen kan een en ander al wel zijn sporen hebben nagelaten, dus hoe eerder je inziet dat het anders kan, hoe beter het is.

Positiviteit

Vraag je af wanneer je erg negatief bent, van alles afzeikt en het glas dus altijd half leeg ziet, waarom dit zo is. Alleen zeggen dat je voor hetzelfde geld positiviteit je leven binnen haalt, is te gemakkelijk gezegd. Je zult moeten achterhalen wat maakt dat je alleen (of grotendeels) de negatieve kanten van het leven ziet.

Natuurlijk kan het zijn dat je getekend door het leven niet zoveel lichtpuntjes zien, maar ieder lichtpuntje is er één en kan helpen die knop om te zetten. Het gaat er dus om dat je de lichtpuntjes gaat herkennen, ze niet te snel langs je heen laten gaan maar er even bij stil te staan. Het kan van alles zijn en soms zijn het zelfs vaak de gewoonste zaken die je, als je er even bij stilstaat, net een ander gevoel kunnen geven. Je moet het wel echt willen.
Te denken valt aan:
 • Een wandeling in de kou, lekker warm aangekleed zie je de natuur ontwaken en de vorst 'oplossen'. Een zo natuurlijk beeld kan je een glimlach bezorgen. En als je een hond hebt, maak je die ook meteen blij.
 • Een teken van leven richting een vriend of vriendin die het nodig heeft waarbij een 'smiley' via de smartphone al genoeg kan zijn. Een teken van leven terug, kan je een warm gevoel geven.
 • Op internet vind je grappige filmpjes over jonge stoeiende katten, lompe honden al dan niet met kleine kindjes, stoere mannen die de mist in gaan of wat je lachspieren vrolijk stemt. Lekker onbezorgd lachen, net zolang totdat je je buikspieren voelt.
 • Een jonge man of vrouw die voor een ouder iemand die bijvoorbeeld moeilijk ter been is, de deur openhoudt en een helpende hand aanreikt.
 • Goed uitgeslapen wakker worden en dat heerlijk ontspannen gevoel ervaren.
 • Een kleinigheidje wat je voor iemand hebt meegebracht en die een enorme glimlach om de ontvanger zijn/haar mond teweeg brengt.

De lijst is eindeloos, maar denk met name aan de kleine momentjes en neem jezelf voor dat je dagelijks minimaal één keer stevig gelachen moet hebben.

Gezond eten

Gezond eten wordt niet altijd met lekker gecombineerd. Om een of andere reden vinden we het zoute, vette of zoete eten vaak lekkerder. Zijn de smaakpapillen verpest of leven we verkeerd? Misschien wel allebei, wie zal het zeggen. Maar dat neemt niet weg dat je echt ook lekker kunt eten en wat gewoon gezond voor het lichaam is. Je moet misschien iets meer over eten weten en alles met mate nuttigen.

Te denken valt aan:
 • Dagelijks een handje verse noten bij een glaasje wijn is prima, maar daar moet je het ook bij houden.
 • Veel groenten is goed voor je en vervang je vis of vlees eens per week eens door een hard gekookt eitje. Groenten kan je nog smeuïger maken met de juiste kruiden, probeer eens wat uit.
 • Begin je dag met een stevig ontbijt en als je koolhydraten tot je neemt, begin er dan de dag mee of de lunch, maar vooral niet tijdens de avondmaaltijd.
 • Lunch bijvoorbeeld met alleen vers fruit (rood fruit, citrus of zelfs een banaantje) en daar mag je een behoorlijke hoeveelheid van hebben.
 • Tussen de maaltijd door honger? Neem een hard gekookt eitje, een plakje kaas, enkele smultomaatjes of een mini paprika.
 • Bij je kopje koffie of thee geen koekjes, maar neem een stukje chocolade van minimaal 70% cacao.
Hiervoor geldt ook dat de lijst eindeloos is en je lekker kunt eten én wat goed is voor je lichaam.

Bewegen

Je hoeft niet dagelijks als een bezetene rond te rennen of in de sportschool jezelf in het zweet te werken om je minimale beweging per dag te krijgen. Er staat een half uur per dag voor en sommige mensen hebben het inmiddels of een klein uurtje per dag. Eerlijk, het is helemaal niet verkeerd en voelt zelfs vaak goed, zodra je klaar bent.
Als je bijvoorbeeld dagelijks een wandeling maakt en één of twee keer per week net dat beetje meer doet (bijvoorbeeld een stukje hardlopen, fietsen en afhankelijk van het seizoen zwemmen of schaatsen) krijgt je lichaam voldoende beweging. Je lichaam maakt vervolgens stoffen aan waar je je prettiger bij voelt én de verbranding in je lichaam gaat nog even door.

Wil je er een sociaal evenement van maken, bijvoorbeeld om het beter vol te kunnen houden, ga dan voor de teamsporten of de één op één. Zoals (tafel-)tennis, squash of beachvolleybal. Zo combineer je gezondheid met je sociaal leven en dat laatste helpt ook bij een positieve en gezonde insteek in het leven.

Tot slot

Het hoeft niet zo complex te zijn om gezond te leven, het leven positief te benaderen en te genieten van al die gezonde voedingsstoffen. Het gaat er om of je het jezelf waard vindt, je bent immers slechts met je eigen lichaam en geest bezig en je doet het dus voor jezelf. Succes!
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meer Vet Verbranden met Gezonde VoedingMeer Vet Verbranden met Gezonde VoedingDoor gezonde voeding te gebruiken kun je gemakkelijk meer vet verbranden. Gezond eten is een kwestie van langzamerhand a…
Gezonde groenten uit een potjeGezonde groenten uit een potjeDe een betwist het ten stelligste en de ander is in de volle overtuiging dat het dé manier is om gezond te leven. We ete…
Mathijs Vrieze: de nieuwe Sonja Bakker?Mathijs Vrieze: de nieuwe Sonja Bakker?Nu Sonja Bakker kiest voor een periode van rust in haar leven, wordt het tijd voor een nieuwe dieetgoeroe. Het tv-progra…

Gezond: Alternatieven voor alcoholGezond: Alternatieven voor alcoholHoewel een glaasje wijn op zijn tijd niet perse slecht hoeft te zijn, heeft overmatig alcoholgebruik vele negatieve gevo…
Is water gezond?Is water gezond?Water, een natuurlijk product en bijna overal verkrijgbaar. Vaak wordt het gezien als gezond, maar waarom? Waar is water…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.