De geneeskracht van granaatappel
De granaatappel (Punica granatum) is een vrucht die behoort tot de zogenaamde “superfoods”. Granaatappels bevatten heel veel gezonde voedingsstoffen, zoals vitamine B5, vitamine C en kalium. Daarnaast zitten granaatappels vol antioxidanten, zoals tannines, flavanoïden. Ook zijn er heel wat polyfenolen aanwezig. Antioxidanten bevatten belangrijke eigenschappen om vrije radicalen te kunnen bestrijden. Granaatappel is dus een hulpmiddel dat helpt beschermen tegen ziekten die ontstaan als gevolg van infecties. Ook beschermt de granaatappel tegen hart- en vaatziekten en artrose. Granaatappel biedt dus heel wat voordelen voor de gezondheid.
Bron: LoggaWiggler, Pixabay Wat is een granaatappel?
De granaatappel is een rode vrucht (kan ook een andere kleur hebben) die men vooral – in de buurlanden van de Lage Landen - aantreft in de gebieden rond de Middellandse Zee. Binnen in de vrucht zie je aparte cellen die gevuld zijn met besjes die ieder een pit bevatten. Een goede granaatappel wordt gekenmerkt door een glanzende schil. Bij een droge schil zal je immers merken dat de inhoud van de vrucht niet meer sappig is.
De afkomst van de granaatappel
De granaatappels (Punica granatum) zijn oorspronkelijk afkomstig uit Perzië. Ze worden vooral gekweekt in de gebieden rond de Middellandse zee, het Midden-Oosten, India en de Kaukasus. “Punica” verwijst naar de Feniciërs, die de granaatappelteelt hebben verspreid om godsdienstige redenen. Het woord “granatum” vindt zijn oorsprong in het Latijn. Het betekent letterlijk korrel (granum). Ook de edelsteen “granaat” wordt naar de granaatappel genoemd, omwille van zijn kleur maar ook op de vorm van de cellen in de vrucht, die op edelstenen lijken.
Voordelen voor de gezondheid - geneeskracht
De granaatappel heeft al bewezen dat het een gunstige geneeskundige werking heeft. De granaatappel wordt meer en meer gerespecteerd in de westerse medische wereld en kent vele voordelen voor de gezondheid.
Granaatappel als ontstekingsremmer
Plantaardige flavanoïden werken ontstekingsremmend bij heel wat ziekten. Granaatappel heeft dus een belangrijke ontstekingsremmende functie. Deze flavanoïden, aanwezig in de vrucht, worden goed opgenomen door het lichaam en zijn helemaal niet giftig.
Cholesterolverlager en beschermer tegen hart- en vaatziekten
De granaatappel zorgt voor een verlaging van het aantal vetzuren in het lichaam, met een verlaging van het cholesterolgehalte als gevolg. Daarnaast verlaagt het ook de bloeddruk, met een verminderd risico op een beroerte. Bloedverdunning, een verbeterde bloedstroom en een goed onderhoud van de goede cholesterol zijn enkele voorbeelden van de gezondheidsvoordelen van de granaatappel.
Bescherming tegen Alzheimer
Granaatappels zitten vol polyfenolen, die op hun beurt zorgen voor de aanmaak en de verjonging van lichamelijke cellen. In granaatappel zitten vier keer zoveel polyfenolen dan in groene thee of rode wijn. Door regelmatig deze vrucht te consumeren, kan het risico op de
ziekte van Alzheimer verkleind worden.
Rijk aan vitaminen
Een granaatappel bezit ongeveer de helft van de aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Daarbovenop bevat granaatappel heel wat vezels, kalium, foliumzuur en de benodigde hoeveelheden vitamine A en E. Een granaatappel zorgt dus mee voor een goede opname van vitaminen en mineralen.
Andere gezondheidsvoordelen
De granaatappel gaat de enzymen stoppen die het kraakbeen aantasten waardoor artrose ontstaat. Op deze manier kan de granaatappel dus helpen om artrose te voorkomen. Granaatappels zouden de symptomen van de menopauze bij vrouwen verlichten en het drinken van granaatappelsap zou tandplak helpen voorkomen.
Bron: TBIT, Pixabay Opmerkelijk: granaatappel is goed voor de huid
De granaatappel heeft ook een positief effect op de huid. Door de grote hoeveelheid
antioxidanten zorgt de granaatappel voor een mooie, frisse en jonge huid. De voedingsstoffen in de pitjes hebben een verjongend effect op de huid. De granaatappel zorgt in het algemeen voor een goede cel- en waterhuishouding, een optimale collageenproductie en gladgestreken rimpels. De vrucht staat ook bekend als symbool van gezondheid, vitaliteit, vruchtbaarheid en een gelukkig en lang leven.
Belangrijke weetjes
- Wereldwijd bestaan er ongeveer 300 soorten granaatappels. Ze variëren in kleur van donkerrood tot geelbruin en in smaak van heel zoet tot heel zuur. De meest gekende granaatappels hebben echter een rode kleur.
- Ongeveer 40% van de granaatappel bestaat uit sap. Pers de granaatappel uit en zeef het sap. Het is de beste garantie voor een lekker en gezond drankje.
- Het Spaanse Granada en het Caraïbische schiereiland Grenada zijn genoemd naar de granaatappel. Het stadswapen van Granada bevat de vrucht. Op de vlag van Grenada staat een nootmuskaat en geen granaatappel.
- Ook de handgranaat werd naar de granaatappel genoemd. De gelijkenis tussen een vallende granaatappel – met spattende zaden – doet denken aan een granaat die ontploft.
- De grenadilla (passiebloem) werd ook naar de granaatappel genoemd omdat ze heel erg op elkaar lijken.