Waarom is genoeg drinken zo belangrijk?

Waarom is genoeg drinken zo belangrijk? Genoeg drinken is heel belangrijk, dat weten we allemaal. Als je genoeg drinkt blijft het vochtgehalte in je lichaam op peil en dit is belangrijk voor allerlei processen binnen in het lichaam. Ook voor de huid is vocht ontzettend belangrijk om deze gezond en elastisch te houden. Wat doet vocht nou met je lichaam en waarom is drinken zo belangrijk?

Water in je lichaam

Genoeg drinken is essentieel voor een goede vochtbalans in je lichaam; de vochtbalans in je lichaam zorgt er voor dat alle organen zo goed mogelijk hun werk kunnen doen en dat alle processen in je lichaam soepel verlopen.
Op een dag verliest je lichaam onder normale omstandigheden ongeveer 2 tot 3 liter vocht, dit moet er natuurlijk wel weer bij komen om niet uit te drogen. Als je sport of als het heel warm is dan verlies je natuurlijk veel meer vocht. Dit kan het geval zijn wanneer er sprak is van diarree, koorts, overgeven of andere extreme omstandigheden Als je sport kan je wel 1 tot 2 liter vocht per uur verliezen, dan moet je natuurlijk zorgen dat je véél erbij drinkt anders kan dit voor ernstige uitdrogingsverschijnselen zorgen.
60% van de lichaam bestaat uit water, je hersens bestaan voor 70% uit water en je longen zelfs voor 90%; als je ouder wordt kunnen deze percentage tot wel 30% afnemen. Zonder drinken kan je lichaam gemiddeld maar 4 dagen overleven, zonder eten is dit meer dan 2 maanden; dit verschil geeft wel aan hoe belangrijk vocht is voor het menselijk lichaam.

Vocht drijft afvalstoffen af

Vocht zorgt in het lichaam ervoor dat voedingsstoffen naar de cellen worden getransporteerd en dat het lichaam zout en afvalstoffen kan afscheiden. De voedingsstoffen moeten in de cellen terecht komen omdat die ervoor zorgen dat alle processen in je lichaam aangestuurd kunnen worden, hier is natuurlijk energie nodig, die ook vooral uit vocht wordt gehaald.
Sommige afvalstoffen uit bijvoorbeeld alcohol of eten, lossen pas op als ze in een bepaalde hoeveelheid vocht gemengd worden. Als je lichaam een vochttekort heeft, kan het dus niet van deze afvalstoffen af komen.
Water lost de voedingsstoffen uit je eten op, hierdoor kunnen ze opgenomen worden in je darmen. Als afvalstoffen niet goed worden afgevoerd kan dit leiden tot nierstenen of gewichtstoename.

Vocht zorgt voor de juiste lichaamstemperatuur

Vocht zorgt er ook voor dat de temperatuur in je lichaam 37 graden blijft, dit doet het lichaam door o.a. warmte uit te stoten in de vorm van zweet.
Als je lichaam een tekort aan vocht heeft, zul je je moe voelen. Dit gebeurt al bij een vochttekort van een paar procent, omdat je lichaam dan harder moet werken om afvalstoffen af te voeren en dergelijke en dus meer energie zal verbruiken.

Vocht zorgt voor een mooie huid

Ook voor je huid is genoeg drinken heel belangrijk, omdat je huid er via vocht voor zorgt dat de afvalstoffen uitgestoten worden, waardoor je minder snel puistjes krijgt. Ook houdt vocht de huid soepel en zorgt dat deze niet uitdroogt; uitdroging van de huid is een belangrijke oorzaak van rimpels.

Dorst

Als je een dorstgevoel hebt, dan heb je al een vochttekort van 5%. Het beste is dus om gewoon de hele dag door te blijven drinken, ook al heb je nog geen dorst. Omdat je je al bij een vochttekort van een paar procent moe zult voelen, zal dit bij 5% dus nog meer zijn omdat je lichaam dan nog harder moet werken.

Alleen water?

Water is het beste omdat hier helemaal niks aan toegevoegd is, je lichaam hoeft hier dus niks uit te filteren en kan al het vocht gebruiken voor waar het voor nodig is. Vooral drankjes met veel suiker vergen veel energie van het lichaam om o.a. de suiker eruit te halen en zijn daardoor minder goed voor je vochtbalans.
Alcohol en cafeïne zorgen voor vochtafdrijving in je lichaam, ook verhogen deze de productie van urine waardoor je vochtgehalte alleen maar meer zal afnemen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Genoeg drinken!Je lichaam bestaat voor het grootste deel uit water, dus het is belangrijk om genoeg te drinken. Maar hoeveel moet je no…
Hoeveel water drinken als je wilt afvallen?Hoeveel water drinken als je wilt afvallen?Wanneer je wilt afvallen is voldoende water drinken belangrijk. Het zorgt ervoor dat je minder snel dorst en honger krij…
Hoe kan ik een kat meer laten drinkenKatten drinken over het algemeen minder dan de meeste andere huisdieren. Toch hebben ze water nodig om gezond te blijven…

Ontbijt overslaan: ongezonde levensstijl of geen probleem?Ontbijt overslaan: ongezonde levensstijl of geen probleem?Het ontbijt. Volgens sommigen de belangrijkste maaltijd op een dag. Er wordt zelfs beweerd dat je dik wordt wanneer je j…
De geneeskracht van romanescoDe geneeskracht van romanescoRomanesco is waarschijnlijk de mooiste groente die er bestaat. Zijn structuur bestaat uit fractals, een zeer symmetrisch…
Bronnen en referenties
Loes_e (147 artikelen)
Laatste update: 07-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.