De geneeskracht van romanesco
Romanesco is waarschijnlijk de mooiste groente die er bestaat. Zijn structuur bestaat uit fractals, een zeer symmetrische groeivorm. Er vormen zich allerlei mooie groene torentjes, als ware het een schaalmodel van een futuristisch stadscentrum. De smaak van romanesco is een stuk subtieler dan die van gewone bloemkool hoewel het daar wel in de buurt komt. Het heeft een beetje nootachtige smaak. Verder heeft het een lekkere bite als je het niet te lang kookt.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Romanesco is de naam van een groene bloemkoolsoort met een mooie spiraalsgewijze fractalstructuur. De bloeistructuur volgt een mathematisch logaritme. De fractals zijn in feite een eetbare bloem uit de brassica-familie. Tot deze familie horen onder andere
spruitjes,
rode kool,
groene kool,
boerenkool,
mosterd,
rucola en
broccoli. De belangrijkste voedingsstoffen van romanesco zijn vitamine C, carotenoïden, vezels en vitamine K. Vooral vitamine C zit in grote getale in romanesco: in 100 gram zit 147% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Dat is een stuk meer dan in gewone
bloemkool.
Isothiocyanaten, goed bij kanker
In de brassicasoorten zitten isothiocyanaten. Deze stoffen hebben in tal van onderzoeken bewezen dat ze kankerwerend zijn. Ze kunnen onder andere de celdood van kanker, ook wel apoptose genoemd, induceren. Paarse kool heeft volgens Spaans onderzoek uit 2007 de meeste isthiocyanaten in zich, gevolgd door
zwarte kool of palmkool. Romanesco staat op een prima derde plaats, nog altijd hoger dan de traditionele witte bloemkool die we in
Nederland vaak plegen te eten.
Romanesco is gezonder dan witte bloemkool.
Bladeren zijn antibacterieel
Bladeren van de romanesco broccoli en andere brassicasoorten bevatten een antibacteriële component. Uit Italiaans onderzoek dat is gepubliceerd in 2006 blijkt dat het sap van de bladeren
E.coli-bacteriën en
salmonella-bacteriën doodt. Deze bacteriën zijn pathogenen ofwel ziekmakende stoffen die soms worden aangetroffen in voedsel zoals eieren en kippenvlees.
Romanesco heelt wonden
Koolbladeren worden van oudsher gebruikt om wonden te helen. De bladeren van de romanesco kunnen daar ook voor worden gebruikt. Er zijn mensen die last hebben van chronische wonden of slecht helende wonden. Zij kunnen eens proberen om romanescobladeren op de wond aan te brengen. Je verbindt de bladeren met pleisters en verband over de wond en laat ze de gehele nacht zitten. De kans is erg groot dat de ochtend erop de wonden al een stuk beter eruit zien. Je kunt zoveel nachten als nodig is met een koolblad op de wond slapen.
Wiskundige structuren
Romanesco is één van de weinige groenten die is bestudeerd door wiskundigen. De in het oog springende fractalstructuur heeft mensen ertoe bewogen om romanesco nader te bestuderen. Het blijkt dat de wetten van de gulden snede opgevolgd worden door deze groente. Verder voldoen de spiralen aan de wiskundige formules zoals Fibonacci die heeft opgesteld. De gulden snede kan exact tot uiting komen in iedere bloem van de romanesco. Overigens is volgens vele wiskundigen de structuur van romanesco geen 100% fractal volgens de wiskundige definitie. Als je verder inzoomt op de fractalstructuur hoort er volgens de officiële definitie een fractalstructuur over te blijven maar in het geval van de romanesco wordt dan een molecuulstructuur zichtbaar.
Naamgeving romanesco
In de wetenschap gebruiken we Latijnse namen. Waarom? Omdat we dat elk misverstand over welke plant het gaat uitsluitbaar is. De Latijnse naam van romanesco is
Brassica oleracea convar. botrytis var. Botrytis. In Nederland wordt het ook wel groene torentjesbloemkool genoemd. Tot ver in de jaren 90 van de 20e eeuw werd deze groente in winkels aangeduid als Spaanse bloemkool. De naam romanesco komt uit Italië. In de 16e eeuw noemde men deze plant broccolo romanesco, wat ´broccoli uit Rome´ betekent.
Romanesco kun je zelf in de achtertuin kweken; het is een sierlijke, eetbare koolsoort. /
Bron: Parent Géry, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Zelfkweektips
Als je romanesco zelf kweekt is het goed om te weten dat de bladeren die romanesco groen houden. Wanneer de bloem te veel zonlicht krijgt, neigt de bloem meer naar het verkrijgen van rode kleuren. De bladeren van romanesco kun je opeten. Dat is handig om te weten want zelf kweken van kolen leidt vaak tot kleinere kolen. Wie de bladeren eet maakt optimaal gebruik van de voedingskracht van romanesco.
Eettips romanesco
Romanesco is een prima groente om kort te koken en op je bord een stukje roomboter erover te doen zodat dit heerlijk gaat smelten. Romanesco kun je koken en op je bord overgieten met een bechemelsaus of kaassaus. Een saus van blauwe kaas smaakt hier eveneens lekker bij. Daarnaast is het een prima kool om in kleine stukjes te snijden en te roerbakken met andere
groenten zoals
ui,
knoflook,
spercieboontjes en
champignons. Zo verkrijg je een groentemix die prima past bij een rijstmaaltijd. Stukjes romanesco kun je ook los kort bakken, om ze erna door een salade te doen. Deze groente is ideaal om te roosteren. Besprenkel ze met
citroen en rooster ze in de oven, of probeer ze eens op de
vegetarische barbecue! Ook kun je romanesco flink gaar koken en eventjes met een handblender fijn malen. Doe er wat
room bij en gefruite uitjes en knoflook en je hebt een prima maaltijdsoep. Eventueel kun je er wat geraspte
Hollandse kaas over doen om de soep meer maaltijdwaarde te geven.