De geneeskracht van room
Het idee dat room slecht is blijkt sterk opgeklopt te zijn. Mythen worden sluimerend ontmaskerd in de 21e eeuw. Soms is een nieuw inzicht al jaren bekend maar is het nooit in de media verschenen en hangen vele nog de oude denkbeelden aan. Room bevat net zoals veel andere melkproducten verzadigde vetten. Lang werd gedacht dat mensen van het consumeren van deze vetten hart-en vaatziekten krijgen. Ook obesitas en diabetes mellitus zouden een gevolg zijn van het eten van teveel verzadigde vetten. Dat blijkt een onjuiste stelling. Vanaf de jaren 60 van de 20e eeuw is de (westerse) mens verkeerd voorgelicht over verzadigde vetten. Meerdere wetenschappelijk onderzoeken vanaf 2010 tonen aan dat verzadigde vetten uit melkproducten gezond zijn. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat je dik zou worden van volle melkproducten zoals roomboter, volle kwark of volle melk.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Vetten zijn gezond
Ten eerste is het verstandig om op te merken dat obesitas, suikerziekte of diabetes mellitus en
hart- en vaatziekten de klassieke welvaartsziekten zijn. Dat wil zeggen: naarmate de welvaart toenam, vanaf ongeveer 1900, is bekend dat deze ziekten veel meer voorkomen. Daarnaast kan iedere expert je vertellen dat vroeger, dus in de 18e en 19e eeuw, tot ver in de 20e eeuw, de mens veel meer vetten at. Melk was altijd volle, rauwe melk. Men at en bakte in roomboter. Zelfs het vlees was vetter. In de tijd dat men vet at, was men een stuk magerder dan de moderne mens! Ook had men niet zo veel last van aderverkalking en hartaanvallen als in de periode na de Tweede Wereldoorlog. Dat zijn reeds indicaties dat vetten helemaal niet zo ziekmakend zijn als lang werd voorgeschoteld door westerse media en het medische establishment.
Hoe vetter je eet, hoe minder obesitas
In een onderzoek wat in 2013 werd gepubliceerd in Zweden bleek dat hoe meer vetten uit melkproducten men innam, hoe lager de kans op obesitas was. Het omgekeerde bleek eveneens waar: hoe lager de vetinname uit melkproducten was, hoe hoger de kans op obesitas. Het onderzoek werd gedaan over een periode van 12 jaar en er werden in totaal 1782 mannen onderzocht. Obesitas is één van de meest voorkomende welvaartsziekten. Vanaf de jaren 60 van de 20e eeuw dacht men dat obesitas kwam door het eten van vet. Deze hypothese blijkt op een simpele manier, via wetenschappelijk onderzoek, onderuit gehaald te kunnen worden. Alle voedselfabrikanten hebben hun producten naar aanleiding van inferieure wetenschap of pseudowetenschap uit de 20e eeuw aangepast en prijzen hun producten met ´mager´, ´halfvol´ en zelfs ´light´. Aan het begin van de 21e eeuw blijkt dat we veel beter volle room en volle melk kunnen gebruiken.
Dik worden heeft niets te maken met het eten vat vetten, wel met het eten van transvetten zoals geharde plantaardige olie en margarine. Vooral suiker, bloem en witmeelproducten zijn de oorzaak van welvaartsziekten.
Vetten leiden niet tot hart-en vaatziekten
In room en volle melk zitten verzadigde vetten. Lang werd gedacht dat deze vetten hart-en vaatziekten veroorzaken. Dit idee blijkt een illusie. Uit Amerikaans onderzoek dat werd gepubliceerd in 2010 blijkt dat verzadigde vetten geen hart- en vaatziekten en dus geen hartaanvallen veroorzaken. In het onderzoek werden de gegevens van 21 andere onderzoeken naast elkaar gelegd. Het bleek bij een aantal onderzoeken dat de onderzoekers allerlei gegevens op een stapel gooiden. In de 20e eeuw beschouwden wetenschappers alle soorten vet, of het nu gesynthetiseerd transvet of natuurlijk melkvet was, als gelijksoortige vetten. De Amerikaanse onderzoekers haalden de resultaten voor transvetten apart van de resultaten voor vetten van room en andere natuurlijke producten. Dan bleek dat room en natuurlijke vetsoorten niet voor verhoging op het risico van hart-en vaatziekten zorgde. Vele onderzoekers gingen van het idee uit dat supermarktolie en margarine niet hoefde te worden onderscheiden van natuurlijke vetten zoals room, roomboter en volle melk. Als zoveel wetenschappers deze fout een halve eeuw lang kunnen maken, kun je dan spreken van pseudowetenschappers? Het tegendeel bleek waar: verzadigde vetten uit melkproducten kunnen zelfs het risico op hart- en vaatziekten licht verkleinen, zo noteerden de Amerikaanse onderzoekers.
Melkproducten eten kan zelfs leiden tot verkleining van het risico op hart-en vaatziekten.
Melkproducten leidt niet tot diabetes mellitus
Het eten van kaas, room en roomboter leidt niet tot een verhoogde kans op een hartaanval, dat concludeert een Engels onderzoek van de Cardiff university dat het licht zag in april 2010. In dit meta-onderzoek werden 38 wetenschappelijke publicaties naast elkaar gelegd. Enkele onderzoeken legden in hun conclusie een relatie tussen diabetes en het consumeren van melkproducten. Op basis van statistische gegevens is er echter onvoldoende bewijs voor deze stelling, zo zagen de Engelse onderzoekers. De onderzoekers schrijven dat de meeste andere onderzoeken cholesterol als de enige indicatie vond voor het poneren van de conclusie dat melkproducten slecht zijn voor het hart. Het is echter niet erg wetenschappelijk om slechts één indicator te gebruiken om een conclusie op te baseren, zo stellen de medewerkers van de universiteit van Cardiff. Honderden onderzoekers namen niet de moeite namen om mensen te volgen in hun dagelijkse eetgewoonten en op daaruit te concluderen welke eetgewoonten tot bepaalde ziekten leiden; men ging er gewoon vanuit dat cholesterol tot hart- en vaatziekten leidt, wat een illusie is gebleken. De onderzoekers zeggen dat de industriële melkproducten met lage vetpercentages aan kritische wetenschap moet worden onderworpen. Het zou wel eens zo kunnen zijn dat deze melkproducten een stuk minder gezond zijn dan volle melkproducten, zo denken de Engelse onderzoekers.
Ravnskov
Het wordt steeds duidelijker dat de mythe cholesterol leidt tot hart-en vaatziekten door modern onderzoek wordt doorgeprikt. Dr. Ravnskov, een Zweedse arts, schrijver en onderzoeker legt in zijn boek ´Feiten en fabels over cholesterol´ uit dat cholesterol hard nodig is in het lichaam en dat het een transporteur is van geneeskrachtige stoffen. Dat terwijl bijvoorbeeld de Hartstichting en allerlei cardiologen een halve eeuw lang hebben gezegd dat cholesterol slecht is en onderdrukt moet worden. Cholesterol komt met name in grote getale voor in de hersenen. Bovendien maakt de mens zelf cholesterol aan. ´Geloof jij nu werkelijk dat iets dat het menselijk lichaam aanmaakt slecht kan zijn voor de gezondheid?´, is één van de vragen die Uffe Ravnskov stelt.
Helaas hebben alle duizenden onderzoeken op het gebied van welvaartsziekten en melkproducten anno 2014 nog steeds niet geleid tot een volledig begrijpen van de onderliggende mechanismen die verantwoordelijk zijn voor ziekte en gezondheid.
Eettips opgeklopte room
Iedereen weet hoe je slagroom moet maken. Gewone room kun je eenvoudig zelf maken door room op te kloppen zonder suiker. Opgeklopte room kun je op diverse manieren gebruiken in de keuken. Eigenlijk is room elke dag eetbaar. Je kunt het namelijk op brood doen in combinatie met kaas. Ook op de pannenkoeken met vruchten is room lekker. Daarnaast past room in vele pastagerechten. Als je room in een warme maaltijd gebruikt is het verstandig dit pas op het laatste moment erbij te doen. Room is zeer lekker in een gerecht met kidneybonen. Verder past een klodder room prima bij gekookte aardappels. Een aardappelsalade kun je lekker romig maken door wat opgeklopte room eraan toe te voegen. Ook een fruitsalade met opgeklopte room is een waarlijk eetfestijn. Verder is opgeklopte room heerlijk voor gebak. Sommige mensen noemen deze opgeklopte room ´Duitse slagroom´ omdat in Duitsland slagroom nooit gezoet is.