InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Gezonde voeding > De geneeskracht van room

De geneeskracht van room

De geneeskracht van room Het idee dat room slecht is blijkt sterk opgeklopt te zijn. Mythen worden sluimerend ontmaskerd in de 21e eeuw. Soms is een nieuw inzicht al jaren bekend maar is het nooit in de media verschenen en hangen vele nog de oude denkbeelden aan. Room bevat net zoals veel andere melkproducten verzadigde vetten. Lang werd gedacht dat mensen van het consumeren van deze vetten hart-en vaatziekten krijgen. Ook obesitas en diabetes mellitus zouden een gevolg zijn van het eten van teveel verzadigde vetten. Dat blijkt een onjuiste stelling. Vanaf de jaren 60 van de 20e eeuw is de (westerse) mens verkeerd voorgelicht over verzadigde vetten. Meerdere wetenschappelijk onderzoeken vanaf 2010 tonen aan dat verzadigde vetten uit melkproducten gezond zijn. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat je dik zou worden van volle melkproducten zoals roomboter, volle kwark of volle melk.

Inhoud:


Vetten zijn gezond

Ten eerste is het verstandig om op te merken dat obesitas, suikerziekte of diabetes mellitus en hart- en vaatziekten de klassieke welvaartsziekten zijn. Dat wil zeggen: naarmate de welvaart toenam, vanaf ongeveer 1900, is bekend dat deze ziekten veel meer voorkomen. Daarnaast kan iedere expert je vertellen dat vroeger, dus in de 18e en 19e eeuw, tot ver in de 20e eeuw, de mens veel meer vetten at. Melk was altijd volle, rauwe melk. Men at en bakte in roomboter. Zelfs het vlees was vetter. In de tijd dat men vet at, was men een stuk magerder dan de moderne mens! Ook had men niet zo veel last van aderverkalking en hartaanvallen als in de periode na de Tweede Wereldoorlog. Dat zijn reeds indicaties dat vetten helemaal niet zo ziekmakend zijn als lang werd voorgeschoteld door westerse media en het medische establishment.

Hoe vetter je eet, hoe minder obesitas

In een onderzoek wat in 2013 werd gepubliceerd in Zweden bleek dat hoe meer vetten uit melkproducten men innam, hoe lager de kans op obesitas was. Het omgekeerde bleek eveneens waar: hoe lager de vetinname uit melkproducten was, hoe hoger de kans op obesitas. Het onderzoek werd gedaan over een periode van 12 jaar en er werden in totaal 1782 mannen onderzocht. Obesitas is één van de meest voorkomende welvaartsziekten. Vanaf de jaren 60 van de 20e eeuw dacht men dat obesitas kwam door het eten van vet. Deze hypothese blijkt op een simpele manier, via wetenschappelijk onderzoek, onderuit gehaald te kunnen worden. Alle voedselfabrikanten hebben hun producten naar aanleiding van inferieure wetenschap of pseudowetenschap uit de 20e eeuw aangepast en prijzen hun producten met ´mager´, ´halfvol´ en zelfs ´light´. Aan het begin van de 21e eeuw blijkt dat we veel beter volle room en volle melk kunnen gebruiken.

Geroosterde boterham met room en zwarte peper. / Bron: Luca alex87, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Geroosterde boterham met room en zwarte peper. / Bron: Luca alex87, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Dik worden heeft niets te maken met het eten vat vetten, wel met het eten van transvetten zoals geharde plantaardige olie en margarine. Vooral suiker, bloem en witmeelproducten zijn de oorzaak van welvaartsziekten.

Vetten leiden niet tot hart-en vaatziekten

In room en volle melk zitten verzadigde vetten. Lang werd gedacht dat deze vetten hart-en vaatziekten veroorzaken. Dit idee blijkt een illusie. Uit Amerikaans onderzoek dat werd gepubliceerd in 2010 blijkt dat verzadigde vetten geen hart- en vaatziekten en dus geen hartaanvallen veroorzaken. In het onderzoek werden de gegevens van 21 andere onderzoeken naast elkaar gelegd. Het bleek bij een aantal onderzoeken dat de onderzoekers allerlei gegevens op een stapel gooiden. In de 20e eeuw beschouwden wetenschappers alle soorten vet, of het nu gesynthetiseerd transvet of natuurlijk melkvet was, als gelijksoortige vetten. De Amerikaanse onderzoekers haalden de resultaten voor transvetten apart van de resultaten voor vetten van room en andere natuurlijke producten. Dan bleek dat room en natuurlijke vetsoorten niet voor verhoging op het risico van hart-en vaatziekten zorgde. Vele onderzoekers gingen van het idee uit dat supermarktolie en margarine niet hoefde te worden onderscheiden van natuurlijke vetten zoals room, roomboter en volle melk. Als zoveel wetenschappers deze fout een halve eeuw lang kunnen maken, kun je dan spreken van pseudowetenschappers? Het tegendeel bleek waar: verzadigde vetten uit melkproducten kunnen zelfs het risico op hart- en vaatziekten licht verkleinen, zo noteerden de Amerikaanse onderzoekers.

Melkproducten eten kan zelfs leiden tot verkleining van het risico op hart-en vaatziekten.

Melkproducten leidt niet tot diabetes mellitus

Het eten van kaas, room en roomboter leidt niet tot een verhoogde kans op een hartaanval, dat concludeert een Engels onderzoek van de Cardiff university dat het licht zag in april 2010. In dit meta-onderzoek werden 38 wetenschappelijke publicaties naast elkaar gelegd. Enkele onderzoeken legden in hun conclusie een relatie tussen diabetes en het consumeren van melkproducten. Op basis van statistische gegevens is er echter onvoldoende bewijs voor deze stelling, zo zagen de Engelse onderzoekers. De onderzoekers schrijven dat de meeste andere onderzoeken cholesterol als de enige indicatie vond voor het poneren van de conclusie dat melkproducten slecht zijn voor het hart. Het is echter niet erg wetenschappelijk om slechts één indicator te gebruiken om een conclusie op te baseren, zo stellen de medewerkers van de universiteit van Cardiff. Honderden onderzoekers namen niet de moeite namen om mensen te volgen in hun dagelijkse eetgewoonten en op daaruit te concluderen welke eetgewoonten tot bepaalde ziekten leiden; men ging er gewoon vanuit dat cholesterol tot hart- en vaatziekten leidt, wat een illusie is gebleken. De onderzoekers zeggen dat de industriële melkproducten met lage vetpercentages aan kritische wetenschap moet worden onderworpen. Het zou wel eens zo kunnen zijn dat deze melkproducten een stuk minder gezond zijn dan volle melkproducten, zo denken de Engelse onderzoekers.

Ravnskov

Het wordt steeds duidelijker dat de mythe cholesterol leidt tot hart-en vaatziekten door modern onderzoek wordt doorgeprikt. Dr. Ravnskov, een Zweedse arts, schrijver en onderzoeker legt in zijn boek ´Feiten en fabels over cholesterol´ uit dat cholesterol hard nodig is in het lichaam en dat het een transporteur is van geneeskrachtige stoffen. Dat terwijl bijvoorbeeld de Hartstichting en allerlei cardiologen een halve eeuw lang hebben gezegd dat cholesterol slecht is en onderdrukt moet worden. Cholesterol komt met name in grote getale voor in de hersenen. Bovendien maakt de mens zelf cholesterol aan. ´Geloof jij nu werkelijk dat iets dat het menselijk lichaam aanmaakt slecht kan zijn voor de gezondheid?´, is één van de vragen die Uffe Ravnskov stelt.

Biologisch chocoladekoekje met room / Bron: Jeffreyw, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Biologisch chocoladekoekje met room / Bron: Jeffreyw, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Helaas hebben alle duizenden onderzoeken op het gebied van welvaartsziekten en melkproducten anno 2014 nog steeds niet geleid tot een volledig begrijpen van de onderliggende mechanismen die verantwoordelijk zijn voor ziekte en gezondheid.

Eettips opgeklopte room

Iedereen weet hoe je slagroom moet maken. Gewone room kun je eenvoudig zelf maken door room op te kloppen zonder suiker. Opgeklopte room kun je op diverse manieren gebruiken in de keuken. Eigenlijk is room elke dag eetbaar. Je kunt het namelijk op brood doen in combinatie met kaas. Ook op de pannenkoeken met vruchten is room lekker. Daarnaast past room in vele pastagerechten. Als je room in een warme maaltijd gebruikt is het verstandig dit pas op het laatste moment erbij te doen. Room is zeer lekker in een gerecht met kidneybonen. Verder past een klodder room prima bij gekookte aardappels. Een aardappelsalade kun je lekker romig maken door wat opgeklopte room eraan toe te voegen. Ook een fruitsalade met opgeklopte room is een waarlijk eetfestijn. Verder is opgeklopte room heerlijk voor gebak. Sommige mensen noemen deze opgeklopte room ´Duitse slagroom´ omdat in Duitsland slagroom nooit gezoet is.
© 2014 - 2019 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Vetten, vetzuren en hun functiesVetten, vetzuren en hun functiesVetten hebben, vooral de laatste jaren, een negatieve klank. Veel mensen zijn bezig met gezonde voeding en afvallen en v…
Welke vitaminen zitten in welke voedingsmiddelen?Voldoende vitaminen in je lichaam binnenkrijgen is van levensbelang. Je krijgt ze binnen door gezond en gevarieerd te et…
Onverzadigde vetten verkleinen kans op hart- en vaatziektenOnverzadigde vetten verkleinen kans op hart- en vaatziektenPer jaar zouden bijna vijfduizend gevallen van hart- en vaatziekten voorkomen kunnen worden. Dit heeft te maken met de v…
Smoothies en sappen voor het hart en tegen cholesterolSmoothies en sappen voor het hart en tegen cholesterolEen gezond hart hangt nauw samen met een goed cholesterol niveau. Door om de twee dagen één van deze sappen of smoothies…
Gevolgen voor de gezondheid door overgewichtGevolgen voor de gezondheid door overgewichtSteeds meer mensen hebben last van overgewicht. Ook een beetje overgewicht kan gevolgen hebben voor de gezondheid. Hoe z…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tamorlan, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Zweeds onderzoek 2013: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23320900
  • Zweeds onderzoek 2013: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3656401/
  • Amerikaans onderzoek 2010: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2824152/
  • Engels onderzoek 2010: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2950929/
  • Boek: Dr. Uffe Ravnskov, feiten en fabels over cholesterol
  • Foto´s: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Luca alex87, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Jeffreyw, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Reageer op het artikel "De geneeskracht van room"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Maria, 23-03-2017 16:59 #2
Ben het nog steeds erg met je eens, dat room gezond is! En dat juist mensen die het eten beslist niet moddervet hoeven te worden, integendeel! Er zitten slechts goede stoffen in en met matig gebruik, net als met roomboter en goede vetten, gedijt de gezondheid. Vroeger aten mensen die heel zwaar lichamelijk werk deden, boeren met vaak alleen hun eigen spierkracht en nog geen machines bijv., deze voeding elke dag. Vergeleken met hen, zijn wij geestelijk, cognitief, veel actiever en veel minder lichamelijk actief en hebben net zo goed écht goede voeding nodig. Door de voedselindustrie zijn veel mensen gehersenspoeld.
Het is verrukkelijk en gezond om havermout met een scheut ongeslagen room te eten of van roomboter gebakken champignons met een scheut room een heerlijke saus te maken, met groene kruiden.

Ravnskoff ziet het goed! Hij komt uit een land, Zweden, waar ook velen vroeger moesten buffelen op het land om in eigen levensonderhoud te voorzien, net als Nederland. Bij mensen die deze gezonde voeding nuttigen, zie je toch duidelijk dat hun hersenen ook beter werken, nietwaar? Zélf nadenken loont altijd de moeite!

Maria, 17-01-2017 10:35 #1
Goeiemorgen! Zoals je schrijft, weet men het fijne nog niet van de totale stofwisseling van de mens en zijn er ook veel onzinverhalen en rammelende onderzoeken geweest de afgelopen decennia.
Een deel zal nog lang onduidelijk blijven, veronderstel ik, omdat de mens of wetenschapper niet alle kennis op het niveau van celstofwisseling of exacte werking van de hersenen weet. Men weet daar maar weinig nog van af en mensen die werkzaam zijn op die terreinen, zeggen dat ook. Veel zaken die met de stofwisseling te maken hebben, waarom de ene mens een ziekte ontwikkelt en een ander niet, zijn nog een mysterie.
Ik was op deze pagina omdat ik altijd ontbijt met biol. havermout en room, ben kerngezond! Maar het vetpercentage van room is 30% en ik wilde daar informatie over. Blijkt dus prima te zijn, behalve dat het prima smaakt!

Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 25-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Reacties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!