De geneeskracht van spruitjes
Spruitjes zijn een zeer gezonde groente vol vitaminen en mineralen. Ze werden al in de zestiende eeuw gecultiveerd en zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Omdat de groente wat bitter is, is niet iedereen even gek op spruitjes. Kook ze daarom bij voorkeur beetgaar, dan smaken ze minder bitter.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Spruitje begon rond Brussel
Spruitjes werden voor het eerst gecultiveerd in de 16e eeuw rond Brussels, toen dit deel van de wereld nog in handen was van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, de voorloper van het
Koninkrijk der Nederlanden. Sindsdien is het spruitje een opmars begonnen over heel de wereld. Het heeft de Verenigde Staten van Amerika geheel veroverd onder de naam Brussels sprout´. Het centrum der spruitjescultuur in de VS is gelegen rond Louisiana. Het spruitje is daar geïntroduceerd door Franse kolonisten. Nederland behoort in de 21e eeuw samen met Canada, Engeland en Duitsland tot de topproducenten op het gebied van spruitjes.
Hypergezonde groente
Spruitjes zijn zo megagezond dat je er bijna de kriebels van krijgt. 88 Gram spruitjes, iets minder dan de gezonde Hollandse man of vrouw op zijn bord heeft tijdens een volwaardige maaltijd, levert al twee keer zoveel
vitamine K op als de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH). Gelukkig kan teveel in dit geval geen kwaad. Daarnaast zit het spruitje ook nog eens tjokvol vitamine C. 88 Gram is genoeg voor 127% van de ADH voor vitamine C. Verder zit er vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11 en vitamine E in het spruitje, in redelijke hoeveelheden.
Mineralenrijke spruitkool
Spruitjes worden ook spruitkool genoemd. Er zitten veel verschillende
mineralen in de spruitkool en allemaal in grote hoeveelheden.
Kalium,
ijzer,
fosfor,
mangaan, molybdeen,
magnesium en calcium huizen allemaal in de kleine spruit. Het is voorts een redelijke goed bron van proteïne, het
aminozuur tryptofaan en het bevat een behoorlijke hoeveelheid vezels.
Spruitjes als detox
Wetenschappelijk onderzoek heeft diverse keren bewezen dat spruitjes het lichaam reinigt van kankerverwekkende stoffen. De
fytonutriënten glucosinolaten die worden aangetroffen in spruitjes zijn daar in grote mate verantwoordelijk voor. Ook de verschillende sulfurcomponenten dragen op het gebied van de ontgifting hun steentje bij. Spruiten zijn een detoxgroente. De geneeskracht tegen kanker van koolsoorten waaronder het spruitje zijn een reden om deze groente niet te mijden.
Kankervoorkomende groente
Spruitjes verlagen het risico op kanker doordat ze voor detox zorgen. Daarnaast zitten er de natuurlijke vitamine A, C en E in die elk op hun beurt de sterkste
antioxidanten onder vitaminen zijn. Er zit het meest vitamine C in. Deze verkleinen alle drie de kans op chronische oxidatieve stress wat tot kanker kan leiden. Oxidatie wordt veroorzaakt door vrije radicalen die celschade en DNA-schade aanrichten in het lichaam waardoor kankertumors een grotere kans krijgen om zich te ontwikkelen. Het neutraliseren van deze vrije radicalen geeft het spruitje het label mee van een volwaardige antikankervoedsel.
Eettips spruitjes
Spruitjes kun je het best beetgaar eten, om optimaal van de geneeskracht gebruik te maken. Kook het spruitje niet langer dan 5 minuten. Drie minuten is eigenlijk ook al genoeg. Het spruitje kun je eten met roomkaas. Leg roomkaas op je bord en leg daar de hete spruitjes op. De kaas gaat heerlijk smelten. Je kunt ook zelf een roomsausje maken of een kaassaus. Maak hiervoor eerst een bechamelsaus met water, bloem,
zout en peper en voeg er vervolgens room of geraspte kaas aan toe. De saus kun je afmaken met groene
kruiden zoals
peterselie,
oregano en
basilicum.
Lees verder