De geneeskracht van spruitjes

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Spruitje begon rond Brussel
Spruitjes werden voor het eerst gecultiveerd in de 16e eeuw rond Brussels, toen dit deel van de wereld nog in handen was van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, de voorloper van het Koninkrijk der Nederlanden. Sindsdien is het spruitje een opmars begonnen over heel de wereld. Het heeft de Verenigde Staten van Amerika geheel veroverd onder de naam Brussels sprout´. Het centrum der spruitjescultuur in de VS is gelegen rond Louisiana. Het spruitje is daar geïntroduceerd door Franse kolonisten. Nederland behoort in de 21e eeuw samen met Canada, Engeland en Duitsland tot de topproducenten op het gebied van spruitjes.Hypergezonde groente
Spruitjes zijn zo megagezond dat je er bijna de kriebels van krijgt. 88 Gram spruitjes, iets minder dan de gezonde Hollandse man of vrouw op zijn bord heeft tijdens een volwaardige maaltijd, levert al twee keer zoveel vitamine K op als de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH). Gelukkig kan teveel in dit geval geen kwaad. Daarnaast zit het spruitje ook nog eens tjokvol vitamine C. 88 Gram is genoeg voor 127% van de ADH voor vitamine C. Verder zit er vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11 en vitamine E in het spruitje, in redelijke hoeveelheden.
Mineralenrijke spruitkool
Spruitjes worden ook spruitkool genoemd. Er zitten veel verschillende mineralen in de spruitkool en allemaal in grote hoeveelheden. Kalium, ijzer, fosfor, mangaan, molybdeen, magnesium en calcium huizen allemaal in de kleine spruit. Het is voorts een redelijke goed bron van proteïne, het aminozuur tryptofaan en het bevat een behoorlijke hoeveelheid vezels.Spruitjes als detox
Wetenschappelijk onderzoek heeft diverse keren bewezen dat spruitjes het lichaam reinigt van kankerverwekkende stoffen. De fytonutriënten glucosinolaten die worden aangetroffen in spruitjes zijn daar in grote mate verantwoordelijk voor. Ook de verschillende sulfurcomponenten dragen op het gebied van de ontgifting hun steentje bij. Spruiten zijn een detoxgroente. De geneeskracht tegen kanker van koolsoorten waaronder het spruitje zijn een reden om deze groente niet te mijden.