De geneeskracht van rucola
Waar is rucola heilzaam voor? Rucola groeit in het wild in Amsterdam. Gedurende het jaar kun je rucolablaadjes plukken in het gras. Deze verwilderde rucola is zeer vers en smaakt pittiger dan de rucola die je in de winkel kunt aantreffen. Rucola komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en men is in de Romeinse tijd begonnen met het cultiveren van deze wilde slasoort die door sommigen raketsla wordt genoemd.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Waar vind je rucola?
Rucola is een licht scherp slablad met walnootachtige nasmaak en het groeit als het
paardenbloemblad; laag aan de grond. Het is in het wild te vinden in grasvelden maar je moet er wel een goed oog voor hebben. Vooral in matig gemaaide grasvelden zoals bermen komt het voor. Je kunt het ook gewoon voorverpakt in de supermarkt vinden. In
Nederland komt het sinds de jaren 80 voor in vrijwel elke grote kruidenierswinkel. Kleine winkels van Mediterrane origine, zoals Marokko en Turkije hebben dit plantje vaak in de losse verkoop.
Kruisbloemenfamilie
Rucola behoort samen met
bloemkool,
boerenkool,
broccoli,
spruitjes,
Chinese kool,
radijs en koolrabi tot de kruisbloemenfamilie. Tot deze familie behoren vrijwel alle
koolsoorten. Het zijn stuk voor stuk gezonde groenten die tot deze familie behoren. Vrijwel alle kruisbloemigen kunnen helpen kanker en andere welvaartsziekten te voorkomen.
Vitamine K in rucola
Rucola is een rijke bron van
vitaminen. Er zit relatief veel voedingsstoffen in deze laag-bij-de-grondse slasoort. Vitamine K komt er het meest in voor. In een ons rucola zit 90% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine K. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de botvorming.
Andere vitaminen in rucola
Behalve vitamine K zitten er meer vitaminen in ruime mate in rucolablaadjes. Voor vitamine A geldt per ons een ADH-percentage van maar liefst 79%. Dat is erg hoog voor deze vitamine met
antioxidantwerking. Er zit ook veel vitamine C en foliumzuur of B11 in deze pittige groente; respectievelijk 25 en 24% van de ADH. Overige vitaminen die zich in dit gezonde gezelschap mogen verblijden zijn: pantotheenzuur of B5 (8% ADH), riboflavine of B2 (7% ADH), pirydoxine (6% ADH) en thiamine of B1 (4% ADH). De overige vitaminen hebben een percentage van 3% of lager.
Mineralen in rucola
Behalve vitaminen zit er een redelijke hoeveelheid
mineralen in rucola. De mineralenpercentages zijn minder hoog dan die voor vitaminen. Het meest zit
ijzer in rucola: 18% van de ADH. Verder mineralen in deze kruidige bladsoort zijn: calcium (16% ADH),
mangaan (14% ADH),
magnesium (12% ADH), koper (8% ADH),
kalium (8% ADH),
fosfor (8% ADH) en
zink (5% ADH).
Rucola: een pittige slasoort
Vergillius, de dichter uit de
antieke Romeinse tijd, schreef over rucola dat het een afrodisiac is. Het werd in een gemengde
sla gegeten omdat de meeste andere slasoorten de afrodisiacwerking van rucola neutraliseert. Rucola smaakt een beetje scherp; het doet denken aan de smaak van
rode peper, alsof het er tegenaan gelegen heeft. Het is daarom een slablad wat de hele sla pittiger smaakt. Dit langgevormde en ingekartelde slablad met lichtscherpe walnootsmaak kan een salade heerlijk opvullen.
Rucola tegen obesitas
In rucola zitten net zoals in de meeste bladgroente weinig calorieën maar er zitten wel veel voedingsstoffen in. Daardoor kun je het gerust gebruiken als je op gewicht wilt blijven of wilt verminderen in gewicht.
Eettips rucola
Rucola is lekker op elke pizza. De pittige smaak laat zich goed combineren met
kaas. Het is een goed idee om deze als extra aanvulling te vragen voor een pizza quattro formaggi. Ook in een börek, een Turks kaasbroodje doet rucola het goed. De rucola wordt licht gebakken, gepureerd en vermengd met knoflookolie om als scherp sausje te gebruiken bij een aardappelgerecht. Rucola is lekker om een spinaziestamppot extra kruidig te maken. Je hoeft rucola niet te koken. Je kunt het eventueel in de laatste kookminuut bij de
spinazie gooien. Uiteraard is rucola een ideale eetbare garnering of aanvulling op een groene salade met fetakaas,
olijven en
paprika.
Rucola als basis voor sla /
Bron: Maduixa, Wikimedia Commons (Publiek domein) Smoothie met peer en rucola
Smoothies zijn heel gezond omdat je verse producten gebruikt en alles rauw opeet. Daardoor gaan er geen voedingsstoffen verloren zoals dat in een kookproces gebeurt. Rucola is een perfecte smoothiegroente. Pers eerst een
sinaasappel. Doe een hele geschilde
peer in een blender. Voeg er zes
walnoten aan toe. Stop vervolgens 30 gram rucola in de blender. Voor de smaak is het lekker om er een stuk verse
gember aan toe te voegen. Voor de consistentie en extra frisheid kun je er twee eetlepels yoghurt aan toevoegen. Vervolgens moet je het geheel een klein minuutje blenderen en klaar is je smoothie. In de zomer kun je er een paar ijsblokjes aan toevoegen. Direct na het bereiden opdrinken!
Lees verder