De verschillende soorten citrusfruit

De verschillende soorten citrusfruit Citrusfruit is er in verschillende vormen, maten, kleuren en smaken. Het meeste citrusfruit komt uit de regio Zuidoost Azië. Citrusfruit is een ideaal fruit om sap van te maken. In het westen persen we citrusvruchten uit en drinken die zo op maar in Azië wordt het vaak vermengd met suikerwater en ijs. Zo krijg je een dorstlessende drank. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Grapefruit

De grapefruit heeft een roze-rode schil. de grapefruit smaakt licht bitter. Zoals vele bittere stoffen helpt grapefruit mee om malaria te voorkomen. Deze parasiet gaat dood als er veel bittere stoffen in het bloed zitten. Grapefruit is een lekkere frisse citrusvrucht die puur opgegeten kan worden. Sommige mensen doen er liever wat suiker bij om de bittere smaak te maskeren.

Mandarijn

De mandarijn is lekker zoet. Hij heeft een knaloranje schil. De meeste mandarijnen in de supermarkt zijn bewerkt met een chemische stof zodat de schil makkelijker loslaat van de vrucht. Bij het pellen kan deze chemische gifstof aan je handen komen. Sommige mensen krijgen daardoor eczeem. Uiteraard kun je ook biologische mandarijnen kopen.

Sinaasappel

Sinaasappel kan zowel zoet als zurig zijn. Zij sap is meestal oranje maar er bestaan ook rode sinaasappelsap die van bloedsinaasappelen wordt gemaakt. De sinaasappel is over het algemeen de meest gezonde citrusvrucht Er bestaan verschillende soorten sinaasappel. In Europa is de schil van de sinaasappel altijd oranje maar in Zuidoost-Azië kom je vrijwel alleen sinaasappels met groene schillen tegen.

Citroen

Citroen is vooral erg zuur. Zijn sap is vaak geel. Citroen is supergezond. In de keuken wordt hij vaak gebruikt als vervanger van azijn. Niet veel mensen kunnen een citroen pellen en zo opeten. Citroenen worden vaak gebruikt om een geschilde appel mee te besprenkelen zodat deze niet bruin kleurt.
Sinaasappel / Bron: Dvortygirl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Sinaasappel / Bron: Dvortygirl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Limoen

De limoen is iets kleiner dan de citroen en rond, althans, sommige soorten limoen zijn helemaal rond en andere zijn eivormig. Hij is een klein beetje zoeter dan citroen maar nog altijd erg zuur. Het is een lekkere fruitsoort om een drank van te maken. In tropische landen persen ze een paar limoenen uit en doen er heet water, wat vermengd is met suiker, overheen. Dit wordt vervolgens in een glas gevuld met ijsblokjes gedaan. Zo krijg je een verse ijskoude limoendrank die heerlijk verfrissend smaakt.

Pomelo

Pomelo is een Israëlische uitvinding. Pomelo is een grote vrucht maar het heeft wel een zeer dikke schil waardoor je veel minder vruchtvlees krijgt dan je zou verwachten.

Ugli

De ugli ziet er foeilelijk uit. Hij komt oorspronkelijk uit Jamaica en is een kruising tussen grapefruit, sinaasappel en mandarijn. De schil is geel met groene vlekken en vaak zwarte spikkels. In Engelstalige landen wordt het een Jamaicaanse tangelo genoemd. Hij smaakt niet heel bijzonder; de smaak hangt tussen sinaasappel en mandarijn in.

Pompelmoes

Pompelmoes is de reus onder de citrusvruchten. Hij groeit op eilanden in de Stille Oceaan en in Zuidoost-Azië. Hij kan zo groot worden als een voetbal. Een halve pompelmoes is genoeg voor twee glazen verse pompelmoessap. Het smaakt heerlijk fris en licht bitter, zuur en zoet tegelijk. Hij wordt niet veel verbouwd en is daarom zelden in Nederland te koop. Je moet er ver voor reizen om de pompelmoes te proeven.

Minneola

De minneola is een kruiding tussen mandarijn en grapefruit. Hij is in 1931 ontstaan in een laboratorium in Florida. Hij is niet helemaal rond maar kan herkend worden aan zijn neusje. Je kunt ook zeggen dat hij een belvorm heeft. In de V.S. wordt deze vrucht soms de honeybell genoemd. Minneola is makkelijk pelbaar en zoetsappig.

Kumquat

Een kumquat is familie van de citrusvruchten. Hij is kleiner dan een limoen en heeft een eetbare schil. Er zijn verschillende soorten kumquats zoals de ovaalvormige fortunella margarita, de ronde kumquat of maruni kumquat of mogani kumquat en de belvormige fukushu kumquat. Kumquat wordt meestal zo gegeten als snackfruit maar in sommige delen van Zuidoost-Azië, waar de vrucht vooral voorkomt, wordt kumquat ingezouten. Een andere manier om het te eten is kumquat koken. Daarnaast wordt de kumquat gedroogd om later als snoepje te worden opgegeten.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Ugli, een lelijke citrusvruchtEen Ugli is een lelijk stuk fruit. Vandaar de gekozen naam. De Ugli is een kruising tussen een Grapefruit, Sinaasappel e…
Citrusfruit is veelzijdig, en ook in Nederland te kwekenCitrusfruit is veelzijdig, en ook in Nederland te kwekenCitrusfruit is fruit wat in Nederland wordt ingevoerd en waar we veel gebruik van maken voor verschillende doeleinden. I…
Pomelo, gezond alternatief of zinloze milieuverspilling?Pomelo, gezond alternatief of zinloze milieuverspilling?Pomelo´s kunnen voor verwarring zorgen voor vertalers omdat pomelo in het Engels staat voor grapefruit en in het Spaans…
De geneeskracht van citrusfruitDe geneeskracht van citrusfruitCitrusfruit is een betere dorstlesser dan frisdrank. Het is een sappige fruitsoort die vrijwel iedereen kan waarderen. C…

Wat is mindful eten?Wat is mindful eten?Je komt het steeds meer tegen, ‘mindful eten’, maar lang niet altijd wordt er ook uitleg aan gegeven waar je concreet ie…
De geneeskracht van rucolaDe geneeskracht van rucolaWaar is rucola heilzaam voor? Rucola groeit in het wild in Amsterdam. Gedurende het jaar kun je rucolablaadjes plukken i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Böhringer friedrich, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Ugli_fruit
  • http://www.fao.org/docrep/x2650T/x2650t03.htm
  • http://www.steadyhealth.com/articles/Health_Benefits_of_Citrus_Fruits__Oranges__Grapefruits__Lemons_and_Limes_a1141.html
  • http://www.thefruitpages.com/oranges.shtml
  • Foto bovenaan: wikimedia commons
  • Overige foto´s: Tom008
  • Afbeelding bron 1: Dvortygirl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 03-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.