De geneeskracht van rode kool

De geneeskracht van rode kool Rode kool is een medicijn bij darmkanker en diabetes mellitus. Daarnaast is het goed voor de lever en het hart. Verse rode kool is gezonder dan gekookte rode kool. Sommige koks in Nederland kopen alleen rode kool uit een potje maar dat is waardeloos als het gaat om de geneeskracht. Verse rode kool is te gebruiken als medicijn. Een rauwkost van verse rode kool is het meest gezond. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Rode kool / Bron: Jamain, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Rode kool / Bron: Jamain, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Een veilig medicijn

Rode kool is een groente die medicinale kwaliteiten uitoefent en bovendien volledig veilig is, zo concludeert een Indiaas onderzoek uit 2011. ,,Rode kool veilig? Dat wisten we toch allang´, zul je misschien denken. Het is echter van elementair belang dat medicinaal voedsel net als medicijnen op veiligheid worden getest. Medicijnen zijn vaak synthetisch en hebben tientallen tot honderden bijwerkingen. Dan is het fijn om te weten dat wetenschappers geen enkele bijwerking konden vinden in het medicijn rode kool.

Rode kool goed bij diabetes

In de Verenigde Arabische Emiraten werd in 2008 een wetenschappelijk onderzoek afgerond dat concludeerde dat rode kool een goed alternatief medicijn kan zijn bij mensen met diabetes mellitus. De onderzoekers gebruikten ratten voor hun 60 dagen durende onderzoek die ze eerst ziek maakten door hen diabetes te geven. Dat is een wetenschappelijk gestandaardiseerde methode om medicijnen en voedsel te onderzoeken op hun effecten bij diabetes. Het bleek dat rode kool een nivellerend effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Daarnaast is de antioxidantwerking van rode kool belangrijk om diabetes tegen te gaan. Men zag onder andere dat de nieren van ratten met diabetes beter gaan werken als rode kool op het menu staat. De nieren zijn vaak het zwakke punt van diabetici. Verder werd overgewicht tegen gegaan. Obesitas, een ander woord voor overgewicht, is een verschijnsel wat vaak samen met diabetes mellitus optreedt.

Rode kool / Bron: Marielinder, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Rode kool / Bron: Marielinder, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Rode kool is goed tegen overgewicht, diabetes, kanker en goed voor het hart; hiermee voorkomt het de belangrijkste welvaartsziekten.

Rode kool goed tegen darmkanker

In 2002 deed een Japans onderzoeksteam een wetenschappelijke studie naar het effect van anthocyaninen in zoete aardappel en rode kool. Anthocyaninen zijn kankerbestrijdende stoffen die zorgen voor de rode kleur in zoete aardappel en rode kool. Ratten werd een ingewikkelde chemische substantie gegeven die darmkanker en darmtumors veroorzaakt. Dat is een standaardmethode om de werking van kankerwerende middelen te testen. Het bleek dat de ratten die na het krijgen van darmkanker zoete aardappel of rode kool toegevoegd aan hun dieet kregen, een stuk minder last hadden van darmkanker. De onderzoekers concluderen dat wanneer 5% van een dieet bestaat uit of rode kool of zoete aardappel, de darmkanker kan worden voorkomen.

Goed voor hart en lever

In India werd een onderzoek gepubliceerd in juni 2012 waaruit blijkt dat de anthocyaninen in rode kool de ontstekingen die vrije radicalen veroorzaken in de lever en het hart aanzienlijk reduceren. De onderzoekers spreken over rode kool als een antioxidantrijke groente met hartbeschermende en leverbeschermende kwaliteiten. In het onderzoek op ratten werden deze een extract van rode kool gegeven waarna veranderingen in de bloedwaarden werden gemeten. Deze veranderingen duiden op een goed functioneren van het hart en de lever. Volgens de onderzoekers was het de eerste keer dat een extract op basis van rode kool medicinale werkzaamheden heeft voor het hart en de lever. Een Saoedi-Arabisch onderzoek uit 2014 voegt daaraan toe dat rode kool leverbeschadiging kan genezen. In dit onderzoek bleek dat rode kool niet onderdeed voor simvastatine, een synthetisch medicijn dat cholesterolniveaus omlaag brengt met vele bijwerkingen. Rode kool heeft geen bijwerkingen.

Geneeskracht van zaad van rode kool

Niet alleen de plant rode kool is geneeskrachtig; zijn zaden zijn hebben eveneens geneeskracht. Een Chinees onderzoeksteam liet in september 2011 een onderzoek aan het daglicht verschijnen waaruit blijkt dat rode koolzaad antischimmel en antibacteriële eigenschappen heeft. De bekendste schimmel die het tegengaat is candida albicans. Andere schimmelsoorten die het bestrijdt zijn: Mycosphaerella arachidicola, Setospaeria turcica en Bipolaris maydis. Het zijn vooral de proteïnen die schimmels weren. Verder bestrijdt het de bacterie Pseudomonas aeruginosa. Daarnaast beschikt rode koolzaad over kankerbestrijdende activiteit bij hoofd- en nekkanker en leverkanker. Ook deze kankercellen worden bestreden met de proteïne uit zaden van rode kool. In dit verband is het goed om op te merken dat Brian Peskin, die in zijn boek ´Het verzwegen verhaal over kanker´ honderden onderzoeken naar kanker uitploos, aantoont dat proteïnen een belangrijke rol spelen in de bestrijding van kanker. Peskin adviseert een iedereen met kanker om vooral proteïnen te eten en alle suikerhoudende voeding te laten staan. De visie van Peskin sluit aan bij de bevindingen van de Chinese onderzoekers.

Ingemaakte rode kool is ook gezond

Rauwe en in azijn ingelegde rode kool beschikken over meer flavonoïden dan gekookte rode kool. In gekookte rode kool zit slechts weinig cyanidine, wat veel in rauwe en ingemaakte rode kool zit. Andere flavonoïden in rode kool zijn apigenine, quercetine en kaempferol. Opvallend is dat het vitamine C-gehalte enorm kan variëren. In sommige monsters zit twaalf maal zo veel vitamine C als in andere monsters, blijkt uit een onderzoek wat is gedaan in 2004 aan de Cornell University in de Verenigde
Veldje rode kool / Bron: Neelam Dutta, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Veldje rode kool / Bron: Neelam Dutta, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Staten van Amerika. Alle vitaminen, polyfenolen en flavonoïden bij elkaar zijn verantwoordelijk voor de antioxidanteigenschappen en daarmee ook voor de medicinale werkzaamheden van rode kool.

Eettips rode kool

 1. Kook rode kool zo kort mogelijk.
 2. Eet alleen verse rode kool.
 3. Maak een rauwkostsalade door rode kool zeer klein te snijden of te raspen, meng het eventueel met geraspte wortel, walnoten en rozijnen.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontstekingen risicofactor bij ontstaan hart- en vaatziektenOntstekingen risicofactor bij ontstaan hart- en vaatziektenDiverse risicofactoren bij het ontstaan van hart- en vaatziekten zijn inmiddels algemeen bekend. Dit zijn bijvoorbeeld d…
Welke vitaminen zitten in welke voedingsmiddelen?Voldoende vitaminen in je lichaam binnenkrijgen is van levensbelang. Je krijgt ze binnen door gezond en gevarieerd te et…
Superfoods tegen verouderingSuperfoods tegen verouderingJe wordt een dagje ouder, en langzaam maar zeker merk je dat de jaartjes gaan tellen. Hoe houd je veroudering zo lang mo…
Hart- en vaatziekten: RisicofactorenHart- en vaatziekte is doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Er zijn verschillende risicofactoren die de kans op het ontst…

Noten eten is gezondNoten eten is gezondBij noten eten denken toch nog steeds veel mensen aan het nootje bij de borrel en daar is op zich niets mis mee, maar no…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ian Alexander, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Verenigde Arabische Emiraten 2008: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18830445
 • Japans onderzoek 2002: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11915369
 • Indiaas onderzoek 2012: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22228433
 • Saudi-Arabië 2014: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24467544
 • Indiaas onderzoek 2011: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21535729
 • Chinees onderzoek 2011: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21830763
 • VSA: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15223595
 • Foto´s: wikimedia commons
 • Afbeelding bron 1: Jamain, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Marielinder, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Neelam Dutta, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 28-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.