Vitamine C ofwel ascorbinezuur
Vitamines zijn belangrijk voor een goede gezondheid alsook voor een goede weerstand om die gezondheid te behouden. Vitamine C is misschien wel het meest bekend van alle vitaminesoorten. Vaak denken we dat wanneer we 1 of 2 stuks fruit per dag eten en daarbij onze portie groenten, dat het dan wel goed zit met het vitaminegehalte, maar dat is vaak niet zo. Soms is het wijselijk of zelfs nodig om daarbij ook een extra supplement te nemen. Dat geldt ook voor vitamine C...
Vitamine C, dat ook wel ascorbinezuur wordt genoemd is belangrijk. Dat weten we allemaal wel. Hoewel sommige artikelen ook weer beweren dat dit niet zo is. Maar dat is met vele onderwerpen in de wereld zo. Er zijn altijd voor en tegenstanders, en dat mag ook zo zijn. Op die manier kunnen we zelf beslissen wat ons het meeste aanspreekt. Ieder voor zich.
Vitamine C is belangrijk omdat het menselijk lichaam dit niet zelf kan aanmaken. Dat is op zich wel vreemd. Planten en dieren maken wel zelf vitamine C aan. Wij mensen moeten het dus tot ons nemen. De grootste voorkeur is daarbij om dit via ons voedsel te doen. Maar, wanneer voedsel niet voldoende is, en dat is tegenwoordig vaak wel het geval kunnen we de vitamine C dosis aanvullen door het gebruik van een aanvullend supplement.
Waarbij helpt vitamine C?
Vitamine C zorgt voor een goede weerstand, botten, sterke tanden en is daarbij ook nog eens een antioxidant.
Antioxidanten zijn belangrijk voor het lichaam omdat deze de
vrije radicalen bestrijden die ons lichaam altijd in gevaar brengen. Vitamine C is bijna bij elk proces in het lichaam betrokken. Zo helpt vitamine C bijvoorbeeld ook bij een betere opname van
calcium en
ijzer.
Hoeveel vitamine C hebben we nodig?
Wanneer je de ADH aanhoudt dan is 60 mg per dag voldoende. Maar wanneer je verder leest en kijkt naar de laatste onderzoeken dan word er aangeraden om zeker een dagelijkse dosis van minimaal 1000 mg per dag te nemen. Wanneer je deze hoogte aan wilt houden dan is een aanvullend supplement wel nodig want neem je bijvoorbeeld 1 sinaasappel dan bevat deze hoogstens 50 mg vitamine C. Het zou dan heel veel sinaasappelen eten worden om aan 1000 mg te komen. Zo ongeveer zijn dat 16 à 17 sinaasappels.
Nobelprijswinnaar Linus Pauling deed daar nog een schepje bovenop met een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 3000 mg ofwel 3 gram. Waarbij de dosis dan bij ziekte ook nog eens opgehoogd zou moeten worden tot wel 9.5 gram. Onnodig te vermelden dat de voedingsdeskundigen het hiermee niet eens zijn.
Dat is nogal een verschil. En wat is nou wijsheid?
Gelukkig is het goed te weten dat vitamine C niet giftig is en dat een teveel in het lichaam automatisch word uitgescheiden via de urine. Wanneer we de gulden middenweg aanhouden dan is een dagelijkse hoeveelheid in de vorm van een supplement van 1000 mg tegenwoordig een heel normale en redelijke dosering. Wanneer je dan toch ziek word kun je de dosis gerust opvoeren tot 2000 mg per dag mits verdeeld over de dag ingenomen. Waar je op kunt letten is dat wanneer je last krijgt van diarree, want dan is de tolerantiegrens van de darmen bereikt. Normaal gesproken kun je vitamine C het beste innemen tijdens of net na de maaltijd. Neem je de hogere dosis tijdens ziekte, neem het dan tussen de maaltijden door en voer de dosis langzaam en gelijkmatig op.
De bewering dat teveel vitamine C nierstenen zou kunnen veroorzaken is ontkracht door een Amerikaans onderzoek dat werd uitgevoerd in het kader van de Health Professionals Followup Study.
Aantal mg per/100 gram
Hoeveelheden van vitamine C vinden we in de volgende groenten en fruit:
Rode paprika | 190 |
Gele paprika | 183,5 |
Peterselie | 154 |
Witlof | 112 |
Kiwi | 95 |
Broccoli | 93,5 |
Groene paprika | 89,3 |
Soruitjes | 85 |
koolraap | 62 |
Papaja | 61,8 |
Rode kool | 57 |
Aardbeien | 56,7 |
Sinaasappel | 53,2 |
Citroen | 53 |
Witte kool | 51 |
Bloemkool | 46,4 |
Chinese kool | 45 |
Houd je altijd aan de aanbevolen doseringen en ga niet zelf experimenteren zonder medeweten van een (natuur)arts.
Lees verder