Vitaminewijsheid: Vitamine A of retinol

Vitaminewijsheid: Vitamine A of retinol Vitamines zijn belangrijk. De voorkeur om vitamines binnen te krijgen is via voeding, via gezonde voeding. Maar soms kan het nu eenmaal niet anders en dan is een supplement aan te bevelen. Vitamine A is de eerste van vitamines die dus belangrijk zijn. Eens even kijken wat daar over te vertellen valt...

Vitamine A of retinol

Vitamine A (ook wel retinol genoemd) is een belangrijke vitamine die vet-oplosbaar is en belangrijk is voor de weerstand, de ogen, en dan vooral wanneer het donker is, de huid, het haar en bij de vorming en het behouden van gezond tandvlees.

Vitamine A kun je vinden in de volgende producten: eieren, lever, leverproducten, vis, nier, melk, melkproducten en boter.
Daarnaast kan het lichaam ook vitamine A vormen uit carotenoïden. Dit zijn donker gekleurde stoffen afkomstig uit plantaardig voedsel die in het lichaam tot vitamine A worden omgezet. Daarbij kun je denken aan wortelen, pompoen, aardappelen, meloen, roze pompelmoes, abrikozen, broccoli, spinazie en meest donkergroen gekleurde bladgroenten.

Algemene dagelijkse hoeveelheid (ADH)

De dosis die belangrijk is voor een goede gezondheid ligt zoals wel vaker voor mannen iets hoger dan voor vrouwen. In de leeftijd van 22-50 jaar geld voor vrouwen 800 microgram/per dag en voor mannen ligt dat op 1000 microgram per dag. Zwangere vrouwen maken hierop een uitzondering van ook 1000 microgram per dag.

Wanneer een supplement?

Wanneer je van lever, leverproducten, vis en melkproducten houdt en dit ook vaak nuttigt is het niet nodig om ook nog eens een supplement te gebruiken. Echter is het zo dat wanneer je dus juist niet van deze producten houdt, dat het wel raadzaam zou zijn om een aanvulling in de vorm van een goed supplement te gebruiken. Informeer altijd eerst bij een natuurarts of goede reform/ natuurwinkel. Zij staan altijd klaar om je van informatie te voorzien.

Zwanger zijn en vitamine A

Vitamine A is belangrijk voor vrouwen die zwanger zijn, maar uit onderzoek is gebleken dat zwangere vrouwen juist voor vitamine A wat huiverig zijn. Dat is niet zo heel vreemd om dat er gelijkertijd ook gewaarschuwd wordt niet teveel vitamine A te gebruiken, en dat geldt ook juist voor zwangere vrouwen. Dat is dus wel een beetje verwarrend. Het is dus belangrijk om ‘de gulden middenweg’ te bewandelen in dit geval.

Er zijn vrouwen die extra gevoelig zijn voor vitamine A en in het begin van de zwangerschap zou een teveel aan vitamine A dan de foetus kunnen beschadigen. Aan de andere kant speelt vitamine A een grote rol bij de groei van de foetus en is daarom wel van belang. De ADH voor zwangere vrouwen ligt volgens het voedingscentrum op 800 microgram. Wanneer je een supplement gebruikt voor de inname van vitamine A, dan is het niet aan te raden om ook nog lever producten te gebruiken in de voeding. Je staat er vaak niet bij stil maar een sneetje leverpastei bevat al 350 microgram vitamine A en wanneer je dan een supplement gebruikt en ook nog eens bijvoorbeeld een paar sneetjes leverpastei dan zou het weer snel te veel worden. Andersom geld dat natuurlijk ook. Wanneer je graag leverpastei eet dan is het niet nodig om een aanvullend supplement te gebruiken. Verdiep je er wel in, met behulp van informatie van bijvoorbeeld een arts, reform- of natuurwinkel wat de meest veilige dosis is.

Geen lever voor zwangere vrouwen

In ieder geval wordt het zwangere vrouwen afgeraden om lever te eten. Lever bevat namelijk per 100 gram al 11.000 microgram vitamine A dus je kunt zelf wel nagaan dat dit dus veel te veel is. De hoogste dosis vitamine A die veilig is per dag ligt op 3000 microgram, dus een onsje lever is dan echt veel te veel. Staak daarom het eten van lever tijdens de zwangerschap.

Symptomen bij een teveel aan vitamine A zijn

Gebrek aan eetlust, misselijkheid, hoofdpijn, vermindert gezichtsvermogen, vermoeidheid, spierpijn, haarverlies en het rood of schilferen van de huid.

Symptomen bij een tekort aan vitamine A zijn

Vermindering van het gezichtsvermogen, bijvoorbeeld nachtblindheid dat kan overgaan in totale blindheid. Het is wel zo dat dit alleen voorkomt na een chronisch tekort aan vitamine A gedurende langere tijd.

Vitamine A is belangrijk, maar let wel…

Een overdosis aan vitamine A moet dus voorkomen worden. Een acute overdosis betekent dat bijvoorbeeld een volwassene dan minimaal 100.000 IU zou nemen. Je kunt ook chronisch teveel aan vitamine A innemen maar dat betekend dan dat je op een regelmatige basis ongeveer 25000 IU vitamine A binnenkrijgt. Baby’s en kleine kinderen zijn gevoeliger voor opname van vitamine A en kunnen al een teveel binnenkrijgen door het gebruik van vitamine A bevattende huidcrèmes. Dus oplettendheid is altijd geboden. Lees altijd etiketten van voedingsstoffen en/of verzorgingsproducten.

Kinderen hebben minder vitamine A nodig dan volwassenen.

Kinderen hebben dus minder vitamine A nodig dan volwassenen. Een kind bijvoorbeeld van 1-4 jaar heeft maar 400 microgram nodig en een kind van 4-7 jaar: 500 microgram. Als je dan bedenkt dat bijvoorbeeld in leverworst veel vitamine A zit en dat kinderen graag smeerleverworst eten op brood, dan snap je ook wel dat dit helemaal niet zo goed is. Dus het is verstandiger om een kind niet meer dan 2-3 boterhammen per week te geven met smeerworst.

Lees verder

© 2010 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het vitamine overzicht, wat is waarvoor en waar zit het in?Het vitamine overzicht, wat is waarvoor en waar zit het in?Vitamines zijn erg gezond en natuurlijk zijn de meeste wel bekend, maar het blijft altijd denken waar het in zit en waar…
Vitamine A (retinol), provitamine A en bètacaroteenVitamine A (retinol), provitamine A en bètacaroteenVitamine A (retinol) is een belangrijke vitamine en speelt een belangrijke rol bij de weerstand, maar is ook goed voor d…
Welke vitaminen zitten in welke voedingsmiddelen?Voldoende vitaminen in je lichaam binnenkrijgen is van levensbelang. Je krijgt ze binnen door gezond en gevarieerd te et…
Bleek tandvleesBleek tandvleesAan de kleur van uw tandvlees, maar ook dat van een hond, kunt u zien of het gezond of ziek is. Is het roze, bleek of wi…

Bloemen laten bezorgen in een ziekenhuisBloemen laten bezorgen in een ziekenhuisNiets is vervelender dan een geliefde of naaste in het ziekenhuis, zeker als je niet in de gelegenheid bent om even bij…
Magnesium: nuttig bij angststoornissenMagnesium kan nuttig zijn als je met angststoornissen te maken hebt. Een evenwichtige magnesiumbalans kan eveneens slape…
Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 28-07-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.