Vitaminesupplementen. Wat is een goede basis?
We naderen weer met rasse schreden de herfst en ook de 'R' is weer in de maand. Tijd om er voor te gaan zorgen dat ons afweersysteem weer optimaal is. Er zijn in de drogisterijen, reformwinkels en natuurwinkels ontzettend veel verschillende potten en merken te koop in de vorm van pillen en capsules of zelfs in poedervorm. Maar welke kun je nu het beste kiezen? En welke vitamines zou je moeten aanschaffen om in ieder geval te weten dat je een goede basis hebt?
Nr.1 De Multivitamine
In het algemeen, en dat betekend dus voor iedere burger zonder te spreken over specifieke klachten of tekorten kun je stellen dat een multivitamine aan te bevelen is. Ondanks dat er in multivitamine preparaten veel stoffen verenigd zijn is er desondanks toch nog een tekort aan een aantal extra vitamines om de eenvoudige reden dat daar in een capsule of pil gewoon niet genoeg plaats is. Gemakkelijker gezegd: het zou dan wel een heel grote pil of capsule worden die niet meer in te nemen is.
Nr.2 Vitamine C
Een voorbeeld daarvan is vitamine C. de algemene dagelijkse hoeveelheid die hier in Nederland word aangehouden is 50 mg per dag, maar waarvan allang is bewezen dat dit veel te weinig is. De goede dagdosering is minimaal 1000 mg, en omdat dit niet in een multivitamine supplement past is het aan te bevelen om buiten de multivitamine een extra supplement te nemen van 1000 mg vitamine C.
Nr.3 Visolie
Dan is er de Visoliecapsule. De gezondheidsraad geeft aan om 450 mg per dag extra visolie in te nemen. Visolie is namelijk ontzettend belangrijk voor de gezondheid maar zit ook niet in een multivitamine-supplement.
Nr.4 Vitamine D
En dan is er de ook heel belangrijke vitamine D. Zeker in de wintermaanden is dit sterk aan te raden. Ook vitamine D zit evenals vitamine C wel in een multivitamine toegevoegd maar in een veel te lage dosis. Namelijk hoogstens 5 mcg en dat is te weinig. In de winter gaat onze vitamine D voorraad heel snel achteruit omdat we veel minder buiten zijn en ook de zon veel minder sterk is. Inmiddels is bekend dat ook in de zomer extra vitamine D nuttig kan zijn. Denk eens aan ouderen die weinig of niet buiten komen of mensen die de hele dag binnen zijn op het werk en ook de mensen met een donkere huidskleur want zij nemen moeilijker via de huid vitamine D op. Daarbij is het smeren van zonnebrandolie misschien fijn om verbranding tegen te gaan maar wat je ook tegen gaat is de opname van vitamine D.
Nog even over vitamine C.
Vitamine C is te koop in meerdere vormen en soorten en zo is er ook de kauwtablet. Het kauwtablet is niet aan te raden omdat kauwtabletten het tandglazuur kunnen aantasten. Deze tablet heet ook ascorbinezuur en is dus een zuur.
Een andere soort vitamine C is de ontzuurde soort. De namen hiervoor zijn: calciumascorbaat, magnesiumacrobaat. Dit zijn vormen die het tandglazuur niet aantasten en dus beter zijn voor het gebit. Vraag ernaar bij aanschaf.
Ben je bang voor een teveel aan vitamine C?
Dat hoeft niet. Wanneer je een te grote hoeveelheid zou innemen dan verdwijnt deze vitamine weer gewoon via de urine het lichaam. Voor iemand die gezond is kan een dosis tot 3000 gram gemakkelijk worden ingenomen verdeeld over drie keer per dag maar voor mensen die onder behandeling zijn voor een aandoening of ziekte kunnen de hoeveelheden gemakkelijk oplopen tot 15000 mg per dag.
Dé manier om er achter te komen welke hoeveelheid voor jou lichaam de juiste is, is door erop te letten wanneer je maag/darmen gaan borrelen. Dit is namelijk de reactie die het lichaam geeft wanneer de grens voor jouw lichaam is bereikt. Halveer dan eventueel de dosis, dan kan het nooit kwaad.
Hoe kies je nu het juiste merk supplement? Want er zijn er zoveel…
Om te beginnen is kan het prijsverschil enorm zijn. A-merken zijn veel duurder dan het huismerk van een semidrogisterij. De oorzaak hiervoor ligt in het feit dat de grondstoffen van de verschillende merken, goedkoop/duur, erg verschillend kunnen zijn. Komen die grondstoffen bijvoorbeeld uit China, dan is er een grotere kans op verontreiniging of, er zit helemaal niet in wat er op het potje staat. Want dat gebeurt dan ook nogal eens. Het je bijvoorbeeld een merk met grondstoffen uit de VS dan kun je daar veel beter op vertrouwen omdat daar een veel betere kwaliteit wordt gehanteerd,
Nog een verschil tussen goedkope en duurdere merken is dat de doseringen van de duurdere merken veel hoger ligt. De duurdere merken houden de doseringen aan waarvan via onderzoeken is gebleken dat een hogere dosering beter is voor de gezondheid terwijl de goedkope merken zich houden aan de ADH zoals deze is voorgeschreven door de overheid maar waarvan allang bekend is dat dit bij lange na niet voldoende is. simpel gezegd: ‘Het zet geen zoden aan de dijk’. ''
Lees het etiket!
Zeker wanneer je serieus bezig bent met je gezondheid en er zeker van wilt zijn dat je met een goed product te maken hebt is het aan te raden altijd goed het etiket te bekijken en de verschillende soorten met elkaar te vergelijken.
Waar kun je op letten?
Waar je bijvoorbeeld op zou kunnen letten is de verbindingsvorm. Neem bijvoorbeeld magnesium. Je hebt magnesiumoxide, dit is een goedkope vorm van magnesium dat maar weinig ruimte inneemt in een tablet en daarom door producenten graag word gebruikt. Een nadeel van deze soort is dat het niet goed word opgenomen door het lichaam. veel beter is magnesiumcitraat of magnesiumbyscinaat. Alleen al het feit dat de verbindingsvorm genoemd word op het etiket wil al iets zeggen over kwaliteit van het supplement want dan heeft de producent er over nagedacht. Staat het niet op het etiket dan heb je met een goedkope variant te maken waar je niet veel waarde aan kunt hechten.
Vitamine D2 of vitamine D3?
Neem in dat geval liever vitamine D3. Deze wordt beter opgenomen door het lichaam.
Tot slot,
Wanneer je graag goede supplementen wilt aanschaffen zul je wat dieper in de portomenee moeten duiken. In dit geval maakt het echt verschil in kwaliteit. Neem bijvoorbeeld dan liever een wat duurdere soort of eentje van een orthomoleculair merk.
Lees verder