Hoe voorkom je een voedselinfectie?

Hoe voorkom je een voedselinfectie? Iedereen heeft wel eens te maken gehad met een voedselinfectie en zijn nare gevolgen. Enkele eenvoudige maatregelen kunnen ervoor zorgen dat de kans ertoe fel vermindert.

Wat is een voedselinfectie?

Wanneer een mens voeding of drank tot zich neemt dat besmet werd door een virus, een parasiet of een bacterie krijgt hij acht uur na consumptie te maken met diarree, braken en/of buikpijn of buikkrampen. Dan heb je een ontsteking van maag en darmen opgelopen. Deze duurt gewoonlijk tussen één en drie dagen en verdwijnt zonder specifieke medicatie. Een voedselinfectie mag niet verward worden met een voedselvergiftiging die veroorzaakt wordt door het innemen van voeding of drank die reeds door ziekteverwekkers aangemaakte giftige stoffen (toxines), bevatten. Deze kunnen je ziek maken. De gevolgen zoals misselijkheid en braken manifesteren zich al enkele uren na de vergiftiging. Een infectie kan je krijgen bij gebrek aan hygiëne of als de bewaring niet gebeurt zoals het hoort.

Micro-organismen

Er zijn verschillende soorten micro-organismen die we in voeding terugvinden. Je hebt micro-organismen die een gunstige werking hebben op producten en deze beter maken. Denk bijvoorbeeld aan gist voor bier, bacteriën voor yoghurt of schimmels voor kaas.Andere hebben een negatieve invloed en soms is die zichtbaar als de kleur of de smaak van de producten verandert. Vaak is die echter onzichtbaar en merkt men pas later dat het product in kwestie aangetast is.

Voorkomen

Om te voorkomen dat je een infectie oploopt kun je enkele voorzorgsmaatregelen treffen. Het allerbelangrijkste in de keuken is de hygiëne zodat bacteriën en consoorten geen kans krijgen. Vandaar dat je je handen altijd degelijk moet wassen, met proper materiaal moet werken en voortdurend van vaatdoek moet wisselen. Je producten bewaar je koel en je houdt rekening met de vervaldatum. Vermits bacteriën niet van warmte houden moet je er bijvoorbeeld zorg voor dragen dat vlees, vis en schelpdieren heet gebakken worden. Vlees moet tot in de kern opgewarmd worden. Voeding zoals groenten of vis koop je zo vers mogelijk en koel je meteen na aankoop.
© 2011 - 2022 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Virulentie, schade door een micro-organismeVirulentie, schade door een micro-organismeVirulentie duidt aan in hoeverre een micro-organisme als een schimmel, gist, bacterie of virus in staat is de gastheer z…
Bacteriële voedselvergiftigingBacteriële voedselvergiftigingBij voedselvergiftiging treden symptomen als braken (overgeven) en diarree op. In veel gevallen gaan deze verschijnselen…
Voedselinfectie: symptomen, oorzaken en behandelingVoedselinfectie: symptomen, oorzaken en behandelingBij een voedselinfectie komen ziektekiemen het lichaam binnen via besmet voedsel of water en vermenigvuldigen zich daar.…
Botulisme, voedselvergiftigingBotulisme, voedselvergiftigingVoedselvergiftiging overkomt iedereen wel eens. Hierbij reageert het lichaam of toxine, een gif dat door de bacteriën wo…

Vitaminesupplementen. Wat is een goede basis?Vitaminesupplementen. Wat is een goede basis?We naderen weer met rasse schreden de herfst en ook de 'R' is weer in de maand. Tijd om er voor te gaan zorgen dat ons a…
Peuters en voedselPeuters en voedselWat laat je je peuter wel en niet eten? Etenswaren zijn er tegenwoordig in overvloed. Elke keer komen er weer nieuwe pro…
Bronnen en referenties
  • Test Gezondheid, augustus-september 2011
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 11-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.