'Weerstand'. het natuurlijk systeem van het lichaam

'Weerstand'. het natuurlijk systeem van het lichaam Ieder jaar is het weer zo ver. Rond deze tijd in de herfst en winter slaat het griepvirus weer toe, even als keelontstekingen, hoesten, niezen en wat al meer. Wanneer je afweersysteem niet in goede staat is kun je daar heel veel last van ondervinden en soms zelfs de hele winter blijven kwakkelen. Hoe kun je dat voorkomen? Hoe kun je er voor zorgen dat je immuunsysteem in een optimale staat verkeerd? En ja, hoe wérkt dat immuunsysteem eigenlijk? Lees verder...

Het immuunsysteem

Het menselijk immuunsysteem heeft als taak het lichaam te beschermen tegen ongewenste zaken. Dit kunnen bacteriën of virussen zijn, maar ook gifstoffen en beschadigde of gemuteerde cellen. De eerste verdedigingslijn is daar, waar de ‘vijand’ het lichaam wil binnendringen. Te weten: de Huid en de Slijmvliezen.

Het lichaam reageert automatisch op indringers

Wanneer de ongewenste indringer eenmaal het lichaam is binnengedrongen reageert het lichaam daarop met een ontsteking. Een ontsteking is dus een verdedigings- (re)actie op iets dat niet in het lichaam thuishoort zoals een griep of verkoudheid.

De huid en de slijmvliezen spelen dus een belangrijke rol. Zij gaan moeiteloos in elkaar over en hierin bevindt zich een ‘eigen’ onderdeel van het immuunsysteem. Dit systeem zorgt niet alleen voor de verdediging maar ook voor de tolerantie ten aanzien van stoffen waar het lichaam wél mee bekend is. Het is dus van groot belang dat dit systeem optimaal is.

Tolerantie

Het immuunsysteem is in staat om de zogenaamde lichaamseigen stoffen waarmee het lichaam of de huid in contact komt te herkennen, zodat het lichaam niet onmiddellijk in de verdediging schiet (tolerantie). Om deze tolerantie te behouden speelt het darmslijmvlies een belangrijke rol. Zolang het darmslijmvlies optimaal functioneert ‘weet’ het immuunsysteem hoe het moet reageren maar, wanneer het darmslijmvlies beschadigd is volgt er ook eenzelfde reactie op bekende en lichaamseigen stoffen. En dan ontstaat er een vicieuze cirkel want door deze ontstekingsreactie beschadigt dan weer het darmslijmvlies.

Het is dus heel belangrijk dat we door middel van een goede darmflora en vetten uit de voeding kunnen bijdragen aan het in stand houden van een goede functionerend darmslijmvlies. Andersom werkt het ook zo want een goed functionerend darmslijmvlies dient als voedingsbodem voor de darmflora.

Hoe behoudt je een goede darmflora

Een combinatie van het vetzuur GLA en Probiotica kan een goede bijdrage leveren. Gammalinoleenzuur uit borageolie(GLA) kan worden gebruikt om ontstekingen als acne, eczeem, neus en keelholten, luchtwegen e.d. te verminderen.

Probiotica(goede darmbacteriën) zijn van essentieel belang voor het darmslijmvlies. Zij leveren belangrijke voedingsstoffen voor de slijmvliescellen waardoor de barrière functie kan worden behouden.

Voedingsstoffen en antioxydanten

Vitamine C en E, zink en selenium zijn antioxydanten. Deze zijn nodig bij de bescherming van het lichaam. Zij ondersteunen het immuunsysteem. Juist door deze stoffen, wanneer ze in voldoende mate in het lichaam aanwezig zijn, kan het lichaam beter reageren op lichaamsvreemde stoffen. Sommige antioxydanten hebben voornamelijk een beschermende rol. Een paar voorbeelden hiervan zijn: cetechinen uit groene thee, bioflavonoíden en OCP’s uit druivenpitten, rode wijn en pijnboombast. Er zijn ook antioxydanten die werken tegen ontstekingen bijvoorbeeld omega 3 uit visolie.

Vitamine D

Ook zo belangrijk voor het immuunsysteem is vitamine D, want vit. D helpt om luchtweginfecties te voorkomen en is dus hard nodig in het najaar en in de winter wanneer de griep weer gaat toeslaan. Zeker bij mensen met luchtwegziekten als astma, bronchitis of copd is het effect groot. Dus een aanvulling in de maanden van herfst en winter is geen overbodige luxe. Natuurlijk geld dat voor iedereen, maar zeker voor ouderen, zwangere, mensen die niet of weinig buiten komen, mensen met een donkere huid en mensen met een al aanwezige luchtweginfectieziekte.

Infectie en ziekte

Als er sprake is van een indringer(infectie)zoals een bacterie of een virus zoals griep of een verkoudheid dan kunnen de witte bloedlichaampjes worden gestimuleerd door een inname van extra vitamine C en zink. Of, door een combinatie van kruiden zoals cat’s claw, echinacea en golden seal. Als men dit tijdens al aanwezige griep gebruikt dan kan een hogere dosering worden genomen dan wanneer het als voorzorg wordt gebruikt.

Nog even samengevat:

De huid en slijmvliezen vormen de voornaamste barrière tegen binnendringers. D.w.z ‘de weerstand’. Deze variëerfunctie kan worden versterkt door een combinatie van GLA met Probiotica. Ontstekingen kunnen de barrièrefunctie verstoren en door het beschadigen van de weefsels opnieuw ontstekingen uitlokken, waardoor de ontsteking een chronisch karakter krijgt. Ongewenste of overmatige ontstekingsreacties (allergieën) kunnen worden geremd door hoge doses GLA(300-600 mg). Ook omega 3 vetzuur kan eveneens helpen om ontstekingen te remmen. Antioxydanten beschermen de weefsels en zorgen voor een communicatie in het immuunsysteem. Zorg voor voldoende vitamine D. Indien er sprake is van infectie, kunnen kruiden als echinacea, golden seal en cat’s claw, de normale verdediging stimuleren. Inname van de juiste vetzuren, Probiotica en een aantal multivitamine/mineralen complex(Multi) dat rijk is aan antioxydanten, is de basisondersteuning voor een goede weerstand.

Lees verder

© 2009 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om je immuunsysteem te versterkenTips om je immuunsysteem te versterkenEen mens wordt gemiddeld 3,5 keer per jaar verkouden, waarbij er een beroep wordt gedaan op ons immuunsysteem. Door alle…
Verbeter jouw imuunsysteemVerbeter jouw imuunsysteemOm gezond te leven en vooral gezond te blijven heb je een goed immuunsysteem nodig. Met een sterk immuunsysteem bescherm…
Bacteriën en virussen, de verschillenBacteriën en virussen, de verschillenBacteriën en virussen kunnen je ziek maken maar veel meer hebben ze niet gemeen. Er bestaan veel verschillen. Misschien…

Soorten antibiotica: macroliden(Erytromycine) & clindamycineSoorten antibiotica: macroliden(Erytromycine) & clindamycineAntibiotica uit de macrolidengroep zijn inzetbaar voor een groot aantal aandoeningen. Ze worden vooral voorgeschreven al…
Insuline toedienen: Hoe kan ik veilig insuline injecteren?Wanneer je diabetes hebt, zul je natuurlijk ook te maken krijgen met het toedienen van insuline. En dan zijn er ineens v…
Bronnen en referenties
  • www.bewustleven.info
Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 21-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.