Vitamine E houdt spieren en weefsels soepel
Net als alle vitaminesoorten is ook vitamine E nodig en belangrijk voor ons lichaam. Vitamines hebben de grootste werking wanneer ze gezamelijk in de juiste verhoudingen door het lichaam worden opgenomen. Maar soms kan het voorkomen dat er een tekort ontstaat aan één bepaalde vitaminesoort. Bij vitamine E zal dit niet zo snel voorkomen. Maar laten we eens gaan kijken wat vitamine E doet in ons lichaam...
Vitamine E speelt een rol bij de
celademhaling (aanmaak van rode bloedcellen) en bij het opbouwen, herstellen en in stand houden van spieren en weefsels. Het voorziet deze van zuurstof en houd de organen en spieren op die manier gezond en soepel. Verder is vitamine E ook betrokken bij de tanden en het tandvlees. Het remt infecties en zorgt dus voor een gezond tandvlees.
Vitamine E staat vooral bekend als een krachtige
antioxidant die het lichaam, maar ook de huid beschermt tegen de
vrije radicalen (inwendig) en zo dus preventief gebruikt kan worden tegen huidveroudering (uitwendig).
Vitamine E voor inwendige bescherming:
Het is wetenschappelijk bewezen dat vitamine E werkt tegen ziekten* die veroorzaakt kunnen worden door een langdurige inwerking van vrije radicalen en is het dus wel een belangrijke vitaminesoort. Gelukkig hoeven we niet snel bang te zijn om een tekort aan vitamine E op te lopen want het komt alleen maar in uitzonderlijke gevallen voor dat er een tekort ontstaat.
Wanneer je op het internet gaat kijken hoeveel vitamine E een mens per dag nodig heeft, dan kun je wel eens in de war raken.
De ADH (algemene dagelijkse hoeveelheid) is voor mannen 11.8 mg en voor vrouwen is dat 9.3 mg. Wanneer je verder gaat lezen naar onderzoeken die er gedaan zijn dan word er soms een veel hogere dosering aangeraden. Er zijn geen schadelijke gevolgen bekend van een te hoge dosering, maar voor de veiligheid word een maximale dosering aangehouden variërend van 350 tot 500 mg.
We kunnen natuurlijke vitamine E vinden in plantaardige oliën, granen, noten en zaden, groene groenten, sojabonen, eieren en margarine.
De top 5 van natuurlijke vitamine E bronnen zijn:
- Levertraan 20 mg per 100 gr
- Soja olie 14
- Cacao 12
- Pinda´s 11
- Tarwekiemen 9
Wanneer je de ADH aanhoud die is gesteld voor dagelijkse hoeveelheid dan kun je zo ongeveer stellen dat een handje noten gelijk staat aan 30 procent van de algemene dagelijkse hoeveelheid. Een sneetje met pindakaas levert 10 procent op, een ei 25 procent en een eetlepel zonnebloemolie 65 procent.
Extra waarschuwing voor mensen met een hoge bloeddruk en mensen die Anti-stollings medicijnen gebruiken.
- Bij een hoge bloeddruk moet eerst met een lage dosis worden begonnen om het daarna langzaam op te voeren.
- Antistollings medicamenten kunnen een sterkere/hogere werking krijgen door het gebruik van extra vitamine E dus voorzichtigheid en controle is geboden.
Vitamine E voor uitwendige bescherming:
Onze huid is ons grootste orgaan. Inwendige en uitwendige invloeden hebben een grote invloed op de huid. Soms kun je er niets aan doen. Het kan een erfelijke aanleg zijn of hormonale oorzaken, de leeftijd, maar ook de zon of schadelijke gewoontes zoals roken of luchtverontreiniging en ook weer de vrije radicalen kunnen allemaal invloed hebben op hoe onze huid eruit ziet. Vrije radicalen ontstaan bijvoorbeeld ook door roken.
Vitamine E maar ook vitamine C kunnen hierbij helpen.
Vitamine E beschermt het bindweefsel en ook het collageenweefsel dat moeten zorgen voor een mooie en gladde huid. Vitamine E helpt om huidveroudering te voorkomen. Het draagt er toe bij de natuurlijke PH-graad in stand te houden. De huid veroudert sneller wanneer u rookt. Rokers verbruiken ongeveer 500 mg vitamine C per uur. In dit geval is het verstandig de vitamine C inname te verhogen.
Nu zijn er heel veel crèmes voor de huid die vitamine E bevatten en ongetwijfeld zullen daar goede maar ook slechte tussen zitten want niet alles is altijd zo als het op het potje staat. Daarbij neemt de huid niet altijd alle crème goed op waardoor echt resultaat uitblijft.
Conclusie:
Vitamine E werkt toch altijd nog het beste van binnenuit. Daarbij hebben de natuurlijke bronnen natuurlijk altijd de hoogste voorrang. Wanneer u echter weet van uzelf dat uw voedingspatroon niet het ‘je van het’ is, blijft altijd de mogelijkheid om vitamine E als supplement te gebruiken.
Zeker is, dat vitamine E belangrijk is. Evenals alle vitamines. Maar ook hier geldt weer: raadpleeg eerst een deskundige voor u supplementen gebruikt en geef altijd de voorkeur aan de natuurlijke weg.
*Ziekten als kanker, Alzheimer, artritis, reuma, hart en vaatziekten, dementie, beroerte, ziekte van Parkinson, nier en leveraandoeningen etc.