De celademhaling

De celademhaling Wanneer je het hebt over de celademhaling heb je het eigenlijk over een chemische ademhaling die plaatsvindt in onze cellen. Deze ademhaling is ontzettend belangrijk en daarom is het ook heel belangrijk dat dit proces vlekkeloos kan blijven plaatsvinden want onze gezondheid, met name het hart en zenuwstelsel, hangt van dit proces af.

Wat is celademhaling?

Het lichaam bestaat maar liefst uit ongeveer 100 biljoen cellen die je zou kunnen vergelijken met zandkorrels in een zandsculptuur. Hoewel je er niets van merkt zijn die cellen constant in beweging. Dit is nodig om ons lichaam en daarmee al onze organen van voedingsstoffen te voorzien. De afvalstoffen worden na bewerking in de cellen afgevoerd via het bloed om zo het lichaam te verlaten. Dit proces is wordt de ‘clademhaling’ genoemd. Eigenlijk behoeft het niet gezegd te worden dat dit één van de belangrijkste processen is in je lichaam die invloed hebben op je directe gezondheid.

Voeding, goede voeding en het liefst eigenlijk nog biologische voeding, is van onschatbare waarde voor een goede werking van de celademhaling. Vergelijk het maar met het benzine tanken van je auto. Wanneer je de verkeerde benzine tankt, gaat je auto sputteren en kan er wel eens totaal mee stoppen. Gelukkig is het met een auto zo dat je dan baalt en om een nieuwe auto gaat. Maar met je lichaam is dat niet mogelijk.

Slechte celademhaling

Wanneer er om één of andere reden te weinig brandstof aanwezig is, dan stokt het proces en kom je letterlijk energie tekort. Soms kan dit een gevolg zijn van ziekte, gebrek aan gezonde voeding en/of teveel aan ongezonde voeding, maar het kan ook een tekort zijn aan mineralen, waarvan vaak ijzer. Daarom ook hoor je vaak dat wanneer mensen snel moe en lusteloos zijn, dat ze extra ijzer nodig hebben.

Nog een reden van een gestoorde functie zijn de vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan tijdens de processen in de cellen, maar worden ook veroorzaakt door bijvoorbeeld luchtverontreiniging, zonlicht, roken en ook weer door onvolwaardige voeding. Vrije radicalen zijn net ‘criminelen’. Ze zijn een gevaar voor onze gezondheid en kunnen je ziek maken. Vrije radicalen kunnen bestreden worden door antioxidanten en het is dus zaak om veel groenten en fruit te eten zodat er voldoende anti-oxidanten in het lichaam zijn zodat de vrije radicalen bestreden kunnen worden.

Symptomen/gevolgen van een slechte celademhaling

Het resultaat van een slechte celwerking/verbranding en dus ‘ademhaling’ is:
  • het verliezen van de vitaliteit dat zich vertaalt in eindeloze moeheid, krachteloosheid.
  • Slecht genezen van vrijwel elk ziekteproces.
  • Maar ook: opeenhopen van gifstoffen met als gevolg ziekten als:Kanker, hartziekten, diabetes, artritis, reuma, Alzheimer, astma, fibromyalgie, verouderingsverschijnselen.

Voeding die bijdraagt aan een goede celademhaling

Cellulaire voeding. Daar denkt men niet echt dagelijks aan, maar toch zou dat moeten, want het is echt belangrijk. Gezonde cellen produceren activiteit en vitaliteit en een buffer tegen stress. En natuurlijk niet te vergeten gezondheid van lijf en leden.

Voor een goede gezondheid kan men niet zonder vitaminen, mineralen, koolhydraten, vetten, eiwitten en vezels. En daarom zijn groenten en fruit ook heel belangrijk. Vitamine C en E bevatten de antioxidanten die zo belangrijk zijn. Gele, rode en blauwe vruchten zijn zo gekleurd door de kleurstof die bioflavonoïden heet en die zeer belangrijk is. Groene thee, vette vis, orgaanvlees, volle granen, bètacaroteen, lycopeen (is de kleurstof van wortelen en tomaten) luteïne, (komt voor in spinazie = een carotenoïden) kurkuma, vitamine B, foliumzuur (vitamine B11), enz.

Natuurlijk zijn we niet iedere dag bezig met zulke dingen wanneer we onze dagelijkse beslommeringen hebben. Maar soms lees je erover en wil je toch weten wat celademhaling dan toch wel is. Misschien dat dit artikel je erbij heeft kunnen helpen om te begrijpen dat, hoe ingewikkeld het proces van de cellen ook is, het belangrijkste is dat we begrijpen hoe groot de gevolgen kunnen zijn van een onevenwichtige en ongezonde levensstijl.
© 2010 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoornissen in de cellulaire zuurstofvoorzieningStoornissen in de cellulaire zuurstofvoorzieningHet functioneren van alle lichaamssystemen is gericht op de cellulaire stofwisseling. De cellen zijn immers de bouwstene…
Immuniteit en afweer: de T-celImmuniteit en afweer: de T-celT-cellen zijn witte bloedcellen die bijdragen aan de afweer: ze voorkomen dat een mens ziek wordt. Zonder T-cellen zou o…
Immuniteit en afweer: de B-cel en antistoffenImmuniteit en afweer: de B-cel en antistoffenB-cellen zijn witte bloedcellen die bijdragen aan de afweer van de mens. Ze zorgen samen met andere cellen dat ziektever…
Oorzaken van stofwisselingsstoornissen (metabolisme)Oorzaken van stofwisselingsstoornissen (metabolisme)De levensprocessen spelen zich af in de kleinste bouwstenen van het menselijk lichaam: de cellen. Alle andere levensverr…

Een goede darmfloraDat gezond eten belangrijk is voor een lang leven in goede gezondheid weten we al jaren. Toch doen we het nog niet goed…
Aardappel als geneeskruidAardappel als geneeskruidNachtschaden of Solanacaea. Een intrigerende naam voor een plantenfamilie. En dat is niet toevallig, want tot deze famil…
Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 11-09-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.