Met kruiden kun je meer

Met kruiden kun je meer Kruiden gebruiken we allemaal. Jammer genoeg beperken we ons tot een vast aantal kruiden, die we eigenlijk alleen maar gebruiken als keukenkruiden. Maar, kruiden kunnen zoveel meer betekenen. In vroeger tijden gebruikte men de kruiden om heel andere redenen. In die tijd werden kruiden ingezet om lichaam maar ook geest te genezen. Die kennis was belangrijk en werd dan ook met zorg doorgegeven van generatie op generatie. Jammer genoeg is toch een groot deel van die kennis naar de achtergrond geraakt. Tijd dus om het allemaal weer eens op te rakelen.

Kruiden als smaakmaker

Natuurlijk weet de huisvrouw van nu wel dat nootmuskaat over de bloemkool kan worden gestrooid of dat kerrie heerlijk is bij kip of dat bonenkruid de boontjes extra lekker maakt. Hoewel…dat laatste weet misschien niet iedereen. Er zijn zo ontzettend veel kruiden en het grootste deel wordt niet eens gebruikt door de meeste huisvrouwen. Peper, nootmuskaat, paprikapoeder, kerriepoeder, chilikruiden, marjolein, maggikruiden zijn soorten die bij iedereen wel in de kast staan maar dit is pas het topje van de ijsberg als het om kruidensoorten gaat.

Kruidenkrachten

Wist je dat je een kompres van basilicum kunt maken en die dan kunt gebruiken om een wrat weg te krijgen? Of, dat je een zakje (tuiltje) met bloemknopjes of blaadjes kunt vullen en deze dan in een ruimte kunt leggen om bijvoorbeeld vrede in die kamer te brengen? Het lijkt erg ver gezocht en toch wordt dit gezegd van rozenblaadjes of knopjes. Als je een tuiltje met rozenblaadjes of knopjes in een kamer legt dan brengt dat vrede in die ruimte. Het laat de negatieve invloeden verdwijnen en trekt positieve energie aan. Nog een voorbeeld: een takje of bosje lavendel laat hoofdpijn verdwijnen terwijl je slaapt en het bosje onder je kussen zijn werk doet.

Kruidengebruik

Kruiden kun je vers gebruiken of gedroogd. Je kunt er thee van maken en op die manier de goede stoffen ervan binnen krijgen. Je kunt ook kruidenmengsels vermengen met olie of azijn en ze dan gebruiken in een salade of in de soep. Of, een kruidenpleister maken en deze dan op een zere of gekneusde plek neerleggen. Kruiden zijn zo veelzijdig toe te passen. Even een paar voorbeelden…

Anijs

Anijs is zo´n kruid dat vroeger al werd gebruikt voor een bepaald doel. Het wordt nog steeds gebruikt maar het doel ervan is totaal weggesleten. Anijs kun je namelijk vinden in ´beschuit met muisjes´ en dan wel in de muisjes om precies te zijn. Het oorspronkelijke doel ervan was om de moeder door middel van de anijs weer op krachten te laten komen. Anijs heeft het effect dat, als je heel moe bent of uitgeput, je weer op krachten gaat komen. Anijs zit natuurlijk niet alleen in muisjes. Je kunt het overal in gebruiken zoals in de thee, en ook in andere gerechten kun je anijs gebruiken. Het heeft wel een heel specifieke smaak dus je moet er niet teveel van gebruiken. Maar, dat geldt voor alle kruiden.

Anijs is, behalve om geestelijk weer sterk te worden, ook een natuurlijke insectenverdrijver (net als basilicum). Je moet daarvoor de anijs wat kneuzen en dan de huid ermee inwrijven. Verder kun je anijs ook inzetten bij spierpijn, reuma, (maag)krampen, winderigheid e.d. Het bevordert de spijsvertering en het is daarom goed om anijsthee te drinken na de maaltijd om de vertering ervan te bevorderen. Verder kan het kauwen op steranijs ook heel goed helpen tegen die vreselijke mondgeur waarvan je last krijgt na het eten van knoflook (net als peterselie).

Basilicum

Heb je toevallig een basilicum plantje in huis? Dat is in de zomertijd wel zo handig want dit plantje verdrijft vliegen. Vooral in de zomer is dat fijn. Je kunt basilicum ook heel goed gebruiken om muggen op een afstand te houden door wat basilicum te plukken en hiermee je huid in te wrijven. Je zult dan niet gestoken worden. veel beter dan al die chemische middelen van tegenwoordig die ook nog eens heel duur zijn. Behalve dat, zorgt basilicum voor rust en vrede in jezelf. Het gaat neerslachtigheid tegen. Evenals prikkelbaarheid, nerveusiteit, angsten, duizeligheid, slapeloosheid, spierpijn, jicht, hoesten, wratten, aften, een vette huid. Het reinigt je aura en heeft een beschermende werking. Basilicum is natuurlijk ook in allerlei gerechten te gebruiken zoals door de salade of door de soep of lekker gestrooid over schijfjes tomaat zodat je van al deze eigenschappen heerlijk gebruik kunt maken. Basilicum wordt in de keuken vooral bij Italiaanse gerechten ingezet.

Bonenkruid

Eet je wel eens bonen? Bonen zoals sperzieboontjes, witte bonen, tuinbonen of wat voor bonen dan ook? Dan kun je daar bonenkruid bij gebruiken. Bonenkruid is ten eerste gewoon lekker maar daarbij bevordert het ook de spijsvertering, doodt het bacteriën en schimmels. Bonenkruid kan gebruikt worden tegen keelpijn, slecht helende wonden, tegen jeuk, verkrampte spieren. Maar ook wanneer je denkt…waar is mijn doorzettingsvermogen gebleven? Wil je weer wat meer doortastend worden? Gebruik dan drie keer per week bonenkruid. Over de bonen, in de olie of (niet zo lekker) in de thee. Als je bonenkruidolie hebt gemaakt kun je deze ook laten verdampen in een wierookbrander. Het heeft een heel opwekkende invloed.

Chili of cayennepeper

Cayennepeper is heel gezond en zit vol met antioxidanten. Antioxidanten zijn beschermende stoffen die je helpen te beschermen tegen hart- en vaatziekten, kanker en o.a. veroudering. Cayennepeper is een natuurlijke pijnstiller en helpt de hersenen om endorfine aan te maken. Kortom, cayennepeper geeft je een prettig gevoel. In het oosten eet men ontzettend veel chili peper. Zouden ze daarom in die landen zo vriendelijk en open zijn? Wanneer je chilipepers zelf gaat snijden dan kun je, als je het eten ervan erg heet vindt, de peper opensnijden en de zaadjes eruit halen. De peper zal dan niet meer zo verschroeiend heet zijn en nog steeds net zo gezond. Zorg er wel voor dat je, je handen goed wast na het verwijderen van de zaden en niet toevallig even iets uit je ogen haalt want daar word je dan niet blij van.

Dille

Voel je, je niet echt lekker? Heb je, je dag niet vandaag? Ga dan dille gebruiken. Maar dille helpt ook bij lichamelijke kwalen: ‘ze zeggen’ dat je er de hik mee kunt wegkrijgen. Het schijnt te helpen bij spijsverteringsklachten. Dille wordt meestal gebruikt bij visgerechten maar kan ook heel goed door de salade. Is lekker bij komkommer, courgette en bonen.

Zelf kruidenolie maken

Wil je een superheerlijke olie vol met allerlei kruiden zelf maken? Dat kan heel gemakkelijk. Eerst moet je zorgen dat je een goede olijfolie hebt. Je kunt daarin dan alle kruiden die je graag wilt in verwerken. Dat kan alleen basilicum zijn maar ook veel meer kruiden als munt, salie, venkel, anijs, tijm, gember, rozemarijn, marjolein enz. Heb je een kruid of meerdere kruiden helemaal lekker vers, dan doe je deze kruiden in een pan en wat water en laat dan héél even de kook erover gaan. Doe de kruiden in een schone lege fles en giet er dan de olijfolie bij tot de fles vol is. Dan is het een week of drie geduld hebben want de kruiden hebben tijd nodig om helemaal in de olie te trekken. Na die drie weken ga je de kruiden uit de olie zeven en heb je een heerlijke en gezonden kruidenolie die je overal voor kunt gebruiken.

Ditzelfde kun je ook doen met azijn. Neem daarvoor een heldere azijn en ook dit mengsel laat je dan drie weken trekken waarna je het kunt zeven en heerlijk door de salade kunt gebruiken.

Dus…

Zo zie je dus dat kruiden heel wat meer kunnen betekenden dan alleen maar als een lekker smaakje. Het kan best interessant zijn om er eens wat meer over te ontdekken want met kruiden kun je vaak net zoveel bereiken als met die drogisterij artikelen die vaak volledig chemisch zijn.

Lees verder

© 2013 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruidentips van oma: over kruiden, gezondheid, smaak en geurKruidentips van oma: over kruiden, gezondheid, smaak en geurDat er vele soorten kruiden zijn, weten we al langer dan vandaag. Maar wist u dat vele kruiden ook bekend staan om hun g…
Vier eenpansgerechten met pastaVier eenpansgerechten met pastaWe kennen het allemaal wel. Je hebt duizend-en-een dingen te doen en koken schiet er nog wel eens bij in. Deze vier rece…
Dille, lekker in de keuken en tegen winderigheidDille, lekker in de keuken en tegen winderigheidDille en andere kruiden gaan bijna niet samen. Toch is het heerlijk om dille te eten. Bij vis, maar ook in andere gerech…
Kruiden voor in de soep: zorgvuldig kiezen voor juiste smaakKruiden voor in de soep: zorgvuldig kiezen voor juiste smaakSoep is als warm voorgerecht bij velen zeer populair. De basis van soep wordt gevormd door de bouillon. Bouillon is wate…
Pijnlijke vertering voedsel dunne darm: glutenvrij dieetPijnlijke vertering voedsel dunne darm: glutenvrij dieetHeb je net gegeten, krijg je na circa een uur tot drie uur ernstige pijn net onder je borstkas. Het is duidelijk dat het…
Yoan (156 artikelen)
Gepubliceerd: 16-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.