Visolie tijdens zwangerschap bevordert motoriek baby

Visolie tijdens zwangerschap bevordert motoriek baby Baby's van vrouwen die veel visolie pillen en vis eten tijdens hun zwangerschap tonen beduidend betere motorische ontwikkeling in de eerste twee en een half jaar van hun leven.

Groei en ontwikkeling

Onderzoekers aan de universiteit van West Australië wierven acht en negentig vrouwen die niet rookte en niet meer dan twee maal per week vis aten. Ze gaven één groep vrouwen dagelijks 4 gram visolie supplementen beginnend met twintig weken zwangerschap, terwijl de tweede groep 4 gram supplementen van olijfolie kregen. Toen de kinderen van de vrouwen twee en een half jaar oud waren, werden ze getest op groei en ontwikkeling. Wat bleek, kinderen van de vrouwen die visolie supplementen hadden genomen scoorde veel hoger in hand-oog coördinatie, begrip en woordenschat dan de kinderen van de vrouwen die olijfolie supplementen hadden genomen. Ook konden deze kinderen scherper zien.

De onderzoekers geloven dat de laatste drie maanden van de zwangerschap een essentiële tijd is voor zwangere vrouwen om visolie supplementen te nemen, aangezien de hersenen van de baby dan een groeispurt ervaren. Ook na de bevalling is het belangrijk om voldoende visolie binnen te krijgen, de hersenen van het kind zullen immers nog een lange tijd door groeien. Eventuele ontstane tekort van DHA (belangrijkste vetzuur in visolie) in het lichaam van de moeder moet ook weer worden hersteld.

Voordelen voor de moeder

De hoge omega-3 vetzuren (EPA en DHA) in visolie spelen een belangrijke rol in juiste ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel van het kind. Eerdere studies hebben aangetoond dat omega-3 ook de moeder tijdens en na zwangerschap ten goede kan komen door hoge bloeddruk te verminderen en postnatale depressie te verlichten.

Allergieën

Volgens een recente studie uit Zweden dat werd gepubliceerd in het journaal Acta Paediatrica blijkt dat visolie tijdens de zwangerschap het risico met zo'n zestien procent kan verminderen van allergieën en eczeem.

Veilige vis

De uitkomsten van deze onderzoeken staat lijnrecht tegenover de bekende gedachte dat vis tijdens de zwangerschap slecht zou zijn voor het kind omdat het kwik in vis giftig zou zijn voor het lichaam en slecht voor de ontwikkelende baby. Bij het eten van vis moet dus wel worden opgelet dat het niet te veel kwik bevat. Garnalen, haring, zalm en ingeblikte tonijn zijn veilige keuzes. Bij drogisterijen zijn speciale visolie supplementen voor zwangere vrouwen te verkrijgen met een hogere dosis DHA en die kwik vrij zijn.
© 2009 - 2024 Wieweet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Visolie en Omega-3 vetzurenVisolie en Omega-3 vetzurenOmega-3 vetzuren of visolie worden in het nieuws dikwijls aangeprezen als essentieel en onmisbaar. Dit blijkt niet ongeg…
Krillolie, omega 3 voor een goede gezondheidKrillolie, omega 3 voor een goede gezondheidVisolie wordt vaak aangeraden als goede bron van omega 3-vetzuren. Onder andere voor gezonde bloedvaten, een goede hartf…
Zwanger en visolieZwanger en visolieHet wordt aangeraden om tijdens de zwangerschap ten minste een keer per week een portie vette vis te eten. De vetten uit…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…

Een bevalling thuis of in het ziekenhuisEen bevalling dien je goed op voorhand voor te bereiden. Het is vooral belangrijk te beslissen waar je wilt bevallen. De…
Kramp en spierkramp tijdens de zwangerschapKramp en spierkramp tijdens de zwangerschapHevige kramp en spiertrekken tijdens de zwangerschap is heel vervelend en een veelvuldig voorkomend probleem onder zwang…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Monikapp, Pixabay
  • http://www.sciencedaily.com/releases/2008/04/080409110029.htm
Wieweet (2 artikelen)
Gepubliceerd: 13-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.