Waarom goede voeding zo belangrijk is

Waarom goede voeding zo belangrijk is Steeds meer hoor je er over praten. Steeds meer kun je er over lezen. Is het tijdelijk? Is het een hype van deze tijd? Goede voeding, bewust zijn van wat je eet, hoe je leeft en wat je wilt. Het is geen hype, het is een soort van bewust worden, van eindelijk wakker geschud worden, dat er iets ondernomen moet gaan worden. Iets dat jij moet gaan ondernemen….

Wordt wakker.

Het wordt steeds duidelijker dat gevaarlijke en levensbedreigende ziektes steeds vaker,eerder en heftiger voorkomen dan vroeger. Is dat omdat we er meer op letten? Nee. Het komt doordat we steeds ongezonder gaan eten en we laten op die manier de deur open zetten voor ziektes en aandoeningen die dan ongemerkt ons lichaam binnensluipen en hun vernietigende werk doen. Tegen de tijd dat we erachter komen wat er aan de hand is, denkt niemand er aan, dat het wel eens door ons verkeerde voedingspatroon kan zijn ontstaan.

Ongeloof.

Vaak hoor je mensen zeggen: ‘Ach, nee hoor, zo slecht is dat voedsel niet. Ik eet al jaren op die manier en ik heb er nog nooit iets aan overgehouden’. Maar dat is een grote misvatting. Door alle producten die wij tegenwoordig naar binnen werken krijgen we zoveel toevoegingen binnen: E-nummers, geur, kleur en smaakstoffenm pakjes met smaakjes, potten en blikken, koekjes en chipjes, melk met smaakjes. Alles lekker snel klaar of al kant-en-klaar. We eten het als zoete koek en staan er niet bij stil dat we ons lichaam onstabiel maken op deze manier, dat we het vol met gif aan het gooien zijn. Een gif dat langzaam werkt en uiteindelijk voor ziektes zoals kanker maar ook hart en vaatziekten zorgen, auto-immuunziekten enz. enz.

Snel, snel, snel

Het is niet helemaal onze schuld overigens. Het komt ook door al die gemakkelijk te bereiden producten waarmee we overladen worden. Alle smaken en merken, voedsel uit alle landen ligt zomaar binnen handbereik in de supermarkt. Dank zij de magnetron of oven is alles binnen een half uurtje klaar om te consumeren en na een lange dag op het werk, want tegenwoordig moeten we wel met zijn tweeën werken om het hoofd boven water te kunnen houden, tja, dan heb je toch ook helemaal geen zin om nog ouderwets aardappelen te gaan schillen of verse spaghetti te gaan maken of nog erger: spruitjes schoon te gaan maken. Zie je het voor je? Dus, we gaan nog snel even langs de supermarkt en nemen snel een kant-en-klaar ‘iets’ mee of in ieder geval iets dat snel in elkaar gedraaid kan worden.

Geloof het maar.

Gelukkig, gelukkig worden steeds meer mensen zich ervan bewust dat het nooit echt gezond kan zijn allemaal, en met een beetje inzicht en interesse voor kennis gaan die mensen steeds vaker weer ‘vers’ kopen. En het is echt waar dat voeding en ziektes met elkaar te maken hebben. Denk maar eens terug in de jaren ’20 of eerder, toen waren er toch niet zoveel relatief jonge mensen die levensbedreigende ziektes hadden? Tegenwoordig kun je bepaalde ouderdomsziekten niet eens meer die naam geven omdat ze op steeds jongere leeftijd al voorkomen.

Ziektepercentages

De kans om kanker te krijgen is de laatste 50 jaar met 350% toegenomen. En de hoofdverdachte is de bewerkte voeding. Sinds in 1971 de oorlog werd verklaard aan deze ziekte is er al 2 duizend miljard euro uitgegeven aan onderzoek en bestrijding van kanker. En nog is men niet verder gekomen. Van chemotherapie is allang bewezen dat het eigenlijk alleen maar het leven een paar maanden verlengd, maar dat het eigenlijk niets veranderd aan wat kanker nu werkelijk is.
Natuurlijk is gebrek aan beweging ook een heel belangrijke oorzaak van ongemakken en ook gebrek aan werkelijke rust en ontspanning. Evenals het slechte milieu waarin wij allen verkeren. Alleen, daar gaat dit artikel niet over. Dus, verder over de waarde van goede voeding…

Perfect afgestemd.

Als je eens even serieus nadenkt over hoe ‘moeder aarde’ in elkaar zit dan kun je niet anders dan concluderen dat alles wat we nodig hebben voor een goede gezondheid voorhanden moet zijn. Alles werkt namelijk zo verschrikkelijk mooi op deze aardbol, alles werkt op elkaar en in elkaar in vicieuze cirkels. Of je het nu hebt over de maan en zonstanden of over eb en vloed of het komen en gaan van het blad of over hoe alles groeit en bloeit. We hoeven er niets aan te doen, het gaat allemaal vanzelf net als ademhalen. Een berggeit heeft de kleuren van de berg en is helemaal ontwikkeld om te kunnen klimmen. Velen dieren hebben een vacht die helemaal automatisch is afgestemd op het klimaat waarin zij leven, en zo ook de poten of klauwen of snavel of…noem maar op. Zo kan ik nog even doorgaan. En hoe kan dat dan?

De wereld is perfect.

Alles is gewoon prima zoals het moet zijn. Wanneer we gebruik maken van dat wat om ons heen is en niets meer of minder dan blijven we gezond en gelukkig. Maar daar zijn we niet tevreden mee. We willen meer, we willen anders, mooier, makkelijker, sneller. Dus is de mens van alles en nog wat gaan verzinnen en ontdekken om juist die dingen te krijgen of maken die we wel willen en niet hebben. Zo ook met voedsel. En ondertussen is het een heel lucratieve markt gebleken. Maar ja, het valt niet mee om al die wensen te bevredigen zonder dat er aan de samenstelling van een product wordt gesleuteld want, het product moet er goed uitzien en ook nog smaken, lang houdbaar blijven en geschikt voor magnetron als het even kan. Tijd is geld.
Heerlijk voor de voedingsmiddelen industrie is dat. Het is spelen met stofjes en middeltjes. Het kleurtje (E-nummers) van dít en het smaakje (E–nummer) van dát. Zo!…Een mooi kartonnetje erom heen, plaatje erop en klaar is kees.
En wij kopen wel. Tuurlijk! Maar, we beseffen niet goed wat we naar binnen werken. Soms kan het wel smáken naar bijv. Aardbei, maar het hoeft er niet eens meer in te zitten. Nergens voor nodig want er zit het ‘smaakje’ lees: toevoeging van aardbei in.

Steeds meer mensen worden bewust.

Nu komen steeds meer mensen erachter, dat het niet deugt allemaal. Nog niet álle mensen, zeker niet. Er zijn velen mensen die gewoon niet kunnen geloven dat overheden het goed zouden vinden dat mensen opzettelijk ziek gemaakt zouden woorden. Maar, de overheid gaat ook maar af op de resultaten van onderzoeken die gedaan worden over de veiligheid van onze voeding. Ze staan er alleen niet bij stil dat die onderzoeken gedaan worden en/of gefinancierd worden door voedselfabrikanten. En die gaan natuurlijk geen negatief resultaat geven denk je wel?
Gelukkig heeft de mens ook een goed stel hersens en velen beginnen nu het verband te zien tussen die ziektes die steeds vaker en op eerdere leeftijd voorkomen en datgene dat we consumeren. Het valt ook op dat op andere gebieden en plaatsen, in andere landen waar mensen anders of nog zoals vroeger eten, denk bijvoorbeeld aan teruggetrokken volkeren, dat er helemaal geen of nauwelijks hart en vaatziekten voorkomen of kanker zoals dat bij ons het geval is. Dat kan geen toeval meer zijn.

Terug naar de natuur.

Terug dus naar ‘vroeger’. Terug naar ‘biologisch’, naar ‘zonder toevoegingen’, naar ‘onbewerkt’ voedsel. Terug naar ‘moeder natuur’. Bijna alle producten die er zijn zoals groenten en fruit, kruiden en specerijen, aardappelen en noem maar op, bevatten al de vitamines en mineralen en bestanddelen die perfect aansluiten op de werking van ons lichaam. Is dat nou niet toevallig?

Dus net zoals die geit die totaal is afgestemd op het gebied waar hij leeft zo zijn wij ‘de mens’ ook afgestemd op wat er kan groeien en bloeien op deze aarde. En daar hoeven we niets aan toe te voegen of te veranderen. We hoeven niets te manipuleren. En, we kunnen en mogen het zó gebruiken. Net zo veel en zo vaak als we willen.

Is dat niet prachtig?
© 2010 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lichamelijk fit zijn/blijvenLichamelijk fit zijn/blijvenHet is erg belangrijk om gezond te leven om ziektes en aandoeningen te voorkomen. Hoe staat het met je conditie? Sport j…
De gezondheidsrisicotest voor veel voorkomende aandoeningenDe gezondheidsrisicotest voor veel voorkomende aandoeningenDe gezondheidsrisicotest is een test die je online kunt invullen. Met deze test zie je of je een verhoogd risico loopt o…
Een gezond dieetEen gezond dieetHet klinkt misschien als een cliché om te zeggen '' Je bent wat je eet'' , maar het is waar. Je lichaam heeft een gezond…
Aspirine, een wondermiddelAspirine, een wondermiddelWie kent het niet, even snel een aspirintje nemen en je voelt je weer beter. Aspirine zou voor veel kwalen een oplossing…

Biologisch. Wat is dat nu eigenlijk?Biologisch. Wat is dat nu eigenlijk?Goede voeding is belangrijk. Belangrijk om gezond en fit te blijven. De voeding van tegenwoordig heeft sporen van bestri…
Wat is een balansdag?Wat is een balansdag?De term balansdag komt steeds vaker voor. Voor veel mensen is het nog een onbekende term, wat is een balansdag precies?
Bronnen en referenties
  • www.bewustleven.info
Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 12-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.