Wat is een balansdag?

Wat is een balansdag? De term balansdag komt steeds vaker voor. Voor veel mensen is het nog een onbekende term, wat is een balansdag precies?

Waar komt het woord balansdag vandaan?

Het woord balansdag is door het Voedingscentrum gelanceerd. Inmiddels is de term zo ingeburgerd dat deze zelfs in de Dikke van Dale is opgenomen en dat het een algemeen gebruikt woord is geworden.

Wat is een balansdag precies?

Een balansdag is een dag waarop je extra goed let op wat je eet en drinkt. Je eet gezonde maaltijden en laat alle ongezonde dingen achterwege. Dit houdt in dat je geen koek, snoep, chips, nootjes, toetjes etc. eet. Ook drink je geen bier of andere alcoholhoudende dranken. Naast het letten op je voeding, zorg je er ook voor dat je die dag extra beweging neemt.

Wanneer hou je een balansdag?

Een balansdag hou je ieder keer nadat je een dag meer hebt gegeten of calorierijker voedsel hebt gegeten dan dat je normaal gewend bent. Of wanneer je een avondje veel biertjes op hebt. Bijvoorbeeld na een feestje of na een borrel op het werk. Een balansdag zorgt ervoor dat je alle extra calorieën die je binnen hebt gekregen tijdens je uitspatting, snel weer worden verbrand. Zo voorkom je dat de zwaarder wordt. Een dag ongezond eten wordt zo gecompenseerd door een dag matig eten.

Wat zijn de voor- en nadelen van een balansdag?

Een balansdag houden heeft het voordeel dat je je gewicht in balans houdt. Na een flinke uitspatting breng je je lichaam weer in balans door meteen de dag erna je extra calorieën weer te verbranden. Dit maakt het ook belangrijk de balansdag meteen na een dag dat je veel gegeten hebt, te houden. Wanneer je langer zou wachten, dan vergeet je ook gauw dat je nog een dagje wat minder moet doen, en ben je zo toe aan je volgende uitspatting. Een ander voordeel is dat de balansdag maar één dag duurt, dit maakt het voor mensen gemakkelijker, dan een langere periode aan de lijn te moeten doen.
Dit is meteen een nadeel van de balansdag: je moet wél voldoende gediciplineerd zijn om je te houden aan de balansdag. Het kan zijn dat je die dag toevallig weer een borrel hebt of dat er juist op taart getrakteerd wordt op die dag. Dan is het voor mensen al gauw makkelijk om te zeggen: ik doe die balansdag morgen wel. Uiteindelijk komt er niets van en blijven de kilo's langzaam bijkomen.

Waar kan ik meer informatie vinden over de balansdag?

Op de website van het Voedingscentrum kun je meer informatie vinden over de balansdag. Ook staan hier tips over het houden van een balansdag en kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief met tips en herinneringen dat je een balansdag moet houden. Het Voedingscentrum adviseert om iedere week een balansdag te houden. Zo blijf je op gewicht en verbrand je de extra calorieën die je lichaam te verwerken heeft gekregen. Uiteraard is het niet te bedoeling op alle andere dagen extra veel te gaan eten, op de overige dagen eet je gewoon gezond volgens de schijf van vijf. Ook hierover kun je informatie vinden bij het Voedingscentrum.
© 2010 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voedselzandloper in plaats van de Schijf van VijfDe voedselzandloper in plaats van de Schijf van VijfKris Verburgh (schrijver van het boek ‘De voedselzandloper’) stelt dat de Schijf van Vijf verouderd is. Naar aanleiding…
Feestdagen: Help ik kom aan!Feestdagen: Help ik kom aan!Met de kerstdagen en oud en nieuw wordt er lekker gegeten. Daarnaast eten wie die dagen ook veel. Kerstbrunch, kerstdine…
Sprookjes over gewichtsverliesSprookjes over gewichtsverliesZijn er echt geheime methoden om snel gewicht te verliezen? Wat zijn nu regelrechte fabels die u snel naar sprookjesland…
Voedingscentrum: check je voeding en je gewichtVoedingscentrum: check je voeding en je gewichtOp de site van het Voedingscentrum zijn een aantal gratis tools beschikbaar om je gewicht, voeding en eetgewoontes te vo…

Waarom goede voeding zo belangrijk isWaarom goede voeding zo belangrijk isSteeds meer hoor je er over praten. Steeds meer kun je er over lezen. Is het tijdelijk? Is het een hype van deze tijd? G…
Snel afvallen, makkelijk en reëelEen van de belangrijkste dingen in onze maatschappij is slank blijven. Iedereen probeert weer op een andere manier af te…
Bronnen en referenties
  • Voeidngscentrum
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 17-02-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.