Voedingscentrum: check je voeding en je gewicht

Voedingscentrum: check je voeding en je gewicht Op de site van het Voedingscentrum zijn een aantal gratis tools beschikbaar om je gewicht, voeding en eetgewoontes te volgen. Deze zijn te vinden op mijn.voedingscentrum.nl. Je kunt gebruik maken van: de Eetmeter, de BMI-meter en de Caloriechecker. Je kunt een eigen account aanmaken. Daarmee monitor je je eigen voortgang en krijg je direct feedback.

Opmerking: overgewicht

Bij vragen over je gezondheid of bij vermoedens over ernstig overgewicht is je behandelend arts altijd het eerste aanspreekpunt. Dit artikel is informatief bedoeld en kan natuurlijk nooit het advies van een gekwalificeerd medicus vervangen.

Doel van het Voedingscentrum: gezond eten

Het Voedingscentrum is een instituut dat ruim zeventig jaar ervaring heeft met voeding. De missie van het Voedingscentrum is het gedegen informatie verstrekken aan de burger over voedingsmiddelen en hoe tot een verantwoorde voedselkeuze te komen. Doel is gezond te eten en daarbij de duurzaamheid niet uit het oog te verliezen.

Mijn Caloriechecker: calorieën, vezels, vet, eiwit en koolhydraten per hoeveelheid voedingsmiddel

Met deze handige tool kun je de keuze maken uit een aantal veel voorkomende voedingsmiddelen. Daarnaast zijn een aantal voedingsmiddelen nog verder uitgesplitst naar bereidingswijze. De beste manier om deze tool te gebruiken is om eerst een selectie uit de voorgestelde producten te maken. Indien je bijvoorbeeld meer wilt weten over de calorische waarde van kersen op siroop begin je langzaam kersen in te typen. Indien je reeds de letters "ker" hebt ingetypt verschijnt onder aan in beeld de aanduiding "kersen op siroop". Dan dien je links het getal in te geven (bijvoorbeeld "1") en rechts de eenheid. Dit kan bijvoorbeeld in gram zijn, of per stuk. Je krijgt een overzicht in tabelvorm van het aantal calorieën dat het product heeft. Verder staat in het overzicht ook hoeveel vezels, vet, eiwit en koolhydraten het voedingsmiddel met die hoeveelheid bevat.

BMI berekenen met de BMI-meter: is mijn gewicht goed?

Met behulp van de BMI-meter krijg je een inzicht of je gewicht nog in de "gezonde" marge valt. BMI is een afkorting voor Body Mass Index. Je dient de volgende gegevens te verstrekken: of je man of vrouw bent, je leeftijd, je lengte en je lichaamsgewicht. Dit resulteert in een getal: de zogenaamde "BMI-index". Het tool geeft aan of je nog in de gezonde marge valt. Over het algemeen wordt gesteld dat een BMI-index beneden de vijfentwintig "gezond" is. Let op: er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Indien je bijvoorbeeld zwanger bent kun je het beste advies inwinnen bij je huisarts, verloskundige of behandelend arts indien je vragen hebt over je gewicht. De BMI-index geeft een indicatie of je gewicht een verhoogd risico voor je gezondheid vormt. Over het algemeen kan men stellen dat mensen met een hogere Body Mass Index meer kans hebben op gezondheidsproblemen. Hun kans op overlijden op jongere leeftijd is groter.

Uitleg: de Eetmeter

Dit hulpmiddel, de "Eetmeter" geheten, is een digitale versie van een dagboek waarin je kunt bijhouden wat je iedere dag eet en drinkt. Met dit hulpmiddel krijg je inzicht of je voldoende inname hebt van energie en noodzakelijke voedingsstoffen. Het is bijna onmogelijk om iedere dag alle noodzakelijke voedingsstoffen tot je te nemen. Als je over een langere periode van een tot twee weken kijkt is dit wel mogelijk. Daarom is het ook van belang om over een langere tijd consequent het eetdagboek consciëntieus in te vullen. Dan krijg je zicht op eventuele voedingstekorten. Het kan bijvoorbeeld zo zijn doordat je altijd een selectie maakt uit een beperkt aantal voedingsmiddelen dat je voedingsstoffen tekort komt.

Lees verder

© 2012 - 2024 Liseverhulst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is mijn gewicht goed?Is mijn gewicht goed?Je wil graag weten of je gewicht gezond is. Daarvoor kun je je tailleomvang meten en je BMI berekenen. Hoe je je BMI uit…
Wat is het ideale gewicht en het gewenste vetpercentage?Wat is het ideale gewicht en het gewenste vetpercentage?Wat is het ideale gewicht. Dat is een vraag die veel Nederlanders zich regelmatig stellen. Het ideale gewicht is het gew…
Ben ik te dik?! Wanneer spreek je van overgewichtBen ik te dik?! Wanneer spreek je van overgewichtUit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) blijkt dat mensen in Nederland steeds dikker worden. Begin…
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
Gezonde recepten en gezond eten door het VoedingscentrumGezonde recepten en gezond eten door het VoedingscentrumHoe kun je ervoor zorgen dat uiteindelijk gezond eten een gewoonte wordt? Een belangrijke richtlijn is dat je naar de to…
Bronnen en referenties
  • https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/
  • http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/over-ons/missie-en-visie.aspx
Liseverhulst (86 artikelen)
Laatste update: 19-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.