Gezonde recepten en gezond eten door het Voedingscentrum

Gezonde recepten en gezond eten door het Voedingscentrum Hoe kun je ervoor zorgen dat uiteindelijk gezond eten een gewoonte wordt? Een belangrijke richtlijn is dat je naar de toekomst, oftewel de lange termijn moet kijken. Een hip dieet met exotische ingrediënten of gekke voorschriften werken niet op de lange termijn. Gebleken is dat je uiteindelijk weer in je oude patronen terugvalt. Beter is het geleidelijk je voedingsgewoonten te veranderen naar een gezonder eetpatroon. Kies voor gezonde recepten met normale en gemakkelijk te verkrijgen ingrediënten. Op de site van het Voedingscentrum wordt het "nieuwe eten" geïntroduceerd.

Opmerking: vraag advies bij je arts bij overgewicht

Bij vragen over je gezondheid of bij vermoedens over ernstig overgewicht is je behandelend arts altijd het eerste aanspreekpunt. Dit artikel is informatief bedoeld en kan natuurlijk nooit het advies van een gekwalificeerd medicus vervangen.

Hoe verander je je eetpatroon naar gezond eten?

Houd eens op papier (of digitaal) voor jezelf bij wat je eet. Wees eerlijk! Welke voedingsmiddelen zijn wel lekker, maar dragen niet bij aan een gezond voedingspatroon? Waar voel je je zelf niet helemaal prettig bij? Pak je gewoontes stap voor stap aan. Wat is volgens jou zelf de meest destructieve eet-(of drinkgewoonte)? Probeer hier het eerst een verandering in aan te brengen. Is dit goede patroon verankerd in je dagelijks leven, pak dan de eerstvolgende slechte gewoonte aan. Het voordeel van deze aanpak is dat je langzamerhand gezond eten en drinken in je voedingspatroon verweeft. Het gewenste gedrag is ook gemakkelijker vol te houden omdat je niet meteen je leven rigoureus omgooit. Anders ga je jezelf misschien "zielig" vinden en val je weer terug in oude patronen.

Experimenteer met nieuwe voedingsmiddelen en gezonde recepten

Zoek gezonde recepten uit en vind gezonde alternatieven voor "slechte" voedingsmiddelen. Analyseer wat je zo lekker vindt aan een "fout" product. Vind een gezond en smaakvol alternatief en vervang langzamerhand de foute producten door lekkere, gezonde alternatieven. Pak iedere keer een enkel voedingsmiddel aan. De langzame aanpak is het meest effectief om gewoontes structureel te veranderen. Bewezen is dat de goede verandering dan ook beter in je dagelijkse bezigheden is verankerd.

Tips om de eerste stap naar een gezond voedingspatroon te nemen

Als je zelf geen idee hebt hoe je anders zou moeten eten en drinken of wat je als eerste aan moet pakken gebruik dan de site 'het nieuwe eten'. Op deze site staan een aantal suggesties. Verder worden de principes van de Schijf van Vijf nog eens opgenoemd.

Nogmaals kort en krachtig de stappen

 1. Stel je goede voornemen niet uit. Begin nu. Het liefst vandaag nog!
 2. Kies de eet- of drinkgewoonte die je het meest stoort.
 3. Zet daar een beter/gezonder alternatief tegenover. Gebruik eventueel het internet om een betere voedingskeuze te maken.
 4. Werk planmatig. Schrijf de gewoonte die je wilt veranderen op. Wat is je plan van aanpak? Beschrijf de alternatieve etenswaren die het oude voedsel gaan vervangen. Maak een tijdsplanning. Bijvoorbeeld: bij de volgende wekelijkse boodschappen schaf ik de "ongewenste" voedingswaar niet meer aan, maar koop ik de betere alternatieven.
 5. Herinner jezelf voortdurend aan je goede voornemens. Plak een herinnering op de koelkast, programmeer het in je (elektronische) agenda.
 6. Evalueer na een tijd. Voel je je beter en gezonder door de verandering van voeding? Is de gewoonte al echt een gewoonte? Tevreden en trots?
 7. Kies een nieuwe uitdaging.

De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum

Dit is een cirkel waar vijf verschillende categorieën voedingsmiddelen in staan die helpen je gezond te houden. De bedoeling is dat je iedere dag verschillende combinaties van deze voedingsmiddelen eet. Meer informatie vind je als je op de site van het Voedingscentrum de "Schijf van Vijf" zoekt. De categorieën zijn:
 • Groente en fruit in ruime hoeveelheid
 • Volkoren producten: volkoren rijst, bruinbrood (volkoren)
 • Zuivel
 • Een paar niet gezouten noten
 • Vetten en oliën: in een vloeibare vorm
 • Dranken: water, ongezoete thee of koffie

Vijf aanvullende regels bij de "Schijf van Vijf" en let op de calorieën

 1. Eet gevarieerd. Hiermee wordt bedoeld dat je dagelijks verschillende combinaties moet maken met de voedingsmiddelen uit de Schijf van Vijf. Vervang je favoriete fruit, groenten of ontbijt eens door iets anders.
 2. Eet niet overmatig veel. Ook in gezonde voedingsstoffen zitten calorieën. Van belang is ook dat je in beweging blijft. Beweeg regelmatig. Probeer bewegen in je dagelijkse bezigheden te integreren.
 3. Met name verzadigd vet is erg slecht. Kies voor onverzadigde vetten. Op internet is hier voldoende informatie over te vinden.
 4. Kies voor (volkoren) brood, groente en fruit.
 5. Eet veilig. Hiermee wordt bedoeld dat je eten hygiënisch bereid dient te zijn om voedselvergiftiging te voorkomen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Liseverhulst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn kijk op het Sonja Bakker dieet: voor- en nadelenmijn kijk opMijn kijk op het Sonja Bakker dieet: voor- en nadelenIedereen heeft er wel eens van gehoord: het Sonja Bakker dieet. Het werd zo populair dat het woord "sonjabakkeren" is to…
F2 Dieet, een gezonde manier van afvallenAfvallen... vaak voor mensen een groot probleem. Men moet een vast patroon van eten en bewegen vaak drastisch veranderen…
Dr. Frank dieet... val je werkelijk af?Fijn... het dieet van Dr. Frank zorgt dat je lange tijd een verzadigd gevoel houdt na de maaltijd. Het dieet omvat de bo…
Gezonde smoothie receptenGezonde smoothie receptenMet de juiste ingrediënten maak je jouw ideale smoothie die ook nog eens gezond en lekker is. Soms is het lastig om te w…

Voedingscentrum: check je voeding en je gewichtVoedingscentrum: check je voeding en je gewichtOp de site van het Voedingscentrum zijn een aantal gratis tools beschikbaar om je gewicht, voeding en eetgewoontes te vo…
Granen en graanvervangersGranen en graanvervangersDe meeste granen zijn eigenlijk grassoorten. Ja, wij mensen eten nu eenmaal graag gebakken graszaden. Tarwe is de meest…
Bronnen en referenties
 • www.voedingscentrum.nl
 • www.hetnieuweeten.nl
Liseverhulst (86 artikelen)
Laatste update: 19-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.