Hoe bereik ik langdurig gewichtsverlies?

Hoe bereik ik langdurig gewichtsverlies? Je vindt van jezelf dat je moet afvallen. Je vindt echter je gezondheid en gezond eten heel belangrijk. Hoe krijg je nu een eerlijk beeld van je eetgewoonten en bereik je langdurig gewichtsverlies? In je hart weet je echt wel dat snel afvallen meestal niet leidt tot blijvend gewichtsverlies.

Opmerking

Je dient altijd eerst je huisarts te consulteren bij vragen over je gezondheid of bij vermoedens over ernstig overgewicht. Dit artikel wil informeren en kan natuurlijk nooit het advies van een gekwalificeerd medicus vervangen.

Wees een schildpad: snel afvallen is niet altijd verstandig

Ken je hem nog: de parabel van de haas en de schildpad? Deze diertjes gingen een weddenschap met elkaar aan wie het eerst de finish zou behalen. De schildpad gaat met beleid te werk en bereikt door zijn inzet ongeschonden en als eerste de eindstreep. De haas zet zich niet in. Alhoewel hij veel sneller is dan de schildpad denkt hij de race te winnen. Uiteindelijk trekt de schildpad door zijn planmatige, rustige en bedaarde aanpak aan het langste eind. De les die je uit het verhaal kunt trekken is dat hardlopers doodlopers zijn en dat langzaam-maar-zeker-werk tot goede resultaten leidt. Snel afvallen wil niet zeggen dat je gewichtsverlies blijvend is. Leer jezelf en je eetgewoonten kennen. Dat is een investering voor de lange termijn.

Neem de tijd om gezonde recepten te vinden

De ervaring leert dat je het beste resultaat bereikt door goed naar je lichaam te luisteren. Indien een voedingspatroon na jaren in je dagelijkse leven is ingesleten zul je deze niet zo maar omgooien. Dit kan je metabolisme ook danig door de war brengen. Geleidelijk aan de slechte gewoontes vervangen door goede alternatieven werkt het best. Indien je alleen gewicht kunt verliezen door extreme diëten zal je gewichtsverlies niet langdurig zijn bij terugkeer naar je "gewone" voedingspatroon. Zoek gezonde recepten die je ook echt lekker vindt en die niet te ingewikkeld zijn. Soms zijn de echte "basics" met een paar onbewerkte ingrediënten het beste.

Gezond eten: drink water

Iets meer water drinken waardoor je dorst niet verwart met honger is altijd goed. Kies voor gewoon kraanwater. Waarom valt dit ook onder gezond eten? Als je water drinkt krijg je geen onnodige zouten, smaakstoffen, zoetstoffen en kleurstoffen binnen. Dan belast je het milieu ook minder doordat er geen flessen gemaakt en vervoerd hoeven te worden. Daarnaast scheelt het natuurlijk ook in je portemonnee als je iedere week minder frisdrank drinkt. Een beetje fles van anderhalve liter kost al vlug anderhalve euro. Tel uit je winst. Ga uit van ongeveer anderhalf tot twee liter vocht per dag. Als je al veel ongezoete kruidenthee drinkt kun je met iets minder water toe.

Stand van zaken nu: heb je overgewicht?

Heb je wel echt overgewicht? Neem bij twijfel contact op met je huisarts. Denk je dat je voldoende inzicht hebt in je leef- en voedingspatroon? Gebruik je agenda eens om bij te houden wat je iedere dag eet en drinkt. Schrijf je ontbijt, lunch en avondeten op. Vergeet ook de extra hapjes en drankjes die horen bij feestjes en recepties niet. Alcohol bevat niet alleen redelijk veel calorieën, het neemt ook remmingen weg. Als je je voorgenomen hebt om niet uit de band te springen bij een feestje kun je beter de alcoholische dranken laten staan. Dan ga je minder snel op allerlei fronten over de schreef. Als je ongeveer twee weken hebt bijgehouden wat je zoal eet en drinkt kun je meer gefundeerd een beeld vormen van je eetgewoonten. Ontbijt je misschien gehaast of totaal niet?

Plan van aanpak voor langdurig gewichtsverlies

Nu je een beeld hebt van je goede en minder goede eetgewoonten kun je een plan van aanpak opstellen. Schrijf je streefgewicht op. Wees hierbij realistisch. Als je je doelen onhaalbaar stelt word je vlug gedemotiveerd. Het kan echter ook zo zijn dat je er eerst voor kiest om gezonder en meer regelmatig te eten. Je zult merken dat dit op de lange termijn ook al een gewichtsverlies kan bewerkstelligen. Als uit je inventarisatie blijkt dat je amper ontbijt kan dit een belangrijk langetermijndoel zijn. Mensen die niet ontbijten gaan namelijk in de loop van de ochtend vaak voor de bijl en kiezen dan niet altijd de meest verstandige alternatieven. Als je een regelmatig voedingspatroon hebt bereikt ga je snacks vervangen door verstandiger opties. Beetje bij beetje verander je je eetgewoonten. Je zult zien dat je met deze weloverwogen, langetermijnaanpak in de loop van de tijd steeds dichter bij je doel komt. Langdurig gewichtsverlies is een kwestie van geduld.

Lees verder

© 2013 - 2024 Liseverhulst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met knoflookKnoflook eten geeft je misschien wel een slechte adem, maar het heeft veel positieve eigenschappen. Afvallen met knofloo…
Hoe kun je afvallen met yoghurt?Hoe kun je afvallen met yoghurt?Kun je afvallen met yoghurt? Dit blijkt inderdaad zo te zijn! Yoghurt heeft een hele positieve werking voor mensen die g…
Voordelen van afvallenVoordelen van afvallenDe voordelen van afvallen zijn veel talrijker dan de meeste mensen denken. Wanneer zij zich de vraag stellen: 'waarom mo…
Snel afvallen in een weekSnel afvallen in een weekSnel afvallen in een week, wie wil dat nou niet? Misschien heb je over een week wel een belangrijk feest en wil je er op…

Hoe blijf je op gewicht?Hoe blijf je op gewicht?Je bent na het volgen van een dieet eindelijk op je streefgewicht gekomen. Hoe zorg je ervoor dat je dit gewicht handhaa…
Begin nu met gezond gewicht verliezenBegin nu met gezond gewicht verliezenJe wil graag wat pondjes kwijt. Toch wil je ook gezond te werk gaan. Wat is nu de beste, eerste stap die de meeste kans…
Bronnen en referenties
  • www.voedingscentrum.nl
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Verantwoord_afvallen
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/De_haas_en_de_schildpad
Liseverhulst (86 artikelen)
Laatste update: 06-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.