Hoe blijf je op gewicht?

Hoe blijf je op gewicht? Je bent na het volgen van een dieet eindelijk op je streefgewicht gekomen. Hoe zorg je ervoor dat je dit gewicht handhaaft?

Opmerking

Consulteer altijd je huisarts of behandelend arts en bij vragen over je gezondheid of bij vermoedens van ernstig overgewicht. Dit artikel wil informeren en kan natuurlijk nooit het advies van een gekwalificeerd medicus vervangen.

Wat is een gezond gewicht?

Op de site van het voedingscentrum staan een aantal indicatoren die aangeven wat een gezond gewicht is. Denk hierbij aan de BMI (body mass index) en je tailleomvang. Op de site van het voedingscentrum vind je hier meer over. Als je met veel moeite eindelijk je gewenste gewicht hebt bereikt wil je natuurlijk niet weer zwaarder worden. Het is namelijk heel vaak dat als je je een streng regime hebt opgelegd, dat je schrik hebt om weer terug te keren naar een wat losser voedingspatroon. De beruchte gewichtstoename ligt dan namelijk weer op de loer. Toch is het mogelijk door planmatig werken weer op gewicht te blijven.

Leeftid en lichaam

Indien je ouder wordt verandert je lichaam beetje bij beetje. Het aandeel vet neemt toe en je spiermassa wordt minder. Omdat het meer energie kost om je spieren in stand te houden kost het een lichaam met meer vet minder energie om in stand te houden. Dat betekent dus dat je lichaam minder energie nodig heeft om alles in stand te houden. Daarnaast komt het helaas vaak voor dat mensen steeds minder gaan bewegen als ze ouder worden. Het verminderd energiegebruik in combinatie met een verminderde hoeveelheid beweging zorgen ervoor dat je een grotere kans hebt op gewichtstoename.

Waarom is op gewicht blijven belangrijk?

Het is zaak tijdig je energie-inname aan te passen aan je verminderde energieverbruik. Anders zul je onherroepelijk zwaarder worden. Daarnaast is het van belang dat je iedere dag voldoende fysieke activiteit in je leefpatroon inplant. Iedere dag voldoende actief zijn helpt bij het handhaven van je gewicht. Daarnaast zorgt het ervoor dat je minder kans hebt op het ontwikkelen van veel overgewicht gerelateerde aandoeningen zoals diabetes type twee en hart- en vaatziekten.

Kies gezond

Hoe pak je dat aan: gezond eten kiezen. In de eerste plaats vind je een schat aan informatie over gezond eten op de site van het voedingscentrum. Eet veel rauwe groenten en fruit. Wees matig met snacks. Eet volgens de schijf van Vijf. Als je jezelf niet in verleiding wil brengen dien je ervoor te zorgen dat je de verboden etenswaar niet in huis. Zorg dus altijd dat je voldoende worteltjes, komkommer, rauwe broccoli en bijvoorbeeld bleekselderij in je koelkast hebt liggen. Je bent het meest genegen dingen te pakken die zichtbaar zijn en in het midden van je koelkast liggen. Leg dus de gewenste en toegestane waar in het midden. Voedingswaar met veel calorieën verpak je in onzichtige doosjes zodat ze hun verleidelijke invloed niet kunnen uitoefenen.

Beweeg

Probeer zoveel als mogelijk beweging in je dagelijkse leefpatroon in te bouwen. Indien je niet te ver van je werk woont (tot een kilometer of tien is reëel) is het vaak zo dat je met de fiets heel vaak ongeveer net zo lang onderweg bent als met de auto. Indien je drie dagen met de fiets naar je werk gaat ben je dan bij tien kilometer drie uur per week extra met bewegen bezig. Dit scheelt veel in de extra verbrande calorieën. Daarnaast is het zo dat spierweefsel veel meer energie vergt om in stand gehouden te worden dan vetweefsel. Door meer spierweefsel te kweken verhoog je dus het aantal benodigde calorieën.

Meten is weten

Weeg jezelf ook regelmatig. Dan heb je minder de neiging om over de schreef te gaan. De weegschaal is eerlijk. Daarnaast is het strakker zitten van kledingstukken natuurlijk ook een goede indicatie dat de wijzer weer de verkeerde kant uit wijst.

Lees verder

© 2013 - 2024 Blackbeauty, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Afvallen als je ouder wordtAfvallen als je ouder wordtAls je ouder wordt heb je minder calorieën nodig. Daardoor wordt het moeilijker afvallen als je ouder bent. Gelukkig zij…
Wat is Gezond Afvallen?Wat is Gezond Afvallen?Veel mensen willen gezond afvallen maar weten niet precies wat dit inhoudt. Hier lees je meer over op een gezonde manier…
Gewicht verliezen? Zes tips om gemotiveerd te blijvenGewicht verliezen? Zes tips om gemotiveerd te blijvenVeel mensen die willen afvallen houden het meestal niet lang vol. Gewicht verliezen gaat gemakkelijker als je gemotiveer…

Afslanken hoeft geen moeilijke weg te zijnEr komt een dag dat je niet meer in je broek past. Het kost moeite die knoop dicht te krijgen en die rits lijkt slap te…
Hoe bereik ik langdurig gewichtsverlies?Hoe bereik ik langdurig gewichtsverlies?Je vindt van jezelf dat je moet afvallen. Je vindt echter je gezondheid en gezond eten heel belangrijk. Hoe krijg je nu…
Bronnen en referenties
  • www.voedingscentrum.nl
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Verantwoord_afvallen
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Dieet
Blackbeauty (100 artikelen)
Laatste update: 25-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.