Begin nu met gezond gewicht verliezen

Begin nu met gezond gewicht verliezen Je wil graag wat pondjes kwijt. Toch wil je ook gezond te werk gaan. Wat is nu de beste, eerste stap die de meeste kans geeft op langdurig resultaat? Het zal je niet verrassen dat deze cruciale stap waarschijnlijk het inventariseren van je beginsituatie is. Gezond gewicht verliezen is een kwestie van een lange adem. Vet verbranden gaat niet van de een op de andere dag. Kies sportieve activiteiten die je leuk vindt. Je kunt zelfs afvallen met wandelen. Als je iets leuk vindt hou je het langer vol en is de kans dat je resultaat ziet groter.

Opmerking

Consulteer altijd je huisarts of behandelend arts en bij vragen over je gezondheid of bij vermoedens van ernstig overgewicht. Dit artikel wil informeren en kan natuurlijk nooit het advies van een gekwalificeerd medicus vervangen.

Een goede gewoonte per twee maanden aanleren

Ga niet als een razende je leef- en eetpatroon omgooien. Vervang om de twee maanden een contraproductieve gewoonte door een positieve gewoonte. Keulen en Aken zijn ook niet in een dag gebouwd. De bedoeling is dus dat je de goede aspecten van je leven behoudt en de mindere zaken langzaam afbouwt. Een voorbeeld is minderen met koffie. Als je in één keer stopt met koffiedrinken kun je enorme ontwenningsverschijnselen krijgen. Beter is het om voor het afbouwen een plan te maken. Iedere week een kop koffie per dag minder drinken lijkt omslachtig. Maar dan geef je je lichaam wel de kans om te wennen aan de verminderde cafeïne-inname. Als je al ruim twintig jaar lang acht koppen koffie per dag drinkt moet je lichaam even omschakelen.

Rustig opbouwen met sporten: begin met vet verbranden

Door langdurig te bewegen kun je vet verbranden. Denk hierbij aan cardiotraining in de sportschool. Als je heel intensief sport bouw je met name conditie op. Zoek een leuke bezigheid zoals wandelen of fietsen die je lang vol kunt houden en leuk vindt. Je op de lange termijn best wel afvallen met wandelen. Als je echter wandelen niet leuk vindt zul je het niet lang volhouden. Denk aan de lange termijn. Als je je lichaam langzaam laat wennen aan sportieve activiteiten is de kans op blessures minder. Dan heb je ook een echte kans op gezond gewicht verliezen en behouden op de lange termijn.

Waar sta je: de beginsituatie

Heb je een duidelijk beeld waar al die overtollige calorieën vandaan komen? Inventariseer eerst eens waar je staat. Schaf een klein schrijfblokje aan met bijbehorende pen en zorg dat je deze items altijd bij je hebt. Noteer elke keer dat je iets eet of drinkt de dag, het tijdstip, het eten of drinken en de hoeveelheid. Je zou eens tot verrassende inzichten kunnen komen! Veroordeel jezelf niet, maar houd gewoon eens een maand bij wat je eet. De tijdspanne van een maand is gekozen omdat bij vrouwen de menstruatiecyclus ook nogal eens een rol speelt in de keuze en hoeveelheid van voedingsmiddelen. Noteer dus ook bij de datum waar je ongeveer in de cyclus bent.

De grote jongens eerst: wel of niet dieet recepten

Het kost al genoeg moeite om een ingeslepen gewoonte te veranderen. Reken hiervoor maar op ongeveer twee maanden. Selecteer dan ook de gewoonte die je het meeste calorieën zal besparen. De ervaring leert dat als je een verantwoorde maaltijd eet en regelmatig beweegt dat je over het algemeen wel op gewicht blijft. Dieet recepten zijn meestal niet nodig. De boosdoeners zijn de snacks tussendoor. Ook als de verveling toeslaat vluchten mensen nogal eens in snacken.

Wees jezelf te slim af: een gezond tussendoortje

Als je weet dat de tijd tussen de avondmaaltijd en het moment dat je gaat slapen erg lang is kun je jezelf te slim af zijn. Stel dat je door omstandigheden al vrij vroeg in de avond eet. Bijvoorbeeld al om vijf uur. Indien je dan tot tien of elf uur 's avonds actief bent kan het zijn dat je een hongergevoel ontwikkelt. Je zou dan een gedeelte van de hoofdmaaltijd voor later op de avond kunnen bewaren. Stel je avondmaaltijd bestaat uit soep, een tweede gang en een dessert. Je zou dan het toetje tot later op de avond kunnen bewaren. Je dempt dan het hongergevoel waardoor je beter kunt slapen. De kans is dan ook groter dat je zwicht voor ongezonde, vette of hoogcalorische snacks. Zorg dat je altijd een gezonde tussendoortje bij de hand hebt.

Snacken: altijd een gezond tussendoortje bij de hand!

Als je weet dat je tussendoor nogal eens zwicht voor een snack kun je je hier op voorbereiden. Zorg dat je altijd voldoende rauwkost in huis hebt. Denk hierbij in termen van komkommer, wortels, bloemkool, broccoli, tomaten enzovoorts. Als je soms behoefte hebt aan iets hartigers kun je een augurk (weinig calorieën) of een rijstwafel met zeezout eten. Houd jezelf niet voor de gek. Als je de hele tijd weerstand moet bieden aan je lekkere trek zwicht je toch. Wees dan zo verstandig om gezonde en slanke alternatieven bij de hand te hebben!

Lees verder

© 2013 - 2024 Blackbeauty, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Gezond Afvallen?Wat is Gezond Afvallen?Veel mensen willen gezond afvallen maar weten niet precies wat dit inhoudt. Hier lees je meer over op een gezonde manier…
Hoe je snel kunt afvallenIedereen die wat gewicht kwijt wil, wil dit graag zo snel mogelijk en met ze weinig mogelijk moeite. Er zijn een aantal…
Wandelen en gewicht verliezenWandelen en gewicht verliezenDoor te wandelen kunnen we gewicht verliezen. Daarnaast is het een goede manier om aan je gezondheid te werken, zonder d…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…

Hoe bereik ik langdurig gewichtsverlies?Hoe bereik ik langdurig gewichtsverlies?Je vindt van jezelf dat je moet afvallen. Je vindt echter je gezondheid en gezond eten heel belangrijk. Hoe krijg je nu…
Gevoel van honger verminderen met granaatappelGevoel van honger verminderen met granaatappelWanneer je wil afvallen dan is je grootste bedreiging je hongergevoel. Dat je honger voelt hoeft niet te betekenen dat j…
Bronnen en referenties
  • www.voedingscentrum.nl
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Verantwoord_afvallen
Blackbeauty (100 artikelen)
Laatste update: 20-12-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.