Blijf slank: stop gedachteloos eten!

Blijf slank: stop gedachteloos eten! Indien u met aandacht eet neem u veel minder calorieën tot zich. Dit heeft met het verzadigingspunt van uw hersenen te maken. Indien u bewust eet en kauwt krijgen u hersenen na ongeveer twintig minuten het signaal dat u verzadigd bent. Indien u slank wilt blijven is het van belang dat u stop met gedachteloos eten. Om deze gewoonte te veranderen zijn er enige tips.

Opmerking

U dient altijd eerst uw huisarts te consulteren bij vragen over uw gezondheid of bij vermoedens over ernstig overgewicht. Dit artikel wil informeren en kan natuurlijk nooit het advies van een gekwalificeerd medicus vervangen.

Doe de witloftest

Heeft u iets wat u echt niet te eten vindt? Stel u heeft bijvoorbeeld een hekel aan witlof. Indien u zit te "grazen" stel uzelf dan witlof voor. Heeft u zoveel honger dat u nu zelfs gekookte witlof zou eten? Nee? Dan heeft u geen werkelijke honger. De kans is groot dat u nu uit verveling eet. Gaat u iets anders doen. Gaat u bijvoorbeeld een stukje fietsen of leest u een boek. Maakt u vantevoren een lijstje van leuke klusjes die u in tien minuten kunt uitvoeren. Plak dit lijstje bijvoorbeeld op de binnenkant van een kastdeur. U spreekt dan met zichzelf af dat u nu eerst een leuk klusje gaat doen voordat u iets eet. De kans is dan groot dat u de "honger" dan weer vergeet. Voorbeelden van klusjes zijn: twee naalden breien, een tijdschrift doorbladeren, de krantenbak uitruimen, de vaatwasser uitruimen, sokken sorteren enzovoorts.

Eet in stijl

Met name uw avondeten kunt u gerust in stijl nuttigen. Ook al bent u slechts alleen dan kunt u nog voldoende aandacht aan de aankleding van uw maaltijd besteden. Dek de tafel. Ook uit een wijnglas kunt u water drinken. Gebruik een klein bord om het zo te laten lijken of u veel eet. Bedek uw bord voor het grootste gedeelte met laagcalorische voedingmiddelen. Een voorbeeld is een frisse salade met een klein beetje olijfolie als dressing. Snijd uw eten in kleine stukjes en dien ze smaakvol op. Gebruik uw mooiste bestek en kauw uw happen uitvoerig. Dan doet u langer over uw eten en krijgen de hersenen eerder het signaal dat u verzadigd bent.

Eet met links indien u rechts bent

Een andere manier om met meer aandacht te eten en drinken is het gebruiken van uw linkerhand indien u rechts bent. Neem dus uw koffiekopje in de linkerhand. Snijd uw eten eens met de linkerhand. Dit heeft als gevolgd dat u minder op de automatische piloot functioneert. U wordt gedwongen om meer aandacht te besteden aan gedachteloze handelingen. U bent door dit wisselen van handen ook langer met uw maaltijd bezig. Dit heeft als gevolg dat u misschien voor het einde van de maaltijd reeds een verzadigd gevoel heeft. Een ander bekende methode is het eten met stokjes.

Maak het moeilijk

Zorgt u ervoor dat het eten van "verboden" voedingsmiddelen erg moeilijk wordt. Het beste is om ongezonde voedingsmiddelen niet in huis te hebben. We dienen echter ook rekening te houden met onze dierbare huisgenoten. Houdt u bijvoorbeeld enorm van ijs, dan zorgt u ervoor dat dit ijs helemaal achter in de vriezer staat. Dan moet u eerst de hele vriezer uitruimen voordat u erbij kunt. Bij een zwak moment heeft u dan meer tijd om zichzelf te realiseren: eet ik dit omdat ik honger heb of omdat ik me verveel (de witloftest). Doosjes bonbons plakt u na gebruik weer helemaal dicht, het liefst met stevige plakband. Zakjes chips niet u dicht met een nietmachine. Zorg dat de verborden producten zo ver als mogelijk weg staan. Maak het gewoon heel moeilijk om de verpakking open te krijgen. Bij een aanval van zieligheid gaat u namelijk op zoek naar iets dat makkelijk te openen is. Indien dat die gezonde wortel of stengel bleekselderij in de koelkast is bent u eerder genegen deze te nuttigen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Blackbeauty, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen met een dieet en daarna slank blijven, dat kan. Om snel enkele kilo’s af te vallen kunt u het beste een ei…
Afvallen met wandelenAfvallen met wandelenKun je afvallen met wandelen? Heel veel mensen vinden het heerlijk om te gaan lopen. Ze willen liever niet rennen en hop…
Afvallen door wandelen of hardlopen: wat is beter?Afvallen door wandelen of hardlopen: wat is beter?Afvallen door hardlopen of wandelen: beide helpen om calorieën te verbranden, maar is het allebei even goed? Afvallen me…
Afvallen met knoflookKnoflook eten geeft je misschien wel een slechte adem, maar het heeft veel positieve eigenschappen. Afvallen met knofloo…

Gezonde alternatieven voor suiker. Stevia, Agave en Kokos!Gezonde alternatieven voor suiker. Stevia, Agave en Kokos!Gezonde alternatieven voor suiker zijn een absolute must. Het overvloedige gebruik van suiker in de dagelijkse voeding k…
Koelkastmanagement: houd u beter aan uw dieet!Koelkastmanagement: houd u beter aan uw dieet!U wilt op uw gewicht letten maar wordt toch bij iedere duik in de koelkast weer verleid tot het eten van dat vette kaasj…
Blackbeauty (100 artikelen)
Laatste update: 25-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.