Gezonde alternatieven voor suiker. Stevia, Agave en Kokos!

Gezonde alternatieven voor suiker. Stevia, Agave en Kokos! Gezonde alternatieven voor suiker zijn een absolute must. Het overvloedige gebruik van suiker in de dagelijkse voeding kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, beroertes en obesitas. Een gezond alternatief voor de gewone suiker zijn de natuurlijke suikervervangers. Dat zijn onverwerkte natuurlijke producten zoals Agave tequilana, Stevia, rauwe honing en kokossuiker. Deze suikers bevatten vitamines en mineralen en bovendien ook heel wat minder calorieën dan geraffineerde suiker. In dit artikel:

Agave Nectar

Agave nectar wordt gewonnen uit het sap van de Agave tequilana. Dat is een plant die voornamelijk in Mexico groeit en ook gebruikt wordt voor het maken van de alcoholische drank tequila. De nectar van de Agave tequilana plant heeft een zeer lage glycemische index en zijn smaak is bovendien vergelijkbaar met die van honing. Agave kan is tevens ook makkelijk te bewaren, op een droge plaats kan de gerooide plant het makkelijk 18 maanden zonder koeling uithouden. Agave nectar is ideaal om koffie, thee en limonade te zoeten maar kan eigenlijk gebruikt worden voor vrijwel ieder gerecht. Een voordeel van Agave nectar is dat het arm is aan mineralen en enzymen waardoor het lichaam ze sneller verwerkt.

Stevia

Stevia is een zoetstof die gewonnen wordt van een Zuid-Amerikaanse plant, eveneens genaamd stevia. De plant wordt al meer dan 1500 jaar gebruikt door de Guaraní indianen in Paraguay. Stevia is calorievrij en veel zoeter dan geraffineerde suiker. Een ander voordeel is dat stevia geen koolhydraten bevat, de tanden niet aantast en diabetici het vrij kunnen gebruiken.

Ruwe honing

Ruwe honing gebruiken in plaats van geratineerde suiker is een gezond alternatief. Ruwe honing is namelijk rijk aan antioxidanten, vitaminen, mineralen en enzymen. Deze stoffen worden vernietigd tijdens het verwerkingsproces van de honing. Tijdens dat verwerkingsproces wordt de honing namelijk gekookt of gepasteuriseerd waardoor de goede stoffen vrijwel allemaal verloren gaan. Ruwe honing is verkrijgbaar in biowinkels of andere winkels die zich toespitsen op biologische producten. Bij het kopen van honing is het belangrijk dat het product nog een wolkachtige structuur heeft. Dit garandeert dat de honing nog steeds ruw is waardoor alle gezonde stoffen er nog in zitten.

Kokosnootsuiker

Kokosnootsuiker is afkomstig van het sap van de bloemen van deze kokospalm. Wanneer het sap gekookt wordt, verandert het geleidelijk aan in suiker. De smaak van kokosnootsuiker is gelijk aan die van karamel en is ook een tikkeltje minder zoet dan die van geraffineerde suiker. Een voordeel van kokosnootsuiker is dat het rijk is aan vitamines B1, B2, B3, B6 en C en bevat ook heel wat mineralen, magnesium, zink, ijzer en kalium. Op de glycemische index scoort kokosnootsuiker ook erg laag.

Waar kan ik deze gezonde suiker kopen?

Niet al deze producten worden op grote schaal verwerkt in onze westerse maatschappij. Hierdoor is het soms moeilijk om ze te vinden, maar er is altijd wel een webshop of biologische winkel die deze producten in huis heeft.
  • Agave Nectar: Enkele grootwarenhuizen zoals Albert Heijn verkopen verwerkte Agave producten. Ook biologische winkels en webshops bieden allerhande van deze producten aan.
  • Stevia:Stevia is vrij te verkrijgen in ieder warenhuis en sinds het begin van de jaren 2010 wordt de stof ook verwerkt in allerhande producten zoals koekjes, confituur en smeerpasta's. Daarnaast is stevia ook beschikbaar als klontje om er koffie of andere dranken mee te zoeten.
  • Ruwe honing: Behalve de plaatselijke buurtwinkel zullen weinig warenhuizen ruwe honing verkopen. Het beste adres om dit product te kopen is zonder twijfel bij de imker zelf.
  • Kokosnootsuiker: Kokosnootsuiker is niet zo makkelijk te vinden in grootwarenhuizen. Enkel biologische winkels en online webshops bieden deze producten aan.

Lees verder

© 2012 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Minder suiker etenMinder suiker etenWe doen het bijna allemaal: te veel suiker eten. De meeste mensen krijgen dagelijks een gigantische hoeveelheid aan suik…
Stevia als zoetstof: gezond of niet?Stevia als zoetstof: gezond of niet?Stevia is afkomstig van de steviaplant. Deze plant is van nature zoet en bevat geen calorieën of koolhydraten. De zoetkr…
Gezond: Gezonde alternatieven voor suikerGezond: Gezonde alternatieven voor suikerSuiker geeft smaak aan veel producten; zonder suiker zouden sommige voedingsmiddelen zelfs vies of leeg smaken. Hoe zou…

Hoeveel calorieën zitten er in chocolade paaseitjes?Hoeveel calorieën zitten er in chocolade paaseitjes?Ieder jaar zijn er vanaf februari chocolade paaseitjes verkrijgbaar in de winkel. Deze chocolade eieren zijn verkrijgbaa…
Blijf slank: stop gedachteloos eten!Blijf slank: stop gedachteloos eten!Indien u met aandacht eet neem u veel minder calorieën tot zich. Dit heeft met het verzadigingspunt van uw hersenen te m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Humusak, Pixabay
  • http://www.ehow.com/info_7878744_healthy-food-substitutes-sugar.html
Harrys (177 artikelen)
Laatste update: 20-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.