Gezond snoepen, popcorn is gezond!

Gezond snoepen, popcorn is gezond! Ben je ook nog steeds op zoek naar die ene gezonde lekkernij? Welnu zoek niet verder, die heerlijke gepofte maÏsvlokken die we popcorn noemen zijn als het ware gezond!

De studie

Amerikaanse wetenschappers van de University of Scranton in Pennsylvania hebben diverse testen gedaan op popcorn. De wetenschappers kwamen allen tot slechts één gemeenschappelijk besluit; popcorn is gezond. Uit de testen bleek dat 2,5% van de massa van een vlokje popcorn bestond uit polyfenol. Dat is vijfmaal meer dan de meeste ontbijtgranen die afklokken op slechts 0,5%. Volgens de wetenschappers is popcorn zo rijk aan polyfenol omdat het in tegenstelling tot ontbijtgranen niet bewerkt wordt.

Polyfenol?

Inderdaad, polyfenol. Dit is de stof die 2,5% uitmaakt van de samenstelling van popcorn. Polyfenolen zitten ook in bessen, thee, bier, wijn, olijfolie, cacao, walnoot, pinda, maté en diverse groenten en fruit. Polyfenolen zijn een groep van chemische verbindingen, die voorkomen in planten. In het geval van popcorn is dat dus maïs. Ook de schil van diverse vruchten zitten boordevol met de stof.

Waar is het dan goed voor?

Polyfenolen zijn antioxidanten die het hart beschermen en de kans op kanker verminderen. Ze werken ontstekingsremmend en hebben een anticarcinoge werking. De flavonoïden (natuurlijke smaakstoffen) en anthocyanen (natuurlijke kleurstoffen) beschermen lichaamscellen tegen vrije radicalen en vertragen de verbranding in de cel. Ook wordt de afzet van vetachtige stoffen verminderd in de bloedvaten, hierdoor treedt er minder arteriosclerose op. Het meest effect heeft vruchtensap, uit een studie blijkt dat deze stoffen hierin goed zijn voor een 76% vermindering van de kans op Alzheimer.

Het is altijd al geweten dat popcorn relatief gezond was. Vroeger dacht men echter dat dit kwam door de grote hoeveelheid vezels. Hoewel deze ook gezond zijn, blijken de polyfenolen een veel grotere rol te spelen voor het menselijk lichaam.

In de kantlijn

Hoewel de polyfenolen erg gezond zijn voor het menselijk lichaam en je dus kan afleiden dat ook popcorn gezond is moet er nog een kleine kantlijn getekend worden bij dit artikel. Popcorn is gezond wanneer je hem zelf maakt met weinig olie. In dat geval heeft popcorn als tussendoortje zelfs relatief weinig calorieën. Wanneer je echter beroep doet op de popcorn in de supermarkt of in de bioscoop zijn er andere factoren die de werking van de polyfenolen minimaliseren. Deze kunnen namelijk veel zout, suiker of caramel bevatten. Het is ook aangeraden te kijken naar de hoeveelheid verzadigd vet dat deze bevatten, liefst zo weinig mogelijk natuurlijk.

Recept

We laten je al de hele tijd watertanden, het is tijd om aan de slag te gaan en deze lekkernij op gezonde wijze te bereiden.
Benodigde ingrediënten (voor 4 personen)
  • 100 g. maïs (voor popcorn)
  • Scheutje zonnebloemolie
  • Kruiden (naar smaak: paprika, peper, curry, lookpoeder etc.)

Benodigdheden

  • Grote pan met deksel

Aan de slag

  • Verhit de pan op een matig vuur met een scheutje zonnebloemolie
  • Voeg de maïs en de gewenste kruiden toe, dit kan ook een mengeling van verschillende kruiden zijn.
  • Even met de pan schudden wanneer de maïs begint te poffen.
  • Wanneer alle maïs gepoft is haal je de pan van het vuur en klaar is kees!

Eet smakelijk en vooral gezond!
© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Popcorn receptenPopcorn is een lekkere snack en het is ook nog redelijk gezond. In de winkel vind je de smaken zoet en zout, maar je kan…
7 tips om gewicht te verliezen zonder te diëten7 tips om gewicht te verliezen zonder te diëtenLukt het niet om die extra kilootjes kwijt te geraken? Meestal ben je knorrig of depressief omdat je al weken verlangt n…
Calorieën in tussendoortjes: koek, snoep, chocolade en chipsCalorieën in tussendoortjes: koek, snoep, chocolade en chipsKoek, snoep, chocola, chips, ijs. Allemaal 'verboden' bij diverse diëten, maar de kern van afvallen is minder calorieën…
Afvallen: afkicken van zoet en suikerAfvallen: afkicken van zoet en suikerHeb jij altijd zin in iets zoets? Heb jij na het eten behoefte aan iets zoets? Om gezond af te vallen is het beter voor…

Sporten en afvallenSporten en afvallenWie blijvend wil afvallen, moet sporten. Onderzoek heeft aangetoond dat voor een blijvende vermindering van lichaamsgewi…
Ben ik te dik of te dun? Bereken je BMI!Ben ik te dik of te dun? Bereken je BMI!Zowel over- als ondergewicht is op termijn zeer schadelijk voor de gezondheid. Mensen die te dik of te doen zijn lopen m…
Bronnen en referenties
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 17-01-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.