Ben ik te dik of te dun? Bereken je BMI!

Ben ik te dik of te dun? Bereken je BMI! Zowel over- als ondergewicht is op termijn zeer schadelijk voor de gezondheid. Mensen die te dik of te doen zijn lopen meer risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes, bepaalde vormen van kanker, enz. Bijgevolg zal de levensverwachting dan ook drastisch dalen. De BMI-index bepaald of je te dik, te dun of juist op maat bent.

Gewicht zegt niets

Het absolute gewicht van een persoon is weinigzeggend. Men moet namelijk rekening houden met verschillende factoren om te bepalen of iemand het juiste gewicht heeft. Zo moet er ook gekeken worden naar de hoeveelheid vet en de plaatsen waar het eventuele overgewicht zich concentreert.

Wat is de BMI?

BMI staat voor Body Mass Index of Lichaamsmassa idicator.De basis voor deze statistiek werd meer dan 100 jaar geleden gelegd door de Belgische professor Quetelet. In wetenschappelijke kringen is er vaak wel onenigheid over de BMI omdat hij niets zegt over het vetpercentage, toch blijft het een handige test om na te gaan of je op het juiste gewicht zit.

De uitkomst

Je BMI zelf berekenen is heel makkelijk. De formule gaat als volgt: gewicht (kg) / [(lengte (m) x lengte (m)]. Om even een voorbeeld aan te halen; een man is 1,82 meter groot en weegt 72 kilogram. Zijn berekening gaat dus als volgt: 72 / (1,82 x 1,82). Wanneer je de berekening juist gedaan hebt kom je voor deze man op een BMI van 21,7 (afgerond).

Wanneer zit ik (niet) goed?

Aan de hand van de uitkomst van de voorgaande formule kan je nu makkelijk bepalen of je volgens de Body Mass Index te dik bent of net niet.

BMIResultaat
Minder dan18,5U lijdt aan ondergewicht. Hoe lager de waarde hoe erger.
Tussen de18,5 en de 24,9Proficiat, er is niets mis met uw gewicht.
25 en de 29,9U lijdt aan overgewicht. Er is echter nog geen reden tot paniek, laat het alleen niet erger worden.
30 en de 39,9U bent zwaarlijvig en lijdt aan obesitas. De kans op verschillende aandoeningen zoals hartziekten verhoogt drastisch. Uw gewicht moet dringend 5 tot 10 kilogram naar beneden. 5 Kilogram kan je zelfs op één week verliezen, klik hier om te ontdekken hoe.
Boven de40U lijdt aan ernstig overgewicht, daar bestaat geen discussie over. Vermageren is de enige optie om je leven weer kans te geven.

Niet voor iedereen

De BMI wordt gebruikt als afgeleide maat voor de vetmassa. De berekening is echter onbruikbaar voor ouderen. Mensen die ouder dan 70 jaar zijn houden beter de omtrek van hun buik in de gaten dan hun BMI. Aangenomen wordt; zolang de buikomtrek kleiner is dan de heupen ben je gezond. Ook kinderen en jongeren onder 20 jaar beroepen zich best niet op de berekening. Tijdens de gehele groeifase verandert de hoeveelheid vetweefsel namelijk voortdurend. Bij kinderen hangt het bepalen van het juiste gewicht trouwens af van het geslacht, het BMI van meisjes is gemiddeld hoger dan dat van jongens. Om het gewicht van kinderen juist te kunnen beoordelen zijn er, naar gelang van het geslacht, curves opgesteld. Deze curves kan u bekijken via deze link.
© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De BMI-index en de buikomtrekDe BMI-index en de buikomtrekMet behulp van de BMI-index kun je gemakkelijk berekenen of je te zwaar bent of niet. Een extra controlemiddel vormt de…
Waarom is buikvet ongezond en hoe geraak je ervan verlost?Buikvet is veel ongezonder dan onderhuids vet. Het bedreigt niet alleen je gezondheid, maar is in extreme gevallen zelfs…
Lichaamsgewicht, ideaal gewichtLichaamsgewicht, ideaal gewichtHet lichaamsgewicht wordt uitgedrukt in kilo, stone of pound. In Europa gebruiken we de kilo (kilogram) om het gewicht a…

Gezond snoepen, popcorn is gezond!Gezond snoepen, popcorn is gezond!Ben je ook nog steeds op zoek naar die ene gezonde lekkernij? Welnu zoek niet verder, die heerlijke gepofte maÏsvlokken…
Beweeg wat je eetBeweeg wat je eetDieet, afvallen en bewegen: Mensen worden steeds dikker. Dit komt door een teveel aan energie in het lichaam. Maar hoe g…
Harrys (177 artikelen)
Laatste update: 19-01-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.