InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Dieet > Ben ik te dik of te dun? Bereken je BMI!

Ben ik te dik of te dun? Bereken je BMI!

Ben ik te dik of te dun? Bereken je BMI! Zowel over- als ondergewicht is op termijn zeer schadelijk voor de gezondheid. Mensen die te dik of te doen zijn lopen meer risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes, bepaalde vormen van kanker, enz. Bijgevolg zal de levensverwachting dan ook drastisch dalen. De BMI-index bepaald of je te dik, te dun of juist op maat bent.

Gewicht zegt niets

Het absolute gewicht van een persoon is weinigzeggend. Men moet namelijk rekening houden met verschillende factoren om te bepalen of iemand het juiste gewicht heeft. Zo moet er ook gekeken worden naar de hoeveelheid vet en de plaatsen waar het eventuele overgewicht zich concentreert.

Wat is de BMI?

BMI staat voor Body Mass Index of Lichaamsmassa idicator.De basis voor deze statistiek werd meer dan 100 jaar geleden gelegd door de Belgische professor Quetelet. In wetenschappelijke kringen is er vaak wel onenigheid over de BMI omdat hij niets zegt over het vetpercentage, toch blijft het een handige test om na te gaan of je op het juiste gewicht zit.

De uitkomst

Je BMI zelf berekenen is heel makkelijk. De formule gaat als volgt: gewicht (kg) / [(lengte (m) x lengte (m)]. Om even een voorbeeld aan te halen; een man is 1,82 meter groot en weegt 72 kilogram. Zijn berekening gaat dus als volgt: 72 / (1,82 x 1,82). Wanneer je de berekening juist gedaan hebt kom je voor deze man op een BMI van 21,7 (afgerond).

Wanneer zit ik (niet) goed?

Aan de hand van de uitkomst van de voorgaande formule kan je nu makkelijk bepalen of je volgens de Body Mass Index te dik bent of net niet.

BMIResultaat
Minder dan18,5U lijdt aan ondergewicht. Hoe lager de waarde hoe erger.
Tussen de18,5 en de 24,9Proficiat, er is niets mis met uw gewicht.
25 en de 29,9U lijdt aan overgewicht. Er is echter nog geen reden tot paniek, laat het alleen niet erger worden.
30 en de 39,9U bent zwaarlijvig en lijdt aan obesitas. De kans op verschillende aandoeningen zoals hartziekten verhoogt drastisch. Uw gewicht moet dringend 5 tot 10 kilogram naar beneden. 5 Kilogram kan je zelfs op één week verliezen, klik hier om te ontdekken hoe.
Boven de40U lijdt aan ernstig overgewicht, daar bestaat geen discussie over. Vermageren is de enige optie om je leven weer kans te geven.

Niet voor iedereen

De BMI wordt gebruikt als afgeleide maat voor de vetmassa. De berekening is echter onbruikbaar voor ouderen. Mensen die ouder dan 70 jaar zijn houden beter de omtrek van hun buik in de gaten dan hun BMI. Aangenomen wordt; zolang de buikomtrek kleiner is dan de heupen ben je gezond. Ook kinderen en jongeren onder 20 jaar beroepen zich best niet op de berekening. Tijdens de gehele groeifase verandert de hoeveelheid vetweefsel namelijk voortdurend. Bij kinderen hangt het bepalen van het juiste gewicht trouwens af van het geslacht, het BMI van meisjes is gemiddeld hoger dan dat van jongens. Om het gewicht van kinderen juist te kunnen beoordelen zijn er, naar gelang van het geslacht, curves opgesteld. Deze curves kan u bekijken via deze link.
© 2011 - 2019 Harrys, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
De BMI-index en de buikomtrekDe BMI-index en de buikomtrekMet behulp van de BMI-index kun je gemakkelijk berekenen of je te zwaar bent of niet. Een extra controlemiddel vormt de…
Het bierbuikje: oorzaken, BMI-test, en oplossingenHet bierbuikje: oorzaken, BMI-test, en oplossingenWie meer calorieën opneemt dan dat hij verbruikt, maakt kans om een buikje aan te kweken. Zowel mannen als vrouwen kunne…
Lichaamsgewicht, ideaal gewichtLichaamsgewicht, ideaal gewichtHet lichaamsgewicht wordt uitgedrukt in kilo, stone of pound. In Europa gebruiken we de kilo (kilogram) om het gewicht a…
Mediterraan dieet doeltreffend tegen het dikke buik syndroomMediterraan dieet doeltreffend tegen het dikke buik syndroomHet mediterraan dieet wordt al langer beschouwd als één der gezondsten ter wereld. De keuken uit landen aan de Middellan…
Mager en gezond vlees die helpen bij het dieet!Mager en gezond vlees die helpen bij het dieet!Gezond koken en eten om te diëten is niet altijd even gemakkelijk. Een foute concludering van vele mensen is dat vlees a…

Reageer op het artikel "Ben ik te dik of te dun? Bereken je BMI!"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Lisa Vermael, 03-05-2015 20:07 #1
Hallo,
ik ben een meisje van 14 en ik vind mijn billen nogal dik als ik zit
en zelf weeg ik ook 53 en als ik zit zie je mijn vetrolletjes soms en die wil ik weg zodat ik een bikini durf te dragen
maar wat vinden jullie hier van?
met vriendelijke groeten lisa

Infoteur: Harrys
Laatste update: 19-01-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!