Beweeg wat je eet

Beweeg wat je eet Dieet, afvallen en bewegen: Mensen worden steeds dikker. Dit komt door een teveel aan energie in het lichaam. Maar hoe gaan we bewust om met dit teveel aan energie? Door te bewegen wat we eten.

Energie in het lichaam

Het lichaam werkt als een soort fabriek. Het laat allerlei machines werken om ervoor te zorgen dat er iets wordt geproduceerd. In dit geval zijn deze machines onze organen. En de organen zorgen ervoor dat we in leven blijven en alles in het lichaam goed blijft functioneren.

Om de organen werkende te houden hebben ze net als iedere machine, brandstof nodig. Deze brandstof haalt het lichaam uit de voeding die we dagelijks binnen krijgen. De energie die voeding oplevert, is dus nodig om alles in het lichaam te laten werken. Maar ook om te kunnen lopen, werken en sporten.

Teveel vet

Soms eet de mens meer dan hij verbrand aan energie. Het lichaam gebruikt het teveel aan energie niet, want het lichaam heeft dit niet nodig. Het teveel aan energie wordt door het lichaam niet afgevoerd maar opgeslagen in de vorm van vet. Dit is een mooi overlevingsmechanisme van het lichaam. In tijden van voedselnood kan het lichaam namelijk overgaan op de reserves.

Maar wanneer het lichaam steeds maar weer teveel energie binnen krijgt, zal er niks anders gebeuren dan dat al die energie ook maar weer opgeslagen wordt. De opslagplaats moet dan uitgebreid worden en het lichaam neemt in omvang toe. Met andere woorden: je wordt dik.

Vet gaan verbranden

Om al dat overtollige vet kwijt te raken, is het belangrijk om die reserve energie te gaan gebruiken. De vetopslag moet dus aangesproken worden. Belangrijk hierbij is al dat er absoluut niet meer energie binnen komt dan dat er wordt gebruikt. Wie de hele dag stil zou liggen in een warme omgeving, verbruikt 1300 tot 1600 kilocalorieën per dag. Dit is afhankelijk van lichaamsgewicht en andere factoren en zal men voor zichzelf moeten uit kunnen rekenen. Dit heet de basisbehoefte. Wie minder dan de basisbehoefte tot zich neemt, kan ervan uitgaan dat hij op de lange duur spieren en organen gaat afbreken. Niet doen dus.

Wie normaal beweegt, verbrand per dag 2000 kcal voorde vrouw en 2500 kcal voor de man. Beweeg je meer of minder, dan wordt dit verbruik ook meer of minder.

Beweeg wat je eet

Verbrand al het overtollige vet en val af! Reken uit wat je in je mond stopt. Eet je een koekje? Dat is goed voor een kwartier stevig fietsen. Doe dit dan ook. Een saucijzenbroodje levert je een half uur joggen op. Ook doen. Alleen door bewust de calorieën te verbranden, wordt je je ook bewust van wat je eet. En zorg hierbij dan dat je altijd net iets meer calorieën op een dag hebt verbrand dan dat je gegeten hebt. Houdt hierbij wel rekening met de basisbehoefte.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dr. Phil dieet, shape up planDr. Phil dieet, shape up planDr. Phil dieet is anders dan andere dieëten, het is een weldoordacht plan om serieuze veranderingen in uw leven te breng…
Eenvoudige effectieve dieëtenEenvoudige effectieve dieëtenVeel mensen hebben last van overgewiicht, dit zijn dieëten om snel en op een eenvoudige manier wat pondjes kwijt te rake…
Afvallen: Hoe en Wat?Afvallen: Hoe en Wat?Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van overgewicht. Deels wordt overgewicht veroorzaakt door een aanleg in onze…
Hoe kun je gezond en verantwoord afvallen?Hoe kun je gezond en verantwoord afvallen?Afvallen niet altijd even makkelijk. Gezond en verantwoord afvallen is nog lastiger. In de media worden veel dieeten van…

Ben ik te dik of te dun? Bereken je BMI!Ben ik te dik of te dun? Bereken je BMI!Zowel over- als ondergewicht is op termijn zeer schadelijk voor de gezondheid. Mensen die te dik of te doen zijn lopen m…
Hoe snel vermageren? Vermager 5 kilo in één week!Hoe snel vermageren? Vermager 5 kilo in één week!Snel vermageren, tot wel 5 kg. in één week tijd? Het lijkt onmogelijk, maar het kan wel degelijk. Toch zal het niet zoma…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 02-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.