Koelkastmanagement: houd u beter aan uw dieet!

Koelkastmanagement: houd u beter aan uw dieet! U wilt op uw gewicht letten maar wordt toch bij iedere duik in de koelkast weer verleid tot het eten van dat vette kaasje in plaats van de voorgenomen stengel bleekselderie. Bestaat er een slimme manier om uw koelkast zo in te richten zodat u minder genegen bent tot "grazen" en dat u minder moeite heeft om zich aan uw dieet te houden?

Opmerking: overgewicht

U dient altijd eerst uw huisarts te consulteren bij vragen over uw gezondheid of bij vermoedens over (ernstig) overgewicht. Dit artikel wil informeren en kan natuurlijk nooit het advies van een gekwalificeerd medicus vervangen.

Missie van het Voedingscentrum

Het Voedingscentrum adviseert al geruime tijd over voeding. De missie van het Voedingscentrum is het gedegen informatie verstrekken aan de burger over voedingsmiddelen en hoe tot een verantwoorde voedselkeuze te komen. Doel is gezond te eten en daarbij de duurzaamheid niet uit het oog te verliezen.

Ben honger voor: kies snacks met weinig calorieën

Als u eenmaal honger heeft is uw wilskracht een stuk minder. Zorg ervoor dat u geen extreme honger krijgt. Eet om de drie tot vier uur een gezonde, laagcalorische en voedzame snack. Indien u eenmaal ongelofelijke honger heeft kiest uw lichaam voor de snacks die de meeste calorieën bevatten. Wees wijs: honger uzelf niet uit en sla het ontbijt, de lunch of het avondeten niet over. De kans dat u dan in de fout gaat is dan vele malen groter. Zorg ook altijd dat het "gezonde" alternatief het gemakkelijkst te bereiken is. Ruim uw koelkast uit. Zorgt u dat alle producten die u toch niet gaat gebruiken of over de datum zijn uit uw koelkast zijn verwijderd. Verwijdert u ook voor de zekerheid overvloedige resten van "ongezonde" maaltijden. Dan kunt u niet in de verleiding komen deze op te peuzelen. Indien u een uitnodigende koelkast heeft met gezonde producten heeft u ook een grotere kans dat u die producten eet.

Uit het oog is uit het hart

Vindt u het ook zo moeilijk om die lekkere kaasjes of andere zondige dingen te laten liggen? Stel uw wilskracht niet op de proef. Volgens het boek "Wilskracht" van Baumeister heeft u maar een bepaalde hoeveelheid wilskracht per dag tot uw beschikking. Indien u iedere keer in contact komt met die lekkere dingen is uw wilskracht vlug opgebruikt. De tip die in dit boek staat is dat u uzelf niet onnodig op de proef moet stellen. Dus: zorg dat u de "lekkere" voedingsmiddelen zo veel als mogelijk ontloopt. Bergt u die bonbons gewoon op in de kelder. Doet u de koekjes in een gesloten koekjestrommel en zet de trommel uit het zicht. Voor kaasjes en andere "zondige" lekkernijen geldt dat u ze zo veel als mogelijk onherkenbaar dient op te bergen. Bergt u ze dus op in een bewaardoos die niet doorzichtig is. U kent het gezegde wel: "Uit het oog is uit het hart". Dit geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor kaasjes.

De gewenste voedingsmiddelen voor uw dieet staan in het midden

Maak het uzelf makkelijk: zet de voedingsmiddelen die volgens uzelf "gewenst" zijn in het midden van uw koelkast. Uit ervaring blijkt namelijk dat hetgeen dat midden in de koelkast staat het eerst opvalt. Ben uzelf dan te slim af: zet de gezonde producten dan zo klaar dat ze niet te missen zijn! Dus alles wat in uw dieet past staat in het zicht. Deze methode wordt ook in de supermarkten (en eigenlijk alle winkels) gebruikt. De duurste producten staan op ooghoogte. Pas dit dan ook in uw voordeel toe!

Maakt u alvast de groenten schoon

Als u eenmaal echt honger heeft kiest u voor de snelste manier om uw eetlust te verzadigen. U heeft dan meestal geen zin om uitgebreid groenten te snijden of schoon te maken. Zorgt u ervoor dat er alvast hapklare brokken groenten en fruit klaarliggen. Dus u dient vantevoren reeds de "gezonde" snacks klaar te maken. Dan is de kans kleiner dat u grijpt naar de "snelle" calorierijke snack.

Lees verder

© 2012 - 2020 Liseverhulst, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Mijn kijk op het Sonja Bakker dieet: voor- en nadelenmijn kijk opMijn kijk op het Sonja Bakker dieet: voor- en nadelenIedereen heeft er wel eens van gehoord: het Sonja Bakker dieet. Het werd zo populair dat het woord "sonjabakkeren" is to…
Beginnen met afvallenIedereen weet wat het is, afvallen. Het zou beter zijn als mensen dat ook deden. Nederlanders worden namelijk steeds dik…
1500 kcal dieet1500 kcal dieet1500 kilocalorieën of calorieën per dag is een dieet dat effectief is mits men de juiste balans tussen koolhydraten, eiw…
Het Cambridge dieet, hoe werkt het?Het Cambridge dieet, hoe werkt het?Het Cambridge dieet is een dieet gebaseerd op snel afvallen met een laag calorieën dieet. Er wordt wel gezegd dat dit di…

Blijf slank: stop gedachteloos eten!Blijf slank: stop gedachteloos eten!Indien u met aandacht eet neem u veel minder calorieën tot zich. Dit heeft met het verzadigingspunt van uw hersenen te m…
Helpt afvallen per e-mail echt?Helpt afvallen per e-mail echt?Veel mensen worstelen met overgewicht. Nu we meer en meer zaken via de computer afhandelen zijn er ook afvalcursussen vi…
Bronnen en referenties
  • www.voedingscentrum.nl
  • Wilskracht van John Tierney en Roy Baumeister. ISBN 9789057123474

Reageer op het artikel "Koelkastmanagement: houd u beter aan uw dieet!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Liseverhulst
Laatste update: 23-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Special: Afslanktips
Bronnen en referenties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!