Hoe voorkom je het jojo-effect na afvallen?
Gefeliciteerd! Je bent eindelijk op je ideale gewicht. Je wil nu eigenlijk de draad weer oppakken en op de oude voet verdergaan. Je bent echter bang om binnen korte tijd weer aan te komen. Wat kun je doen om na het afvallen weer een terugval te voorkomen?
Opmerking: overgewicht
Consulteer altijd je huisarts of behandelend arts en bij vragen over je gezondheid of bij vermoedens van (ernstig) overgewicht. Dit artikel wil informeren en kan natuurlijk nooit het advies van een gekwalificeerd medicus vervangen.
Bmi en bmi berekenen: het Voedingscentrum
Een betrouwbare bron van informatie is de site van het Voedingscentrum. Daar krijg je ook een idee wanneer je een gezond gewicht hebt. Niet alleen je gewicht is namelijk van belang. Indien je bijvoorbeeld erg lang bent geeft alleen je gewicht niet voldoende informatie. Op de site van het Voedingscentrum kun je je bmi berekenen. Er wordt gebruik gemaakt van de bmi (body mass index). Tegenwoordig wordt er ook rekening gehouden met je taille-omvang. Als je te zwaar bent heb je meer kans op overgewicht gerelateerde aandoeningen zoals diabetes type twee en hart- en vaatziekten.
Na je dieet: pas op bij een afwijkend voedingspatroon
Het is logisch dat je er over in zit dat je misschien weer zwaarder wordt als je je dieet loslaat. Je hebt niet voor niets zoveel moeite gedaan. De grootste kans dat het misgaat is namelijk als je een heel streng dieet hebt gevolgd of een voedingspatroon hebt aangenomen dat erg afwijkt van de gemiddelde Nederlander. Je bent dan veel vlugger in de verleiding om over de schreef te gaan. Het is van belang dit voor te zijn. Wees je bewust van een aantal valkuilen.
Blijf in beweging!
Heel vaak zit er bij een dieet ook een voorgeschreven hoeveelheid beweging. Dit is niet voor niets! Als je beweegt verbrand je meer energie. Daarnaast bouw je door sporten spierweefsel op. Het kost veel meer energie om spierweefsel in stand te houden dan vetweefsel. Verder heb je afleiding, wat er dan weer voor zorgt dan je minder tijd hebt om te eten. Ook zorgt sporten er over het algemeen voor dat je je beter voelt. Dit zorgt er dan ook voor dat je minder gaat “troosteten”. Omdat je nu eenmaal minder weegt dan voor je dieet heb je botweg ook minder calorieën nodig. Blijf dus bewegen. Als je op minder dan een half uur fietsen van je werk woont is deze manier van forenzen een uitstekende manier om opgeslagen energie te verbranden. En zeg nu zelf: naar je werk moet je toch. Het woon-werkverkeer is een uitgelezen manier om te bewegen. Je kunt deze routine mooi inpassen in je bewegingspatroon.
Verban voedsel met veel calorieën
Uit onderzoek is gebleken dat mensen maar een bepaalde hoeveelheid wilskracht hebben. Stel jezelf dus niet onnodig op de proef en zorg dat je geen (of zo weinig als mogelijk) “verboden” etenswaar in huis hebt. Als je ze niet hebt hoef je er namelijk ook geen weerstand aan te bieden! Ben gewoon op alles voorbereid. Zorg dat je een pot augurken in huis hebt voor een zwak moment. Als je zin hebt in iets hartigs is dit een alternatief dat weinig calorieën bevat. Denk verder in termen als komkommer, radijsjes, bleekselderie en worteltjes. Een dipsausje met magere yoghurt en kruiden is toegestaan. Zet altijd een fles water met bubbeltjes in de koelkast. Dit lest de dorst en dempt ook enigszins de trek.
Controleer regelmatig je gewicht
Houd je gewicht nauwlettend in de gaten. Neem actie als je ziet dat de weegschaal aangeeft dat je gewicht weer de verkeerde kant op gaat. Houd jezelf voor dat je niet voor niets al die moeite gedaan hebt. Denk niet bij jezelf: “Morgen let ik weer op”. De kans is dan groot dat je gedemotiveerd raakt omdat je gewicht weer bijna terug is op het oude niveau.
Lees verder