De gevaren van spirulina: kwalen en bijwerkingen

De gevaren van spirulina: kwalen en bijwerkingen Is spirulina nou echt gezond of is het allemaal een mythe? Als voedingsmiddelen verkocht worden als superfoods moet er altijd een belletje gaan rinkelen. Superfoods betekenen bijna altijd drie dingen: het product is duur, er zit een enorme marketingcampagne achter en de gezondheidsvoordelen worden overdreven. Bij spirulina is dit allemaal van toepassing. Daarnaast kunnen er ook gevaren achter de zogenaamd gezonde producten schuilen. In spirulina zijn zo giftige stoffen en metalen te vinden, overmatig gebruik kan leiden tot verschillende soorten ziekten en kwalen. Dit kan voorkomen worden door een bewust gebruik van spirulina.

Inhoudsopgave


Hoe wordt spirulina gepromoot?

Samen met chlorella en andere blauwe en groene algen wordt spirulina verkocht als superfood. Men zegt dat het ziekten kan voorkomen, kinderen kan helpen met autisme en als vitaminesupplement kan dienen. Er zit inderdaad een hoge concentratie aan vitamine A en B in spirulina. Daarnaast bevat het een paar essentiële vetzuren en bèta caroteen. Er kleven echter heel wat andere gezondheidsnadelen aan het gebruik van spirulina.

Spirulina en gevaar voor de cellen

Regelmatig gebruik is slecht voor de cellen. In een studie gepubliceerd in ''Toxicology and Applied Pharmacology'' (Heussner et al., 2012) zijn ontdekkingen gedaan dat er cytoxins inzitten. Deze zijn schadelijk voor de cellen. Daarnaast zetten wetenschappers in dit onderzoek vraagtekens achter de hoge voedingswaarde. Het volgende citaat is uit dit onderzoek:
''However, extracts from all products were cytotoxic. In light of the findings, the distribution and commercial sale of Aph. flos-aquae products, whether pure or mixed formulations, for human consumption appear highly questionable.''

Zware metalen

Alle voedingsmiddelen die in water worden verbouwd absorberen zware metalen zoals lood en kwik. Spirulina kan te hoge concentraties van deze metalen bevatten. Onderzoeken suggereren dat deze dichtheid van zware metalen in supplementen als spirulina met de jaren is afgenomen maar hier is weinig nader onderzoek naar gedaan. Daarnaast kan je de aanwezigheid van zware metalen niet van het etiket aflezen. Door de grote distributie is dit lastig te controleren, vooral als de spirulina al verwerkt zit in supplementen.

Microcystine

Microcystine zijn aminozuren die giftig kunnen zijn voor je lever wanneer je er te veel van inneemt. Microcystine komt ook voor in blauwalgen en dus ook in spirulina. Overmatig gebruik kan erg slecht zijn voor de gezondheid, mycrocystine kan zo ook kanker veroorzaken. In sommige staten in Amerika zoals Oregon is er zelfs een limiet ingesteld op de maximale concentratie aan microcystines in voedingsmiddelen. Men moet vooral oppassen met kinderen, aangezien zij in hun ontwikkeling nog extra gevoelig zijn voor giftige stoffen. Omdat spirulina gepromoot wordt als een heler tegen autisme zullen veel mensen dit mogelijk giftige stofje dagelijks aan hun kinderen geven. Dit kan echter leiden tot enorme gezondheidsrisico's.

Nierstenen

Er is ook een relatie tussen spirulina en nierstenen. Dit komt door de ''nucleic acids'' volgens de Beth Israel Deaconess Medical Center. Ze creëren bij de stofwisseling ''uric acid.'' Een overschat hiervan kan nierstenen creëren. Als je hier al eerder last van gehad hebt of in een risicogroep hiervoor zit is het niet aan te raden spirulina in te nemen.

Allergieën.

Sommige mensen ervaren allergieën met algen zoals spirulina. Deze allergieën kunnen leiden tot jeuk en irritatie. Echter bij een sterke allergische reacties kan het een slechte invloed hebben op de ademhaling. Met veel superfoods is nog nauwelijks bekend hoeveel mensen een allergische reactie ontwikkelen. Vooral bij voedingsmiddelen die in supplementen in een hoge concentratie worden ingenomen kan de kans op een allergische reactie groter zijn.

Diarree en Maagpijnen

Wanneer er te veel spirulina wordt ingenomen ervaren veel mensen maagproblemen. Onder andere diarree kan hier een resultaat van zijn. De dosering van spirulina is nog niet op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd. Hierdoor kan je de doses die op de bijsluiter staan niet altijd vertrouwen. Probeer dan eerst kleine hoeveelheden uit en kijk voornamelijk uit met het voeden van kinderen met spirulina. Kinderen zijn namelijk gevoeliger voor toxische en lichaamsvreemde stoffen.

Afsluitend: Weet waar je spirulina koopt en hoe je het gebruikt

In principe kan spirulina een gezonde toevoeging op het dagelijkse dieet zijn. Spirulina is echter zoals iedere superfood alles behalve essentieel voor een gezond dieet. Probeer voornamelijk suiker en snelle koolhydraten te vermijden en genoeg (goedkope) groenten te eten. Wil je toch spirulina innemen? Gebruik het dan met mate, probeer langzaam de hoeveelheid op te bouwen. Kijk daarnaast uit met kinderen. Wanneer je spirulina koopt kan je het best via een betrouwbare natuurvoedingswinkel kopen en niet via het internet, vooral met het oog op de zware metalen die er mogelijk inzitten. Onthoud: als iets te goed is om waar te zijn is het waarschijnlijk niet waar. Veel superfoods worden dagelijks ontmaskerd nadat consumenten er honderden euro's aan hebben besteed.

Lees verder

© 2014 - 2024 Sveneras, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is gezond eten? SuperfoodWat is gezond eten? SuperfoodGezond eten kan op verschillende manieren. Superfood is een term die is komen overwaaien vanuit Amerika. Wat is superfoo…
Supergreens: spirulina, chlorella en tarwegras!Supergreens: spirulina, chlorella en tarwegras!Supergreens, een aantal uitermate voedzame en krachtige grassen en algen die steeds bekender worden. Ze bevatten veel be…
Chlorella en Spirulina. Op uw gezondheid!Chlorella en Spirulina. Op uw gezondheid!Algen zijn supergoed voor de gezondheid, 100% natuurlijk en zorgen dat ons lichaam weer in optimale conditie komt. Reden…
Superfood: meer energie en beter slapenSuperfood: meer energie en beter slapenWat is superfood? Krijgen we meer energie door het eten van superfood? Slapen we beter door het eten van superfood? Welk…

Hoe voorkom je het jojo-effect na afvallen?Hoe voorkom je het jojo-effect na afvallen?Gefeliciteerd! Je bent eindelijk op je ideale gewicht. Je wil nu eigenlijk de draad weer oppakken en op de oude voet ver…
Goedkoop en gezond eten: 7 tipsGoedkoop en gezond eten: 7 tipsHoe kan ik gezond maar tegelijkertijd ook goedkoop eten? Veel mensen denken dat gezond eten duur moet zijn, dit is geluk…
Bronnen en referenties
  • 'Toxin content and cytotoxicity of algal dietary supplements' (Heussner et al., 2012) http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0041008X12004358
  • http://vitamins.lovetoknow.com/Danger_of_Spirulina
  • http://www.ehow.com/facts_4795482_danger-of-spirulina.html
  • http://www.livestrong.com/article/446006-spirulina-dangers/
Sveneras (70 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.