Behoud je ideale gewicht na afvallen

Behoud je ideale gewicht na afvallen Met heel veel moeite ben je eindelijk op je ideale gewicht gekomen. Wat kun je doen om dit gewicht vast te houden? Je wilt namelijk al die moeite niet in rook op zien gaan. Soms is het gewoon moeilijk om na afvallen je ideale gewicht te behouden naast de hectiek van alledag. Je wil gewoon gezond eten met gezonde voeding. Sporten en afvallen is meestal ook een goede combinatie om je ideale gewicht te behouden.

Opmerking

Je dient altijd eerst je huisarts te consulteren bij vragen over je gezondheid of bij vermoedens over ernstig overgewicht. Dit artikel wil informeren en kan natuurlijk nooit het advies van een gekwalificeerd medicus vervangen.

Bmi en bmi berekenen: bmi-fomule

Over het algemeen gebruikt men de body mass index (bmi) en de taille-omvang om te bepalen of je gewicht gezond is. De bmi formule houdt in je gewicht wordt gedeeld door je lengte in meters in het kwadraat. Een andere indicator om de hoeveelheid buikvet vast te stellen is de taille-omvang. Als die boven een bepaalde waarde komt is dat meestal een indicatie dat je te veel vet in de buikregio hebt. Op de site van het Voedingscentrum staat uitleg over deze indicatoren. Ook staat aangegeven hoe je het een en ander bij jezelf kunt meten.

Behoud je ideale gewicht met gezond eten

Met heel veel pijn en moeite heb je eindelijk je ideale gewicht bereikt. Je wilt nu natuurlijk op gewicht blijven. Wat kun je nu nog doen om niet weer sluipenderwijs terug te komen op je oude gewicht? Je bent in ieder geval zo verstandig om niet als een gek in te gaan halen wat je tijdens je dieet hebt gemist. Dan zitten de kilo's er waarschijnlijk zo weer aan. Doordat je lichaam gewend is geraakt aan een verminderde energie-inname is de kans ook nog groot dat er een aantal extra pondjes bij zijn gekomen. Blijf gewoon doelgericht bezig. Blijf gezond eten. Koop geen verboden etenswaar zoals chocolade en chips. Als je het niet in huis hebt kun je er ook niet voor zwichten. Zorg er verder voor dat je altijd veel rauwkost in huis hebt. Denk hierbij aan bleekselderij, ijsbergsla, worteltjes, komkommer, taugé en een grote witte kool om te snijden. Indien je echt een ongelofelijke trek hebt kan een hardgekookt eitje de honger dempen. Eieren zijn namelijk een bron van eiwitten. Eiwitten kunnen het hongergevoel verminderen.

Eten door verveling

Gelukkig is er tegenwoordig voldoende eten aanwezig. Dit kan ook een valkuil zijn. We hoeven minder moeite te doen om aan eten te komen. Daardoor houden we tijd over. Helaas komt een groot gedeelte van de energie-inname ten laste van snacks tussen de maaltijden door of door 's avonds snacken. Indien je voor de tv zit komt het nogal eens voor dat je dan iets te eten pakt. Doe dit niet of met beleid. Als je weet dat je graag 's avonds nog wat eet, dien je de energie-inname overdag te beperken. Eet bij de avondmaaltijd wat minder. Wat je nu "over" houdt mag je in de loop van de avond aanvullen met wat gezonde snacks. Denk hier wederom aan rauwkost of wat vers fruit. Ben je ook altijd bewust wat je eet. Ga dus niet gedachteloos zitten eten terwijl je eigenlijk met iets anders bezig bent. De kans is dan namelijk groot dat het lang duurt voordat de hersenen een "verzadigd" gevoel krijgen. Dit resulteert weer in een te grote calorie-inname.

Sporten en afvallen: een goede combinatie

Om in vorm te blijven is beweging essentieel. Dit zorgt ervoor dat je spierweefsel intact blijft. Om spierweefsel in stand te houden heeft je lichaam meer energie nodig dan om vetweefsel in stand te houden. Iemand met meer spierweefsel verbrandt dus meer energie. Daarnaast is bewegen goed voor je algehele welbevinden. Je doorbloeding verbetert en allerlei afvalstoffen worden afgevoerd. Als je ineens een totaal ander bewegingspatroon krijgt is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Lees verder

© 2013 - 2024 Liseverhulst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen of aankomen: calorieën, sporten en voedingAfvallen of aankomen: calorieën, sporten en voedingOm af te vallen of aan te komen is voeding het belangrijkste aspect. Veel mensen weten dit maar vragen zich nog steeds a…
Wat is Gezond Afvallen?Wat is Gezond Afvallen?Veel mensen willen gezond afvallen maar weten niet precies wat dit inhoudt. Hier lees je meer over op een gezonde manier…
Wat is het ideale gewicht en het gewenste vetpercentage?Wat is het ideale gewicht en het gewenste vetpercentage?Wat is het ideale gewicht. Dat is een vraag die veel Nederlanders zich regelmatig stellen. Het ideale gewicht is het gew…
Afvallen, doe je het of doe je het niet!Afvallen, doe je het of doe je het niet!80% van de Nederlandse bevolking denkt meer dan 50% van zijn tijd aan dieten, calaorieen en afvallen. Mede door het mode…

Afvallen met de app NoomAfvallen met de app NoomNoom is een hele handige (gratis) app die het afvallen heel makkelijk maakt. Het werkt op basis van het zogenaamde foodl…
Magnetronmaaltijden en gezond afslanken gaan niet samenMagnetronmaaltijden en gezond afslanken gaan niet samenHet is een praktisch apparaat waar je een snelle hap insteekt, zodat het wordt warm gemaakt om te nuttigen. Lekker handi…
Bronnen en referenties
  • www.voedingscentrum.nl
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Dieet
  • http://www.hartstichting.nl/gezond_leven/beweging
Liseverhulst (86 artikelen)
Laatste update: 07-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.