Magnetronmaaltijden en gezond afslanken gaan niet samen
Het is een praktisch apparaat waar je een snelle hap insteekt, zodat het wordt warm gemaakt om te nuttigen. Lekker handig, maar het eetpatroon dat daarmee gepaard gaat is meestal niet de meest gezonde. Je koopt namelijk in de winkel compleet geprepareerd voedsel, waarbij je slechts met een druk op de knop het voedsel heet kunt serveren. Waarom gaat afslanken en gezond leven niet samen met magnetronmaaltijden?
Magnetronmaaltijden vs gezond afslanken
Wat zit er in de producten?
Ook al ziet de maaltijd er op de verpakking zeer gezond uit, het is echter de vraag wat er allemaal inzit. Meestal zit het vol met houdbaarheidsemulgatoren, suikers en hoge concentraties aan zout. De combinatie zorgt ervoor dat het
voedsel relatief langdurig bewaard kan blijven. Daarnaast kun je de meeste in de ijskast variant verkrijgen, zodat het voedsel extra lang beschikbaar is. Dat houdt in dat je slechts enkele keren per week of per maand inkopen hoeft te doen, omdat je het toch lekker lang kunt bewaren. Maar des te langer het wordt bewaard des te minder het is voor de kwaliteit.
Verlies van vitaminen met de tijd
Zodra vitaminen zijn gekookt is de houdbaarheid van daarvan beperkt. Zeker als het doorgekookt voedsel is dan kan het inhouden dat we relatief veel minder vitaminen binnenkrijgt ten opzichte van vers gemaakt eten. Vers eten heeft altijd de voorkeur boven klaar zijnde verpakte maaltijden. Er wordt vaak gezegd dat vitaminen niet verloren zijn gegaan, maar dat is vaak niet juist. Vanaf het punt van bereiding neemt de kwaliteit snel af en dus neemt het
vitaminegehalte ook snel af. Heb je zelf een gezonde maaltijd bereid dan is het goed om het relatief kort na bereiding te nuttigen om de optimale hoeveelheid vitaminen binnen te krijgen.
Verhoogde hoeveelheid calorieën
Om extra smeuïgheid, smaak en voedingswaarde aan het voedsel te geven worden calorieën in de vorm van
vet toegevoegd. Deze vormen een belangrijke bron van vetopslag of de toename van
aderverkalking in het lichaam. Uiteraard hangt dit per type maaltijd af, echter gemiddeld gezien zal het relatief veel calorieën bevatten ten opzichte van zelf gemaakt voedsel en zelf uitgekozen ingrediënten. Meestal bestaat het uit verzadigde vetten, welke zeer ongunstig voor de gezondheid zijn. Het heeft de neiging om opgeslagen te worden in het lichaam als reserve voor mindere tijden. Oftewel geleidelijk kom je aan, de mate van vetten in het bloed stijgt en aankoeking aan de
vaatwand neemt toe.
Zout als smaakmaker
Opvallend is dat het altijd erg veel zout bezit. Het is blijkbaar de westerse smaak dat aan veel zout gewend is geraakt. Soms doe je er zelfs nog iets extra’s aan zout bij. Al die zouten die je in grote hoeveelheid binnenkrijgt zorgen voor
vochtophoping. Je houdt dus extra vocht vast. Ook dit kan leiden tot dikke ledematen of algehele gezetheid. Daarnaast is het een aanslag op de nierfunctie, waardoor je onderrugpijn of tintelingen in het bovenbeen kunt krijgen. Iedere dag stelselmatig teveel zout zorgt er daarnaast voor dat de bloeddruk relatief te hoog is. Moet je je bloeddruk verlagen stop dan met het innemen van magnetronmaaltijden.
Zit erin wat erop staat?
Een belangrijke vraag bij vele producten is wat er werkelijk inzit. Het is wel eerder gebleken dat bio-producten minder bio bleken te zijn en dat producten met andere vleessoorten zijn gemaakt. Dit is dus een stuk van vertrouwen dat de consument moet hebben omtrent voeding. Maar zit er dus werkelijk in wat er op de verpakking staat? In sommige gevallen is dat dus niet zo. Controle is onder de maat en daardoor bestaat de kans dat andere stoffen of ingrediënten zijn toegevoegd. Weet wat je eet en dat suggereert al dat je van deze maaltijden moet afstappen.
Ritme van de dag en magnetronmaaltijden
Het klinkt zo bekend en is voor velen de waarheid. Je gaat met de auto naar het werk, gebruikt de lift, zit achter de pc je boterham weg te werken en ’s middags een broodje kroket met zoute soep in de bedrijfskantine. ’s Avonds met de auto terug en snel een maaltijd in het apparaat doen. Voor de tv werk je het naar binnen en zak je verder uitgeblust onderuit. Het houdt in dat je praktisch tot geen
beweging hebt en naar mate de tijd verder verstrijkt ga je meer naar dit patroon volgen. Er wordt minder moeite gedaan om te bewegen en er wordt eerder een snelle maaltijd genomen. Het patroon zorgt ervoor dat je geleidelijk aan verder begint te groeien door meer vocht vast te houden en vetten op te slaan.
Afslanken en zelf maaltijden bereiden
Gezond eten begint met het besef wat je werkelijk inneemt. De enige concrete manier om dat te doen is door volwaardige ingrediënten zelf in te kopen en klaar te maken. Daarmee vermijd je vele van voorgenoemde stoffen, danwel kun je ze in gezonde hoeveelheden toevoegen. Een snufje zout is meestal al meer dan voldoende. Door het zelf uitkiezen van ingrediënten kun je je concentreren op vitamine-, ijzer- en magnesiumhoudende groenten, mager vlees, vis, noten, traag verbrandende koolhydraten, zuivel enzovoorts. Door dit zelf te selecteren en te bereiden weet je precies wat je binnenkrijgt en kun je een goede balans vinden om goed aan je gezondheid te werken. Val af door de snelle maaltijd te vermijden, zodat je daardoor een gezond en strak lichaam krijgt.
Lees verder