Sneller afvallen door vaker goed te kauwen

Sneller afvallen door vaker goed te kauwen Vroeger als kind heb je het waarschijnlijk vaak gehoord van je moeder: “wel goed je eten kauwen, hè grote jongen”. Toch is het een boodschap welke we vaak naast ons neerleggen of hebben gelegd. Het advies is echter een belangrijke tip om iets aan ons levensstijl te doen en om ermee af te vallen. Waarom kun je sneller afvallen door vaker of beter te kauwen en hoe kunnen we er verder van profiteren?

Sneller afvallen en goed kauwen


Het tegenovergestelde bewijst het

Mensen met overgewicht hebben vaak dermate trek, dat maaltijden in rap tempo naar binnen worden gewerkt. De vaak ongezonde maaltijd wordt in relatief grote hompen naar binnen geschrokt, zonder dat er weinig speeksel aan is toegevoegd. Het houdt in dat men relatief veel moet eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen om het lichaam optimaal te laten functioneren. Bijkomstigheid is dat er relatief veel vetten en suikers het lichaam door de gulzigheid binnenkomen, waardoor men aankomt. Omdat het vaak snel verbrandende koolhydraten betreffen reageert het lichaam door insuline-aanmaak, waardoor de glucosetoename in het bloed wordt afgevoerd voor opslag. Oftewel men krijgt weer honger, waardoor men meer wil gaan eten. Een negatieve spiraal, waardoor men dik wordt. Wat voor invloed heeft meer kauwen hierop?

Wat is speeksel?

Het is een vloeistof dat door de speekselklieren in de mondholte wordt afgegeven. Er zijn een zestal grote en meerdere kleine speekselklieren, waarbij vloeistof via buisjes naar de mondholte worden geleid. Het valt daarmee onder een exocriene klier. Zo zijn er de:
  • bijoorspeekselklier;
  • onderkaakspeekselklier;
  • klier gelegen onder de tong de ondertongspeekselklier en overige.

De aantal speekselklieren geeft reeds aan dat speekseltoevoeging aan het voedsel zeer belangrijk is voor het lichaam. Op het moment dat we eten, danwel lekker eten ruiken, beginnen de klieren speeksel aan te maken. Zo wordt het voedsel op een prettige manier ontvangen. Die vloeistof is een mengsel van enzymen, eiwitten, water, elektrolyten, antistoffen en slijm. Het zorgt ervoor dat voedsel wordt verdund en vermengd. Bacteriën en schimmels hebben minder kans om tot ontwikkeling te komen in de mond door het antibacteriële effect. Meest belangrijke functie is de spijsvertering dat reeds door kauwen en speeksel in de mond van start gaat. Speeksel breekt namelijk via de enzymen zetmeel af, waardoor glucose ontstaat. Let wel dat zetmeelafbraak stop zodra het in de maag terechtkomt en vormt daarmee een belangrijk argument om het langdurig te doen. Het langdurig kauwen zorgt ervoor dat brood of zetmeel zoet smaakt. Door de menging van speeksel met voedsel gaat het gemakkelijker naar de maag ook omdat het door voldoende kauwen in pap is omgezet. Aanvullend bevat het histamine, waardoor eventuele wondjes in de mond worden voorkomen.

Voeding uit zetmeel omzetting

Zoals gezegd wordt zetmeel alleen maar omgezet naar lichaamsvoeding in de vorm van glucose indien het langdurig wordt bewerkt in de mond. Maagzuren hebben een pH van 1 waarbij zetmeel niet kan worden verteerd, echter speeksel heeft een neutrale pH van 7. Amylose heeft in het speeksel de functie om zetmeel in glucose om te zetten, terwijl dit in de maag niet kan. De geproduceerde glucose kan reeds via de mondporiën in de bloedstroom komen, waardoor het lichaam wordt gevoed alvorens het voedsel in de maag terechtkomt.

Voedsel komt snel in de maag

Indien men eten snel naar binnen werkt komt de goede werking van speeksel niet goed tot zijn recht. Belangrijk aspect is dat het aandeel zetmeel niet wordt gebruikt voor voeding. Oftewel het lichaam moet uit andere bronnen energie halen. Komt het voedsel in de maag dan moet worden gewacht tot energie uit vetten kan worden gehaald, behoudens ingenomen suikers of snel verbrandende koolhydraten. Het voedsel dient primair te worden verwerkt in de darmen door galtoediening. Door het uitblijven van energietoevoer of juist de versnelde afvoer van een te hoge bloedglucosegehalte zal men dus snel weer hongerig zijn. Aanvullende voedselaanvoer zal voor die persoon noodzakelijk zijn om geen hongergevoel te hebben.

Vaker goed kauwen en sneller afvallen?

Voorgaande geeft reeds aan dat vaker kauwen uitermate belangrijk is om overgewicht te voorkomen. Door de goede inwerking van speeksel en vaker te kauwen wordt het lichaam gevoed door zetmeelglucose. Dit vormt een directe aanvoer van energie voor het lichaam, waardoor men minder energie uit vetten hoeft te halen. Het houdt in dat er relatief minder voedsel benodigd is om voldoende energie gedurende de dag te hebben. Kauwt men normaal vijf of tien keer een lepel voedsel dan is dat ver onder de maat. Kauw twee maal zo lang en dan kun je reeds aardig wat energie halen uit zetmeelglucose. Kauw je veertig keer een lepel voedsel dan kun je het maximale aan energie eruit halen. Zorg ervoor dat je vaker gaat kauwen zodat je meer energie krijgt uit minder voedsel.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Teveel speeksel-aanmaak bij het zien of ruiken van etenTeveel speeksel-aanmaak bij het zien of ruiken van etenNeemt een persoon voedsel in, dan worden kliertjes in de mond geactiveerd om speeksel eraan toe te voegen. Het kan reeds…
Goed kauwen voor een betere spijsverteringGoed kauwen voor een betere spijsverteringEen gezonde spijsvertering begint bij het goed fijnkauwen van het voedsel. Het is belangrijk om niet te snel te eten en…
Weet wat je eet, bewust eten voor goede gezondheid!Weet wat je eet, bewust eten voor goede gezondheid!We doen het allemaal wel eens, echter het kan ook een aanwenning van iedere dag worden. Even iets uit de muur trekken, e…
Spijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van voedsel gebeurt met de hulp van enzymen. Uit eiwitten worden enzymen gemaakt door het lichaam zelf. E…

Spierpijn? Pijnlijke gewrichten? Gebruik smeerwortelzalfSpierpijn? Pijnlijke gewrichten? Gebruik smeerwortelzalfDe natuur staat vol met planten en kruiden die, als je weet welke je moet hebben, je kunnen helpen om kleine kwaaltjes e…
Term light niet altijd duidelijk voor consumentenTerm light niet altijd duidelijk voor consumentenDe voordelen van lightproducten worden vaak overschat. Voor een deel zou dat kunnen komen omdat de informatie op de verp…
Bronnen en referenties
  • http://www.praktijk-advance.nl/blog/gewichtsbeheersing/kauw-jezelf-slank
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Speeksel#Functies
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.