Hoe zorg je ervoor dat het lichaam minder vet opslaat?

Hoe zorg je ervoor dat het lichaam minder vet opslaat? Vetten vormen de basis van iedere maaltijd. Je hebt verzadigde en onverzadigde vetten, waarvan de laatste variant gezond is. Juist van de verzadigde kom je aan. Om te voorkomen dat je te dik wordt is het dus van belang om op te letten wat je eet. Door een juiste voedingsbalans toe te passen kun je ervoor zorgen dat je minder vet opslaat. Wat kun je doen om minder vetopslag in het lichaam te realiseren en hoe stimuleer je afvallen?

Minder vetopslag


Klachten bij overgewicht

Een teveel aan gewicht kan ervoor zorgen dat de kans op levensbedreigende ziekten toeneemt. Het zal dan ook veelal het advies van de dokter zijn om effectief iets te doen aan het gewicht bij klachten zoals:
  • hartkloppingen, duizeligheid en hoge bloeddruk;
  • futloosheid, depressiviteit, toenemende eetlust voor vooral ongezonde vetten en snel verbrandende koolhydraten;
  • het voordoen van feitelijke aandoeningen zoals hart- en vaatziekten enzovoorts.
De lijst van klachten bij overgewicht is in principe eindeloos. Afvallen voor de gezondheid is altijd een goede zaak. Je wilt je goed voelen en er goed uitzien. Die redenen zijn goed genoeg om iets aan het gewicht te doen. Waardoor wordt de opslag van vet veroorzaakt en wat kun je er aandoen?

Minder inname en minder vetopslag

Naarmate men meer calorieën en snel verbrandende koolhydraten inneemt, neemt de kans op vetopslag toe. Dit is de verhouding tussen hoeveel energie er wordt ingenomen en hoeveel het lichaam verbruikt. Die relatie bepaalt veelal of men aankomt, afvalt of juist op een stabiel lichaamsgewicht blijft. Wil je afvallen dan is het uiteraard van belang om:
  • een geschikt dieet te volgen waardoor je minder tot geen calorieën inneemt;
  • gezond te eten door aangepaste maaltijden in te nemen. Denk aan onverzadigde vetten uit noten en vis in combinatie met traag verbrandende koolhydraten.
Wat kun je naast een dieet verder zoal doen om te voorkomen dat het wordt opgeslagen?

Toename van metabolieten

Metabolieten verzorgen in het lichaam de mate van metabolisme oftewel hoe effectief energie en vetten worden omgezet en verbruikt. Metabolieten worden samengesteld uit de hoeveelheid adrenaline en aminozuren, waarmee het lichaam wordt aangestuurd om efficiënter met energie om te springen. Gewoonlijk worden deze aangemaakt naarmate het lichaam meer getraind is. Daarnaast helpt een actieve maag eveneens door vaker minder grote hoeveelheden voedsel in te nemen. Die combinatie leidt tot een toename van metabolieten, waardoor de stofwisseling van ieder persoon kan worden verbeterd. Beweeg meer zodat het lichaam wordt getraind, waarnaast je gezonde hapjes vaker per dag inneemt. Op die manier kun jij je lichaam gezond maken.

Innemen van een azijndieet

Natuurlijke azijnzuur of citroen zorgt ervoor dat vetten worden afgebroken. We zien dat iedere dag als we de afwas doen. Maar in het lichaam werkt dit even net iets anders. In de maag is standaard een bepaalde hoeveelheid maagzuur aanwezig in de juiste verhouding met het aanwezige voedsel. Indien azijn, citroenzuur of limoensap als onderdeel van het eten wordt ingenomen neemt de hoeveelheid aanwezige zuur relatief toe. Op basis van die hoeveelheid zuur voegt de galblaas na het verlaten van de maag aanvullend gal aan het voedsel toe, waardoor vetten effectiever worden afgebroken. Door geregelde toediening van azijn aan voedsel als ingrediënt wordt de invloed van vetten verkleind, waardoor er minder wordt opgeslagen.

Hoe werken afslankpillen?

Afslankpillen zorgen ervoor dat vetten voor een deel worden geneutraliseerd. Oftewel die vetten worden niet door het lichaam verwerkt of opgenomen. Middels de inname van afslankpillen kan tot op vijfentwintig procent van de ingenomen vetten het lichaam op een natuurlijke manier via de ontlasting verlaten.

Invloed van brandnetel

Brandnetel in de vorm van thee kan eenvoudig worden ingenomen. Het heeft de eigenschap om het lichaam te ontgiften door vocht uit te drijven. Daarbij worden eveneens schadelijke stoffen en zuren afgevoerd. Dit werkt zuiverend voor het lichaam. Men verliest gewicht juist omdat het teveel aan vocht het lichaam via de ontlasting wordt afgevoerd. Daarnaast is de werking van brandnetelthee zeer gunstig indien men ontstekingsklachten heeft. Denk aan reuma, problemen aan blaas of nieren, of gezwollen lichaamsdelen. Drink brandnetelthee om gewicht te verliezen, maar ook om het lichaam te ontsmetten en te ontdoen van ontstekingen. Let wel dat je een brandnetelthee kuur een maand doet, waarna je een maand geen brandnetelthee inneemt om vervolgens weer met de kuur verder te gaan.

Feitelijk een dieet volgen

Om af te slanken kun je uiteraard een strak dieet volgen. Val je weinig af om even wat vetophoping te verwijderen dan kun je een crash dieet volgen. Wil je echter veel gewicht afvallen dan is het van belang dat op een gezonde geleidelijke manier te doen. Pas daartoe je eetschema aan zodat jij gezond voedsel binnenkrijgt. Denk aan een combinatie veel vis, noten, groene groenten, fruit met een laag suikergehalte, traag verbrandende koolhydraten, zuivelproducten enzovoorts. Door gezond te eten neem je minder energie in dan dat je nodig hebt. Op basis daarvan kun je goed afvallen. Combineer je dat door voorgaande adviezen op te volgen dan kun jij op een geleidelijke manier goed afslanken. Zoek daarbij altijd een passend dieet uit waar jij je goed bij voelt.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Groene thee blijkt een wapen tegen overgewicht te zijn! Volgens wetenschappers kan door het drinken van groene thee men…
Stackers: de afslankpil die werktStackers: de afslankpil die werktStackers zijn afslankpillen die al jaren op de markt zijn er in verschillende versies te koop zijn. De reden dat ze al z…
Afslankpillen: een wondermiddel voor het afvallen?Afslankpillen: een wondermiddel voor het afvallen?Afslankpillen, er wordt steeds vaker mee geadverteerd. Zijn afslankpillen een wondermiddel om af te kunnen vallen of moe…

Overgewicht: vragen en antwoordenOp de televisie is het een steeds meer terugkomend onderwerp. Veel te dikke mensen met ernstige gezondheidsproblemen. He…
Afvallen door illusiesAfvallen door illusiesAfvallen is een belangrijk onderwerp in onze levens en voortdurend wordt er gezocht naar nieuwe, effectieve diëten. Maar…
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.