Afvallen door illusies
Afvallen is een belangrijk onderwerp in onze levens en voortdurend wordt er gezocht naar nieuwe, effectieve diëten. Maar er zijn goedkopere manieren om gewicht te verliezen. Het gaat er eigenlijk gewoon om dat we ons lichaam voor de gek houden en het idee geven dat er al genoeg binnen is gekomen.
Illusies bij het afvallen
Er bestaan bepaalde illusies die mensen die op dieet gaan vaak hebben en wat het moeilijker maakt om gewicht kwijt te raken, of om jezelf meer te accepteren.
Diëten maakt slank
Dit is een illusie, omdat dit niet altijd het gevoel hoef te zijn. Mensen kunnen zoveel diëten volgen als zij willen, maar vaak leiden (met name extreme) diëten tot het jojo-effect. Je valt in de eerste instantie af omdat je minder gaat eten, maar doordat je de extreme verandering niet lang volhoudt (door verleidingen, door lichamelijke behoeften), val je vaak weer terug in oude gewoontes. Hierdoor kom je weer aan, omdat het meer is dan wat je mocht eten bij een dieet.
Bovendien maakt de gedachte om niet aan eten te mogen denken het alleen maar moeilijker om het uit je gedachten te bannen. Probeer maar eens niet aan een witte ijsbeer te denken. Waar denk je aan...? Precies!
Slank zijn maakt gelukkig
Dat is natuurlijk niet waar! Mensen die willen afvallen geloven vaak dat dit hen gelukkig zal maken. Dit is niet het geval. Het kan natuurlijk dat je uiteindelijk beter in je vel zult zitten, maar vaak blijft het slechte zelfbeeld hangen. Als je ontevreden over jezelf bent, kun je beter aan je zelf-perceptie gaan werken. Leer jezelf accepteren, laat het er niet van afhangen hoeveel je weegt en wat je figuur is.
Ongezond eten is dikmakend
In principe draait het bij gewicht verliezen om twee basiszaken:
- Wat je binnenkrijgt;
- Wat je verbruikt.
Om af te vallen moet je "simpelweg" meer opmaken dan dat er binnenkomt. Het gaat er niet per se over wat hetgeen is dat je binnenkrijgt, als je het maar weer verbruikt. Dus of je nu koekjes zijn, of appels, allebei kunnen ze te veel zijn, waardoor je aankomt, maar het kan ook minder zijn dan dat je kwijt raakt (bijvoorbeeld met sporten).
Het is echter wel zo dat het beter voor je lichaam en je gesteldheid is om gezonde producten te eten. Daarnaast zal een appel ook beter vullen dan chips of snoep, waardoor je eerder stopt met eten omdat je je vol voelt.
Illusies om af te vallen
Het is mogelijk af te vallen door je lichaam voor de gek te houden. Hoewel er genoeg illusies bestaan die het diëten moeilijker maken, zijn er ook illusies die je kunnen helpen.
Gebruik kleinere borden
Een kleiner bord lijkt sneller vol, logisch. Maar niet alleen lijkt het zo, ons brein registreert dit ook zo. Bij een vol bord geeft het brein een sein door dat een volledige maaltijd is gegeten. Dit gebeurt bij een vol groot bord, maar ook bij een vol klein bord. Dus wanneer je van een kleiner bord eet, is deze maaltijd dus ook kleiner, en eet je minder terwijl je toch vol zit.
Gebruik blauwe borden
De reden waarom dit zo is, is niet helemaal bekend, maar het bleek dat mensen die vanaf een blauw bord eten, minder aten dan bij andere kleuren.
Verberg voedsel
We hebben eerder de neiging eten te pakken dat zichtbaar en bereikbaar is. Wanneer een doorzichtige pot met snoepjes op een tafel werd geplaatst, at men hier eerde van dan wanneer het een dichte pot betrof. Ook pakt men eerder een snoepje wanneer de pot binnen handbereik staat. Door snacks op te bergen of op een lastige plaats neer te zetten, heb je minder de neiging het te pakken. Nog beter: niet in huis halen. Hoe meer het kost om de snack te pakken, hoe minder behoefte je eraan zult hebben.
Aandachtig kauwen
Vaak werd het al gezegd: eet langzaam. Het is geen kwestie van hap, slik. Het is eerder hap, hap, hap, hap, slik. Probeer langzamer te eten, kauw minstens 15 keer voordat je een hap doorslikt. Hierdoor besef je eerder dat je vol zit en krijg je vervolgens ook minder calorieën binnen.
Aandacht
Niet alleen moet je met aandacht kauwen, maar ook is het belangrijk aandacht te houden bij wat je eet. Het is niet je maag die bijhoudt hoeveel je naar binnen werkt, dat zul je zelf moeten doen. Zonder aandacht kun je het dubbele aantal eten van wat je in werkelijk nodig hebt. Eet dus niet terwijl je televisie zit te kijken, of terwijl je achter je laptop of computer zit. Bij voorkeur dek je de tafel voor jezelf, gebruik je een bord en bestek. Zorg er in ieder geval voor dat je bewust aan het eten bent, zodat je niet gedachteloos de ene na het andere hap in je mond steekt.
Niet uit de verpakking
Aandacht is meer dan de plaats waar je eet. Het gaat er ook om HOE je iets eet. Eet nooit direct uit de verpakking, want daardoor is het gemakkelijker om te vergeten hoeveel je al hebt gegeten. Kies van tevoren een portie, een goede portie, en plaats dit op je bord, en maak het klaar. Meer moeite moeten doen remt vaak ook af om (te) veel te eten.