Term light niet altijd duidelijk voor consumenten

Term light niet altijd duidelijk voor consumenten De voordelen van lightproducten worden vaak overschat. Voor een deel zou dat kunnen komen omdat de informatie op de verpakking niet altijd goed wordt beoordeeld. Het komt er bij de consument ook niet altijd van om uitvoerig de gegevens van lightproducten te vergelijken met andere producten. De makers van de producten zouden hier veel aan kunnen doen door beter en duidelijker informatie te verstrekken. De term light mag al gauw worden gebruikt door de fabrikant en de consument heeft dan dikwijls een verkeerde indruk van het aantal calorieën.

Tientallen lightproducten

De eerste lightproducten waren frisdranken. Momenteel staan er in de supermarkten vele tientallen producten met de aanduiding light. Menige koper van een dergelijk product zal dan denken dat het producten zijn die zeer weinig calorieën bevatten. Maar dat is soms maar voor een deel waar. Daar komt nog bij dat de eters van chips, met de gedachte aan light, het soms niet zo nauw meer nemen met het graaien in de zak met chips en daardoor meer chips eten waardoor het aantal calorieën toch weer teveel wordt.

Toepassing term light niet altijd duidelijk

Vaak wordt bij light gedacht dat een dergelijk product minder calorieën bevat omdat het product aan drie dingen voldoet die de term light verantwoorden. Dat geldt dan zowel voor minder suiker als minder vet en minder calorieën. Sommigen denken zelfs dat het aantal calorieën bij light wel 50 procent scheelt met andere producten. Maar een fabrikant mag de term light al toepassen als er slechts op één van de drie onderdelen 30 procent minder wordt gescoord. Wel moet de ondernemer dan aangeven voor welk aspect de term light van kracht is.

Toegevoegde stoffen

Maar zelfs 30 procent minder vet wil niet altijd zeggen dat er ook minder calorieën in het product zitten omdat andere stoffen toegevoegd kunnen zijn, die het mindere vet weer aanvullen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij light chips waar extra koolhydraten aan zijn toegevoegd. Ook met de aanduiding light op het etiket kan het product dan nog steeds veel calorieën bevatten.

Light frisdranken

Ook kan dit het geval zijn bij light toetjes die weliswaar gezoet zijn met zoetstoffen maar waarbij het vet bijvoorbeeld vervangen is door koolhydraten. Het aantal calorieën kan dan zelfs groter worden. Ook kan een light versie van koek of kaas minder calorieën bevatten maar de producten leveren per saldo toch nog veel energie op. Light frisdranken zijn wel een goede keuze voor degenen die aan de lijn willen doen omdat er veel minder calorieën in zitten dan in gewone frisdranken.

Afvallen en veiligheid producten

Uit een onderzoek dat in opdracht van het Voedingscentrum en GezondheidsNet.nl is uitgevoerd door GfK (Growth from Knowledge) komt een aantal meningen naar voor dat te maken heeft met afvallen en veiligheid van de producten zoals:
  • Een groot aantal consumenten maakt zich zorgen over de veiligheid van lightproducten maar die zorgen zijn onterecht omdat die producten, door te voldoen aan de voorschriften, veilig zijn om te eten en te drinken.
  • Een aanzienlijk percentage consumenten dat lightproducten gebruikt zegt daar van af te vallen. Dit percentage is bij mensen met obesitas nog iets hoger dan bij anderen.
  • Consumenten kiezen vooral vaak lightproducten als frisdranken en halvarine met als uitgangspunt om gezond te eten of om op gewicht te blijven.

Consumenten beter op de calorieën letten

Wie wil weten hoe het nu precies zit met al die calorieën doet er goed aan om uitvoerig het aantal calorieën van lightproducten te vergelijken met andere producten. Maar wie bijvoorbeeld bij het lessen van de dorst helemaal niet naar frisdranken grijpt en thee of water drinkt is nog beter af met het terugdringen van het aantal calorieën. Wat in de strijd tegen de calorieën bij velen ook kan helpen is een flink ontbijt waarbij niet op de calorieën wordt gelet. Immers, na een stevig ontbijt is het veel makkelijker om de hele dag allerlei producten met calorieën te laten staan.
© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maakt 'light' echt slanker? Onderzoek, meningen en cijfersMaakt 'light' echt slanker? Onderzoek, meningen en cijfersHelpen 'light' producten je om slank te blijven? En zo ja, hoe veel dan? Uit onderzoek blijkt dat we niet echt goed snap…
Wat doen light frisdranken met je?Wat doen light frisdranken met je?Veel mensen denken dat light frisdranken zo gezond zijn, maar is dit eigenlijk wel zo gezond? Mensen die aan het afvalle…
Light producten: gezond of niet?Light producten: gezond of niet?Tegenwoordig wordt er van veel producten ook een light versie op de markt gebracht. Deze bevatten minder caloriën, minde…
Dieet en frisdrank, light varianten zijn boosdoener obesitasDieet en frisdrank, light varianten zijn boosdoener obesitasOm het drinken van de verplichte hoeveelheid vocht voor de mens aantrekkelijker te maken zijn er frisdranken op de markt…

Sneller afvallen door vaker goed te kauwenSneller afvallen door vaker goed te kauwenVroeger als kind heb je het waarschijnlijk vaak gehoord van je moeder: “wel goed je eten kauwen, hè grote jongen”. Toch…
Gezond snacken, jezelf gezond eten!Gezond snacken, jezelf gezond eten!Snacken doen we graag, maar vaak gaat het om ongezonde snacks - bijvoorbeeld uit een muur getrokken - waar het lichaam v…
Bronnen en referenties
  • Gezondheid.be
  • Voedingscentrum.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 01-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.