Weet wat je eet, bewust eten voor goede gezondheid!

Weet wat je eet, bewust eten voor goede gezondheid! We doen het allemaal wel eens, echter het kan ook een aanwenning van iedere dag worden. Even iets uit de muur trekken, een snelle hap wegwerken, een energy drink wegtikken, enzovoorts. Het vormt de basis van een ongezond lichaam, waardoor de kans op hart- en vaatziekten toeneemt. Wat men per dag inneemt, hoe het wordt ingenomen en op welk tijdstip is van wezenlijk belang voor het verkrijgen van een gezond lichaam. Bewust bezig zijn met voeding zodat je weet wat je eet, zorgt ervoor dat je gezond bent en afvalt!

Weet wat je eet!


Waarom zelf koken?

Door zelf te koken weet je precies wat je aan producten neemt en aan ingrediënten gebruikt. Het zorgt voor een gezond lichaam, omdat wordt voorkomen dat minder gunstige stoffen worden ingenomen. Je kunt er speciaal voor kiezen om bepaalde producten te vermijden, zoals verzadigde vetten en snel verbrandende koolhydraten. Daar kom je namelijk snel van aan. Zelf bewuste keuzes maken tijdens de aankoop zorgt ervoor dat je vers voedsel gebruikt waar je lichaam optimaal profijt uit haalt.

Kant en klaar vermijden

Een aspect waar je rekening mee moet houden is de relatieve ongezondheid van ingeblikte met kant en klare magnetronmaaltijden. Er zijn vaak veel emulsies, suikers en/ of zouten aan het voedsel toegevoegd, waarvan het lichaam teveel binnenkrijgt. Van suikers word je dik, waarnaast zout ook vocht vasthoudt. Oftewel het is van belang om reeds geprepareerd voedsel te vermijden, omdat de kans zeer groot is dat je ervan aankomt.

Hoe vaak moet je eten?

Er wordt vaak gesteld dat ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Op zich is dat ook zo, omdat het lichaam gedurende de dag veel energie nodig heeft. Eerder op de dag ingenomen eten wordt daartoe aangewend. Een groot ontbijt, een redelijke lunch en een gematigde hoeveelheid eten tijdens het diner lijkt dan ook zeer gepast. Het voedsel blijft gemiddeld drie uur in de maag, voordat het verder in de darmen wordt verwerkt. Een continu werkende maag zorgt ervoor dat het metabolisme toeneemt oftewel hoe efficiënt men met voedingsstoffen en energie omgaat. Door de maag werkende te houden neemt energie-opslag af en dus kun je daarmee afvallen. Vaker eten echter kleine gezonde hapjes per keer zorgt ervoor dat de maag bezig blijft en je gezonde voeding binnenkrijgt.

Hoeveel voedsel per keer?

De frequentie en kwantiteit van het voedsel per keer hangt van de mate van kauwen af. Zetmeel vormt een belangrijk deel van het voedsel, echter wordt slechts in de mond door speeksel verteerd. Het is een snel verlopend proces, waaraan je wel de tijd moet geven. Het zetmeel wordt omgezet in glucose en wordt zo door het lichaam opgenomen. Door vaker te kauwen krijg je dus relatief meer energie binnen ten opzichte van minder vaak kauwen. Daardoor heb je minder voedsel nodig. Vaker kleine gezonde hapjes eten, waarbij je vaak langer kauwt zorgt ervoor dat je voldoende energie binnenkrijgt.

Weet wat je eet en wat te eten?

Het is dus duidelijk dat je moet opletten op wat je eet en hoe je het inneemt. Vaker kauwen betekent dat je met veel minder voedsel hetzelfde rendement op de voeding haalt. Start de dag goed met een eiwit fruitmix, zodat je goede vulling hebt. Vul het eventueel aan met een goede boterham, welke je met kauwen goed met speeksel vermengt. Maak voor tussendoor een lekkere volkoren boterham met sla, tonijn en ui klaar als hartige snack. Ook een naturelkwark aangevuld met vruchten of een sla-abrikoos combinatie is heerlijk. Beperk de maaltijd tussendoor en neem bij voorkeur eten dat je thuis hebt klaargemaakt. Eet je wel in de bedrijfskantine zoek dan de gezonde maaltijden op en vul het aan met fruit. De avondmaaltijd moet ook een beperkte maaltijd zijn, waarbij je noten, vis, zuivel, eiwitten, groenten samenbrengt in een lekkere maaltijd. Ook dit moet je grondig kauwen, zodat je het meeste uit het voedsel haalt. Zorg er altijd voor dat je noten of fruit als snack onder handbereik hebt.

Bewust eten voor gewijzigde levensstijl

Verstandig eten zorgt ervoor dat vele ziekten en aandoeningen worden vermeden. Het vormt de basis voor een langdurig bestaan met een gezond lichaam. Door bewust met voeding om te gaan en primair zelf het eten klaar te maken, kun je het gewicht op een relatief eenvoudige manier onder controle houden. Daarnaast vormen beweging en training van het lichaam eveneens belangrijke elementen om een goed gewicht te houden. Het zorgt ervoor dat de spiermassa toeneemt en de stofwisseling verbetert.

Zorg er altijd voor dat je voldoende gezonde voeding binnenkrijgt om het lichaam van alle voedingsstoffen te voorzien. Minder eten kan de stofwisseling namelijk verslechteren, zodat je door minder eten aankomt. Pas bij voorkeur wat je eet aan en niet de hoeveelheid om een gezond lichaam te krijgen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voedingstips voor een beter metabolismeVoedingstips voor een beter metabolismeEen verhoogde metabolisme betekend dat je lichaam veel meer calorieën verbrand. Dus als je een hoge metabolisme hebt dat…
Als je peuter niet wil etenAls je peuter niet wil etenKinderen hoeven niet altijd hun bord leeg te eten, als zij honger hebben gaan ze vanzelf wel eten. Het wordt pas een pro…
Aantal calorieën in snacks uit de frituurAantal calorieën in snacks uit de frituurLekker, een snack nemen uit de frituur, zoals een bitterbal, frikadel of kroket. Hoeveel calorieën zitten er eigenlijk i…
Afvallen met knoflookKnoflook eten geeft je misschien wel een slechte adem, maar het heeft veel positieve eigenschappen. Afvallen met knofloo…

Voeding en migraine: waar moet je rekening mee houden?Een kwart van de bevolking heeft geregeld last van migraine, maar migraine komt het meeste voor bij vrouwen. Hormonen, s…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Energiedrank#Hart-_en_bloedvaten
  • http://fitness.rubriek.nl/fitness/metabolisme_verhogen.php
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Stofwisseling
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.