Afvallen met een citroenzuur helpt!
Het sap van een citroen heeft een lage pH-waarde, waardoor het juist zuur is. Maagzuur heeft een pH-waarde van 2 en zorgt ervoor dat het voedsel afbreekt in de maag. Daarnaast stimuleert het om vetopslag te voorkomen. Waardoor wordt deze eigenschap veroorzaakt en hoe kan men middels citroenzuur afvallen?
Citroenzuur afvallen
De werking van de maag
In de maag zijn maagzuren aan het werk, waarmee de eerste verwerking van het voedsel wordt gedaan. Het zorgt ervoor dat eiwitten worden afgebroken tot noodzakelijke aminozuren. Daartoe scheiden de maagklieren pepsinogeen uit, welke in de maag reageert tot pepsino. Dit gaat aan de haal met eiwitten, zodat deze worden afgebroken tot de kleinere basiseenheden aminozuren genoemd. Daarnaast scheidt de maagwand aanvullend maagzuur af, welke het voedsel verder verteert en verkleint. Het vormt een mengsel met een hoge zuurtegraad, waarmee de eerste belangrijke verteringsstap is genomen. De aminozuren worden door het lichaam opgenomen en verder verwerkt tot voor het lichaam noodzakelijke proteïnen. Daarna vervolgt de voedsel maagzuuroplossing zijn weg en komt het in de twaalfvingerige darm.
Snel verteerbare koolhydraten
Een belangrijk onderdeel van het voedsel dat snel door de maag wordt afgebroken betreffen de snel verteerbare koolhydraten. Deze geven via de maag een hoge dosis glucose af, vaak met een te hoge concentratie voor het bloed. Insuline wordt aangemaakt, waardoor deze de glucose energie in weefsel gaat opslaan. Dat houdt in dat men vrij snel na het nuttigen wederom trek krijgt, zodat aanvullend voedsel wordt ingenomen. Dit kan leiden tot een snelle voedselophoping in de maag, waarnaast het lichaam veel energie opslaat. Deze eigenschap zorgt er dus voor dat men aankomt. Om dit te doorbreken moet men naast citroenzuur eveneens
traag verteerbare koolhydraten innemen om snelle energie-opslag vanuit de maag te voorkomen.
Verblijfsduur in de maag
Het voedsel blijft standaard tot drie á vier uur in de maag voordat het verder wordt vervoerd. Betreft het echter zeer vet eten dan kan het inhouden dat het
maagzuur er langer mee bezig moet zijn om het op het gewenste niveau door te kunnen geven aan de darm. Let wel dat het mengsel dan mondjesmaat aan de darm wordt afgestaan, waarna vetten verder kunnen worden verwerkt.
Wat doet de darm?
De darm zorgt er in de lange weg naar beneden voor dat vetten in het lichaam worden opgenomen dan wel verder worden afgevoerd. De mate van hoever het mengsel wordt afgebroken is daarbij afhankelijk van de hoeveelheid gal dat wordt toegevoegd. Indien er echter relatief meer zuur in de maag aanwezig is leidt dit tot een hogere dosis gal. Dat houdt in dat de darm op een meer effectieve manier met het voedsel om kan gaan waarnaast minder energie wordt toegevoegd.
Lever en galblaas staan in relatie
De lever en de galblaas staan in direct contact. Dit heeft te maken met het feit dat gal door de lever wordt aangemaakt. Daarna wordt de gal opgeslagen in de galblaas vanwaar het aan het mengsel wordt toegevoegd. Indien de lever op een gezonde manier wordt gestimuleerd kan de mate en kwaliteit van het gal ook worden beïnvloed. De
lever reageert op gezonde inname van vitaminen en dat houdt in dat citroenzuur daar optimaal voor geschikt is. Neem het in zodat je lever goed wordt gestimuleerd. Het klinkt vreemd, maar ook een glaasje alcohol per dag zorgt ervoor dat de lever goed presteert.
Zelf het zuurgehalte verhogen
Maaltijden waaraan citroenzuur in meerdere vormen is toegevoegd kunnen ervoor zorgen, dat er relatief meer zuur in de maag aanwezig is. Dat houdt in dat de galblaas vermoedt dat er veel vet te verteren valt, zodat er relatief meer gal aan de maaltijd wordt toegevoegd. Voeg je zelf citroenzuur toe dan kun je daarmee het lichaam als het ware trukeren om meer gal te verkrijgen. Zodoende worden meer vetten ongeschikt gemaakt voor opslag in het lichaam en waardoor de balans tussen energieverbruik en energie-inname gunstiger wordt. Dit kan de basis vormen van geleidelijk aan afvallen zonder dat men de inhoud van maaltijden verandert.
Tips bij citroenzuur afvallen
Aan vele maaltijden kun je op een goede manier citroen toevoegen. Je kunt:
- citroensap aan het suddervlees toevoegen, omdat het daardoor extra mals wordt en iets zuurder smaakt;
- het mengen met koud water, zodat je een lekkere verfrissende drank hebt verkregen (bij iedere maaltijd een glas drinken stimuleert);
- het toevoegen aan kwark of yoghurt bijvoorbeeld in combinatie met een drupje Stevia voor een heerlijke krachtige smaak waar je niet van aankomt;
- de toevoeging van het sap aan verschillende soorten salades enzovoorts.
Ook jij kunt goed op je lichaamsgewicht letten of afslanken door de geregelde inname van citroen.
Lees verder