Is mijn gewicht goed?
Je wil graag weten of je gewicht gezond is. Daarvoor kun je je tailleomvang meten en je BMI berekenen. Hoe je je BMI uitrekenen kunt wordt aan de hand van een getallenvoorbeeld gedemonstreerd.
Opmerking: overgewicht
Je dient altijd eerst je huisarts te consulteren bij vragen over je gezondheid of bij vermoedens over (ernstig) overgewicht. Dit artikel wil informeren en kan natuurlijk nooit het advies van een gekwalificeerd medicus vervangen. De onderstaande getallen gelden voor volwassenen, met uitzondering van zwangeren. Indien je vragen hebt over het gewicht van je kinderen kan de behandelend arts je verder helpen.
Is mijn gewicht goed: check op de site van het Voedingscentrum
Het kan zijn dat je de laatste tijd veranderingen in je gewicht of omvang hebt waargenomen. Broeken of rokken die je vroeger ruim zaten kunnen nu niet meer gesloten worden. Misschien heeft je omgeving enige subtiele hints gegeven dat je nu wel erg "vol" bent geworden. Ook kan het zijn dat je behandelend arts een opmerking over de samenhang tussen overgewicht en bloeddruk heeft gemaakt. Hierbij geldt wederom: "Meten is weten". Op de site van het Voedingscentrum staat een BMI-Calculator. Dit hulpmiddel geeft vlug een indicatie of je gewicht wel of niet gezond is. Let op: deze geldt voor volwassenen: mannen en niet-zwangere vrouwen.
BMI-index of BMI berekenen: de BMI formule
Een goed startpunt om te bepalen of je een gezond gewicht hebt is de BMI-index. De BMI-index wordt meestal aangegeven met BMI. De afkorting staat voor body mass index. Deze wordt berekend aan de hand van je lichaamslengte en gewicht. Je deelt je gewicht door je lengte in meters in het kwadraat. Een rekenvoorbeeld: stel je weegt 75 kilogram en je lichaamslengte is 1 meter en 72 centimeter. Dan dien je 75 te delen door (1,72) maal (1,72). Je komt dan op een BMI-index van ruim 25 uit. Let op: de BMI-index is een ruwe indicatie. Aanvullend onderzoek door een medicus kan definitief uitsluitsel geven of er sprake is van overgewicht. Deze gekwalificeerde persoon kan na verder onderzoek op jouw persoonlijke situatie gebaseerde adviezen en antwoorden geven op vragen over je lichaamssamenstelling, vetgehalte en gezondheid.
BMI uitrekenen: betekenis van het getal
- Als je BMI lager is dan 18,5: dan wordt je gewicht als te laag ingeschat.
- Als je BMI ligt tussen de 18,5 en 24,9 dan zit je in de normale of gezonde gewichtscategorie.
- Als na berekening de BMI-index voor jou in het bereik van 25,0 tot 29,9 valt wordt je gewicht aangeduid als overgewicht.
- Als je BMI 30,0 of hoger is wordt dat aangeduid met obesitas.
Overgewicht en obesitas: mogelijke gevolgen
Onderzoek heeft uitgewezen dat je grotere kans op een aantal ziekten hebt als je overgewicht hebt of obees bent. Een medicus kan je meer vertellen na een passende medische keuring. Als er meer bekend is over je persoonlijke situatie en of er eventueel erfelijke factoren meespelen kun je doorverwezen worden naar een geschikte deskundige op het gebied van voeding en afvallen. De site van het voedingscentrum geeft overigens ook al veel tips over gezond eten. Er is een calorieëntabel via de site te benaderen en de BMI-calculator vind je ook op deze stie.
Omvang van je taille
Een andere indicatie of je al dan niet in de gevarenzone komt wat betreft je gewicht is je taille-omvang. Op de site van het voedingscentrum staat uitgebreid omschreven hoe je de omvang van je taille kunt meten en wanneer je in de gevarenzone komt. Als je tailleomvang 88 centimeter of meer is, zit je in de gevarenzone. Bij teveel buikvet heb je een grotere kans op ziekten die door obesitas worden veroorzaakt. Vaak genoemd worden: hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, hoge cholesterolwaarden en diabetes type 2.
Lees verder