Wat is een gezond gewicht?

Wat is een gezond gewicht? Wat is een gezond gewicht? De vraag lijkt misschien eenvoudig, het antwoord is dat echter niet. Een gezond of goed gewicht hangt namelijk samen met lengte en geslacht, maar ook met leefstijl of de plaatsen waar vet zich ophoopt.

BMI

Er is een eenvoudige rekenformule ontwikkeld waarmee je snel kunt berekenen of je op een gezond gewicht zit, genaamd het BMI (Body Mass Index). De formule berekent of je, in combinatie met je lengte (en eventueel je geslacht en leeftijd), een gezond gewicht hebt. De formule werkt als volgt: Je deelt je gewicht door het kwadraat van je lengte in meters. Wanneer je dit zou uitrekenen, komt er een cijfer uitrollen (kommagetal) waarmee je in een tabel kunt opzoeken in welke categorie je valt, bijvoorbeeld 'gezond gewicht' of 'overgewicht'. Op veel websites kun je eenvoudig en snel je BMI berekenen, bijvoorbeeld op de website van het Voedingscentrum. Daar dus geen gedoe met rekenformules.

Het probleem of nadeel met het berekenen van BMI, is dat de berekening niet gebaseerd is op meerdere 'gegevens' van een persoon, enkel op gewicht en lengte. Terwijl leefomstandigheden en lichaamsbouw onderling natuurlijk enorm kunnen verschillen, terwijl lengte en gewicht hetzelfde zijn. Denk maar eens aan iemand die veel spiermassa heeft opgebouwd en daarom zwaarder is. Verder is de BMI-index alleen toepasbaar op volwassenen, en dus niet geschikt voor kinderen. Het berekenen van BMI is een richtlijn voor gezond gewicht.

Bron: Ellywa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Ellywa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Lengte en gewicht

In deze grafiek is te zien hoe lengte en gewicht in combinatie met elkaar werken. Op de onderste as is de lengte te lezen, op de linkeras kun je het gewicht er bij zoeken. Deze grafiek is zowel voor mannen als vrouwen te gebruiken, en geeft een indicatie van het gewicht. Iemand die onder of net op de groene lijn blijft zou ondergewicht kunnen hebben. Iemand die onder of op de blauwe lijn zit, heeft een gezond gewicht. Alle lijnen die daarboven gaan variëren van licht overgewicht tot extreem overgewicht.

Vetpercentage en tailleomtrek

Twee andere manieren om te meten of iemand een gezond gewicht heeft, is het meten van het percentage aan lichaamsvet. Dit is echter veel moeilijker dan de BMI-formule toe te passen. Bij het meten van het vetpercentage moet rekening gehouden worden met lengte, sekse en lichaamsbouw. De meting zal dus moeten worden uitgevoerd door iemand die hier verstand van heeft, zoals een diëtist(e) of een voedingsdeskundige. Het meten van het vetpercentage geeft wel een beter beeld van de eventuele gezondheidsrisico's die iemand heeft, dan het meten van BMI. Zo zijn er onderzoeken gedaan waarbij de uitkomst was dat mensen met veel vetophopingen in het buikgebied veel meer gezondheidsrisico's hebben, dan mensen die het vet meer verspreid hebben zitten.

Een gezond gewicht kan eventueel ook worden gemeten door de tailleomtrek te meten. Is de tailleomtrek meer dan 80 centimeter, dan kan er gesproken worden van overgewicht. Het meten van de tailleomtrek is niet altijd even accuraat. De meting moet iedere keer exact op dezelfde manier en op dezelfde hoogte worden gedaan, hetgeen vrij lastig is.

Gezond afvallen

Veel mensen doen regelmatig pogingen om af te vallen, gewicht te verliezen. Wie serieus en blijvend aan de slag wil, doet er goed aan om contact op te nemen met een voedingsdeskundige, diëtist(e) of lifestylecoach die kan begeleiden in het hele proces. Een verandering in leefstijl is namelijk altijd te verkiezen boven een leven vol diëten en jojo-effecten waardoor eventueel de stofwisseling kan worden aangetast. Een gezond gewicht hangt dan ook helemaal samen met 'mate houden' als het om eten en drinken gaat, maar bijvoorbeeld ook met voldoende bewegen en rusten.
© 2014 - 2020 Jolene1984, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
Gezond gewicht bij baby's, dreumesen en kleutersGezond gewicht bij baby's, dreumesen en kleutersGezonde voeding en voldoende bewegen vinden veel ouders belangrijk wanneer het om hun kind(eren) gaat. Want overgewicht…
Wat is Gezond Afvallen?Wat is Gezond Afvallen?Veel mensen willen gezond afvallen maar weten niet precies wat dit inhoudt. Hier lees je meer over op een gezonde manier…
Wat is het ideale gewicht en het gewenste vetpercentage?Wat is het ideale gewicht en het gewenste vetpercentage?Wat is het ideale gewicht. Dat is een vraag die veel Nederlanders zich regelmatig stellen. Het ideale gewicht is het gew…

Koolhydraten en de glycemische index van voedingKoolhydraten en de glycemische index van voedingDe glycemische index, ook wel afgekort als GI, is een waarde die aan voedingsmiddelen wordt gegeven die bepaalt hoe snel…
We eten te veel suiker, we vervettenWe eten te veel suiker, we vervettenWe weten het allemaal, we eten teveel suiker en toch laten we het ook met het grootste gemak toe. Als we net even iets…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Wat is een gezond gewicht?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jolene1984
Gepubliceerd: 15-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!