We eten te veel suiker, we vervetten
We weten het allemaal, we eten teveel suiker … en toch laten we het ook met het grootste gemak toe. Als we net even iets handiger winkelen, dan kunnen we de nodige suikers achterwege laten. Maar het blijkt, dat we toch nog teveel “gemaksmensen” zijn en dan zijn bijvoorbeeld geprepareerde producten net een stuk prettiger (lees vooral ook: sneller). Toch wordt de roep om minder suiker te nuttigen, steeds luider. Eigenlijk om de eenvoudige reden dat het niet goed voor de mens is.
Suiker is slecht
Misschien de koptekst iets nuanceren, want je hebt als mens wel suiker nodig. Alleen niet in de hoeveelheid die we tot ons nemen. In verschillende voedingsstoffen zit al meer dan genoeg (soms zelfs te teveel) en daar komende dan de geprepareerde producten nog bij die we eten. Vaak suikers waar we ons niet eens bewust van zijn.
Als man heb je voldoende aan 25 gram per dag, als vrouw ca. 20 gram en als kind slechts 15 gram. Helaas moeten we stellen dat er als volwassen mannen en vrouwen zeker zo’n 35 tot 38 gram per dag geconsumeerd wordt en kinderen krijgen zelfs tot 45 gram per dag. Logisch dat de bevolking verdikt, want al die extra energie die niet opgesoupeerd wordt, wordt opgeslagen en vormt zich om in vet.
Ziekmakers
Natuurlijk is suiker niet de enige veroorzaker van allerlei ziekten. Maar we worden met z’n allen wel steeds minder mobiel, we krijgen hartaanvallen, kanker, diabetes en ga zo maar door. Vervolgens hebben we veel meer problemen tussen de uren en zo zie je een volk “achteruit” gaan in lichamelijke én geestelijke gezondheid. Wat vervolgens weer een gezondheidszorg met zich meebrengt die bijna financieel niet meer op te brengen is. Vooropgesteld dat de vooruitgang ook prachtige dingen tot gevolg heeft, heeft het ook nadelige aspecten en behalve dat te veel mensen te veel in hun hoofd zitten, zijn we als mens niet meer in balans.
Bron: Humusak, Pixabay Dat belangrijke lichaam en geest in balans, is al geruime tijd ver te zoeken en de mensen die tegengas geven lijken vaak roepende in de woestijn. Op zich niet zo vreemd, want waar geld zit zit macht en de ondernemingen die voor als dat welvaartsvoedsel zorgen geven voldoende tegengas om het in stand te houden. Natuurlijk komt er eerst een heel arsenaal “light” producten die massaal gekocht worden, want dan doen we mee. Maar dan blijken die producten toch niet zo light te zijn als ze eerder pretendeerde. Vervolgens schermen we met natuurlijke producten, zoals men die noemt en als het natuurlijk is, zal het wel goed zijn … denken we massaal. Maar ja, een aardappel is ook een natuurlijk product. Als je die echter tientallen per dag naar binnen werk en je beweegt er nauwelijks bij, gaan die aardappels toch echt omgezet worden in reserveproductie voor het lichaam en dus in vet. Dat het lichaam dit doet is logisch, vroeger had men tijden minder te eten en werd de reserve in mindere tijden aangesproken. Aangezien we die “mindere” tijden niet meer hebben, wordt het nooit aangesproken.
Kinderen vormen de basis, de bron
De multinationals in de voedingssector die ons het welvaarsvoedsel brengen, zullen altijd creatief zijn met producten waar ze aan verdienen en met de juiste marketing breng je het bij de (gemakkelijke) mens. Het zijn echter zelden echt goede producten, in de zin dat ze goed voor het lichaam zijn. Dus moet je het bij de bron aanpakken en de mentaliteit veranderen. Dat zou bij de jeugd moeten gebeuren. Enerzijds de voordelen van de computer laten zien en ervaren en anderzijds de computer die terzijde geschoven wordt, omdat kinderen gaan spelen, sporten … kortom bewegen. Geef kinderen lessen over eten en betrek er vooral ouders bij, want kinderen nemen dat over wat ze bij hun ouders zien. Als echt gezonde voeding te duur is, subsidieer je deze en zorgt dat het echt gezonde eten goedkoper wordt en de welvaartsproducten ontmoedig je op deze manier automatisch. Het zou verder moeten gaan dan goedbedoelde individuele acties, maar een vastomlijnd plan (van vele jaren) wat op verschillende vlakken bij ouders, opvoeders, docenten en de kinderen zelf komt. Jaren volhouden is een kind op deze manier vormen, waarbij de kans van slagen groter is.
Suiker uit de voeding
Tot die knop bij de mensen massaal omgaat, zijn er gelukkig ook nog genoeg mensen die wel iets willen ondernemen. Begin bij het beperken van dierlijke vetten en ban de suiker voor een groot gedeelte uit je menu.
Wil je suiker voor een groot gedeelte uit de voeding schrappen, dan zijn daar best mogelijkheden voor. Je moet op een aantal zaken letten die je vooral van je boodschappenlijst moet schrappen. Te weten:
- Koop zo min mogelijk geprepareerde producten, maar maak ze zelf en koop dus verse producten. Als je geprepareerd voedsel koopt, lees dan minimaal de lijst met ingrediënten goed, zodat je weet wat je naar binnen werkt.
- Light en vetarm is niet wat het lijkt. Neem gewoon de normale producten.
- Denk goed na of je grootmoeder een product wat je wilt kopen ook zou kennen. Indien “nee” misschien toch ook maar niet kopen en anders minimaal over nadenken.
- Koop seizoensproducten, dit is én goedkoper én is beter voor je lichaam.
- Denk bij het kopen aan wat een product wat je wilt kopen zou doen als je het in de grond stopt, groeien of verteren. Doet het (bijna) niets, dan is de kans groot dat dit ook voor je lichaam geldt.
- Koop je iets geprepareerd, laat dan de waslijst met ingrediënten niet te groot zijn. Meer dan 5 of 6 ingrediënten op de lijst … dan niet kopen.
Tot slot
We hebben lang volgehouden dat het allemaal wel meevalt en eerlijk, er zijn nog steeds fabrikanten die dit beweren. Maar gebruik je normale verstand als je ziet wat je op een dag naar binnen werkt of je kind naar binnen laat werken en gooi het eens over een andere boeg … al is het maar om het een tijdje te proberen.