Verzadigde en onverzadigde vetzuren. Wat is het verschil?

Verzadigde vetzuren en onverzadigde vetzuren staan tegenwoordig vermeldt op de verpakking van zowat alle voedingsmiddelen. Hoewel zowel verzadigde als onverzadigde vetzuren beide vetten zijn is in tegenstelling tot wat vele mensen denken één van deze vetten wél gezond. Net zoals het lichaam ook bepaalde koolhydraten (suikers) nodig heeft om te functioneren zijn er ook bepaalde vetten nodig om ons te voorzien van energie.

In dit artikel


Wat zijn vetzuren?

Vetzuren zijn een bestanddeel van de vetten in het voedsel dat we eten. De vetzuren in die vetten kunnen onderverdeeld worden in verschillende types. Niet ieder type vetzuur is schadelijk voor de gezondheid, vetten met het juiste type vetzuren zijn in tegenstelling tot wat velen denken dus niet schadelijk voor de gezondheid. De verschillende types vetzuren zijn:
  • Verzadigd
  • Enkelvoudig onverzadigd
  • Meervoudig onverzadigd
  • Cholesterol

Wat zijn verzadigde vetzuren?

Net zoals eiwitten komen verzadigde vetzuren voor in zowel dierlijke als plantaardige producten, al halen de dierlijke producten wel de bovenhand. Vetten met verzadigde vetzuren zijn meestal niet vloeibaar wanneer ze zich op kamertemperatuur bevinden. Verzadigde vetzuren zijn niet gezond, ze zorgen er namelijk voor dat het cholesterolgehalte stijgt. Dit kan ervoor zorgen dat bloedvaten dicht komen te zitten waardoor de kans op bepaalde hartaandoeningen zoals een hartinfarct aanzienlijk stijgt.

Overzicht van enkele producten met veel verzadigde vetzuren:
CacaoproductenPalmolieKokosvetRoomboterKaas
MelkGebakjesKoekjeschocoladeRoomijs
KnackworstSpekChipsHard frituurvetSauzen

Wat zijn enkelvoudig onverzadigde vetzuren?

Aangezien enkelvoudig onverzadigde vetzuren het cholesterolgehalte helpen dalen heet men ze goede vetten. Mensen met een te hoge Body Mass Index of BMI worden ten zeerste aangeraden verzadigde vetzuren te vervangen door enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Wanneer men gebruik maakt van enkelvoudig onverzadigde vetzuren is het niet zo erg om wat meer vet te gebruiken dan wanneer verzadigde vetten gebruikt worden.

Overzicht van enkele producten met veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren:
OlijfolieArachideolieKoolzaadoliePlantaardige margarineNoten

Wat zijn meervoudig onverzadigde vetzuren?

Net als enkelvoudig onverzadigde vetzuren zijn ook meervoudig verzadigde vetzuren goede vetten die bijdragen aan een gezondere maaltijd. Net als sommige koolhydraten zijn meervoudig onverzadigde vetzuren zelfs cruciaal voor een juiste werking van het lichaam. Anderzijds hebben deze vetten net als enkelvoudig onverzadigde vetzuren ook een goede invloed op het cholesterolgehalte.

Overzicht van enkele producten met veel meervoudig onverzadigde vetzuren:
ZonnebloemolieMaïsolieSojaolieNotenolieDuivenpitolie
Vette visMinarine

Wat is cholesterol?

Cholesterol wordt vaak in verband gebracht met een te hoog gehalte eraan. Weinigen weten echter dat cholesterol een vet is dat aangemaakt wordt door het lichaam. Doordat sommige producten veel cholesterol bevatten kunnen mensen die veel van dit soort producten eten een te hoog cholesterolgehalte in hun bloed krijgen. In vele vleessoorten zit slechte cholesterol, al bestaat daarvoor wel een alternatief door gewoon gezonder vlees te eten.

Overzicht van enkele producten met veel cholesterol:
PizzaSnoepKoekjesEidooiersVettig vlees
BoterZuitvelproductenYoghurt

Lees verder

© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vetten en oliënVetten en oliënWe letten momenteel erg op wat we eten. Zit er veel vet in? Of juist niet? En zijn de vetten verzadigd of onverzadigd? E…
Verzadigde vetten vs. onverzadigde vetten, wat is gezonder?Verzadigde vetten vs. onverzadigde vetten, wat is gezonder?Op alle producten die je in de Nederlandse supermarkt koopt, staat een ingrediëntenlijst met daarop de hoeveelheid vet d…
Tekort en overmaat vetTekort en overmaat vetDe macronutriënten vet, eiwit en koolhydraten zijn voor ons lichaam essentieel. Van elk nutriënt moeten we voldoende bin…
Vetten, vetzuren en hun functiesVetten, vetzuren en hun functiesVetten hebben, vooral de laatste jaren, een negatieve klank. Veel mensen zijn bezig met gezonde voeding en afvallen en v…

Peuters en voedselPeuters en voedselWat laat je je peuter wel en niet eten? Etenswaren zijn er tegenwoordig in overvloed. Elke keer komen er weer nieuwe pro…
Superfood: meer energie en beter slapenSuperfood: meer energie en beter slapenWat is superfood? Krijgen we meer energie door het eten van superfood? Slapen we beter door het eten van superfood? Welk…
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 06-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.