Verzadigde en onverzadigde vetzuren. Wat is het verschil?
Verzadigde vetzuren en onverzadigde vetzuren staan tegenwoordig vermeldt op de verpakking van zowat alle voedingsmiddelen. Hoewel zowel verzadigde als onverzadigde vetzuren beide vetten zijn is in tegenstelling tot wat vele mensen denken één van deze vetten wél gezond. Net zoals het lichaam ook bepaalde koolhydraten (suikers) nodig heeft om te functioneren zijn er ook bepaalde vetten nodig om ons te voorzien van energie.
In dit artikel
Wat zijn vetzuren?
Vetzuren zijn een bestanddeel van de vetten in het voedsel dat we eten. De vetzuren in die vetten kunnen onderverdeeld worden in verschillende types. Niet ieder type vetzuur is schadelijk voor de gezondheid, vetten met het juiste type vetzuren zijn in tegenstelling tot wat velen denken dus niet schadelijk voor de gezondheid. De verschillende types vetzuren zijn:
- Verzadigd
- Enkelvoudig onverzadigd
- Meervoudig onverzadigd
- Cholesterol
Wat zijn verzadigde vetzuren?
Net zoals
eiwitten komen verzadigde vetzuren voor in zowel dierlijke als plantaardige producten, al halen de dierlijke producten wel de bovenhand. Vetten met verzadigde vetzuren zijn meestal niet vloeibaar wanneer ze zich op kamertemperatuur bevinden. Verzadigde vetzuren zijn niet gezond, ze zorgen er namelijk voor dat het
cholesterolgehalte stijgt. Dit kan ervoor zorgen dat bloedvaten dicht komen te zitten waardoor de kans op bepaalde hartaandoeningen zoals een
hartinfarct aanzienlijk stijgt.
Overzicht van enkele producten met veel verzadigde vetzuren:
Cacaoproducten | Palmolie | Kokosvet | Roomboter | Kaas |
Melk | Gebakjes | Koekjes | chocolade | Roomijs |
Knackworst | Spek | Chips | Hard frituurvet | Sauzen |
Wat zijn enkelvoudig onverzadigde vetzuren?
Aangezien enkelvoudig onverzadigde vetzuren het
cholesterolgehalte helpen dalen heet men ze goede vetten. Mensen met een te hoge
Body Mass Index of BMI worden ten zeerste aangeraden verzadigde vetzuren te vervangen door enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Wanneer men gebruik maakt van enkelvoudig onverzadigde vetzuren is het niet zo erg om wat meer vet te gebruiken dan wanneer verzadigde vetten gebruikt worden.
Overzicht van enkele producten met veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren:
Olijfolie | Arachideolie | Koolzaadolie | Plantaardige margarine | Noten |
Wat zijn meervoudig onverzadigde vetzuren?
Net als enkelvoudig onverzadigde vetzuren zijn ook meervoudig verzadigde vetzuren goede vetten die bijdragen aan een gezondere maaltijd. Net als sommige
koolhydraten zijn meervoudig onverzadigde vetzuren zelfs cruciaal voor een juiste werking van het lichaam. Anderzijds hebben deze vetten net als enkelvoudig onverzadigde vetzuren ook een goede invloed op het cholesterolgehalte.
Overzicht van enkele producten met veel meervoudig onverzadigde vetzuren:
Zonnebloemolie | Maïsolie | Sojaolie | Notenolie | Duivenpitolie |
Vette vis | Minarine | | | |
Wat is cholesterol?
Cholesterol wordt vaak in verband gebracht met een te hoog gehalte eraan. Weinigen weten echter dat cholesterol een vet is dat aangemaakt wordt door het lichaam. Doordat sommige producten veel cholesterol bevatten kunnen mensen die veel van dit soort producten eten een te hoog cholesterolgehalte in hun bloed krijgen. In vele vleessoorten zit slechte cholesterol, al bestaat daarvoor wel een alternatief door gewoon
gezonder vlees te eten.
Overzicht van enkele producten met veel cholesterol:
Pizza | Snoep | Koekjes | Eidooiers | Vettig vlees |
Boter | Zuitvelproducten | Yoghurt | | |
Lees verder