Granen en graanvervangers

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:
- Amaranth
- Boekweit
- Bulgur
- Couscous
- Durumtarwe
- Gerst
- Gierst
- Griesmeel
- Grutten
- Haver
- Havermout
- Kamut
- Mais
- Quinoa
- Rijst
- Rogge
- Spelt
- Tarwe
- Teff
Amaranth
Amaranth werd gegeten door de Inca´s. De Azteken gebruikten deze plant voor de bereiding van ritueel voedsel en dranken. De meeste amaranthsoorten zijn ingevoerd uit Zuid Amerika. Sommige soorten kunnen goed in Noord West Europa, waar Nederland onder valt, overleven. Het wordt gebruikt als glutenvrije graanvervanger. Amaranthbloemen zijn mooi rood of magenta. De plant wordt ook verkocht als versierende snijbloem. Amaranth is geen graansoort.Boekweit
Boekweit is een eenjarige plant en wordt vrij veel gekweekt. Boekwijt is glutenvrij. Er zit veel magnesium, kalium en fosfor in boekweit. Boekweit wordt verkocht als grutten en boekweitmeel wat te koop is in biologische winkels. In de Limburgse Kempen wordt tradtioneel boekweitpannenkoeken gegeten.
Bulgur
Bulgur is een bewerkte graansoort dat gemaakt van verschillende soorten graan. Meestal is durum als basis gebruikt. Het wordt veel in de Arabische keuken gebruikt en dan met name als opvulling van bijvoorbeeld paprika´s. Er kunnen koekjes en brood van worden gebakken. Bulgur is een bindelement in de soep. Het is niet geschikt voor een glutenvrij dieet.Couscous
Couscous wordt gemaakt van durumtarwe of parelgierst. Het is warm eetbaar als vervanger van rijst. Je kunt couscous laten afkoelen en vermengen met azijn en olijfolie om een basis voor een maaltijdsalade te creëren. Couscous wordt ook gries of semolina genoemd. Het wordt vooral in de Noord Afrikaanse landen veel gegeten maar vindt steeds vaker zijn weg naar een westers ingestelde keuken als onderdeel van de internationale keuken.Durumtarwe
Durum is een tarwesoort met een harde korrel. De kleinste stukjes tarwe worden voor couscous gebruikt. Italiaanse pasta´s worden vaak gemaakt met durum. Het wordt soms gebruikt als pizzabodem. In het Midden Oosten maken ze grote platte broden van deze tarwesoort. Deze graansoort is er in een rode variant die veel gebruikt wordt als veevoeder.Gerst
Gerst stamt af van wilde gerst, een grassoort die groeit in het Midden Oosten. Gepelde gerst heet gort. Gerst bevat weinig gluten waardoor er niet makkelijk een brood van te bakken is. Meestal wordt er tarwe bij gerst gedaan om er een brood van te bakken. Zoals in alle grassoorten zitten er gezonde mineralen, vetten en vezels in gerst.Gierst
Gierst werd minstens 10.000 jaar geleden in Chinese contreien verbouwd. Er zijn een tiental verschillende soorten gierst. Gierst wordt het meest verbouwd in India. Van de overige landen in de top 10 gierstverbouwers komen er 8 uit Afrika. Gierst is glutenvrij en daarmee geschikt voor een coeliakipatiënt. Je kunt gierst gebruiken om een pap te maken of om koekjes te maken.
Griesmeel
Griesmeel in Nederland is gemaakt van tarwe maar in andere landen wordt griesmeel ook gemaakt van rijst, spelt of mais. In landen rond de Middellandse Zee wordt durum gebruikt om griesmeel te maken. Zelfs gerstemeel kan tot griesmeel worden verwerkt. Waar het op neer komt is dat griesmeel zeer fijn gemalen korrels zijn. Je kunt heerlijke griesmeel of griesmeelpuddig maken.Grutten
Grutten zijn gepelde en gebroken graan. Er zijn meerdere soorten granen die tot grutten kunnen worden gemaakt. In Nederland wordt vooral van gerst, boekweit en haver grutten gemaakt. Grutten kunnen worden gekookt waarna er karnemelk wordt bij gedaan. Zo verkrijg je karnemelkse pap. 10% Van grutten bestaan uit eiwitten. Grutten zijn verkrijgbaar bij de biologische winkel.Haver
Haver werd in de Middeleeuwen veel in Nederland gegeten. Men maakte haverkoeken, at pap die men haverbrij noemde en at haversoep. Van haver is bekend dat het minstens 7000 jaar voor Christus werd verbouwd. Haver is heel gezond. Het bestaat voor 12% uit eiwitten en bevat saponinen, kiezelzuur, kobalt, magnesium, ijzer en de vitaminen A, K, E, B1, B2 en B6.Havermout
Havermout is bewerkte haver. Het wordt gewassen, verhit en geknipt. Vervolgens wordt het gerold, allemaal om het beter geschikt te maken voor menselijke consumptie. Nadeel daarvan is dat er aanzienlijk minder voedingsstoffen in havermout zitten dan in gewone haver. Vitaminen vervliegen als een graansoort teveel bewerkt wordt. Havermout net zoals andere granen een uitstekende bron van vezels. Je kunt lekkere havermoutpap maken zodat je de eerste uren van de dag goed doorkomt.Kamut
Kamut is een eeuwenoude graansoort die is populair is geworden nadat een piloot in 1949 een aantal zaden vanuit Egypte naar de V.S. bracht. Zijn vader cultiveerde de zaden en wist de zaden te gebruiken voor een goede oogst. Kamut is heel gezond. Het bestaat voor 15% uit eiwitten en alle belangrijke vitaminen zitten erin. Ook bevat het 10 verschillende aminozuren.Mais
Mais is een grassoort. Het is door de Azteken en Inca´s veredeld. Wetenschappers vermoeden dat deze slimme bewoners van Zuid Amerika met een kleine grassoort zijn begonnen. Maismeel kan worden gebruikt om tortilla´s en maisbrood te maken. Er kan ook polenta, maisolie en maiszetmeel van mais worden gemaakt. Cornflakes hebben mais als hoofdbestanddeel maar cornflakes zijn lang zo gezond niet als mais zelf. Het beste is het om een gegrilde maiskolf af te kluiven, of om maiskolf te koken en daarna de gele eetbare zaden eraf te halen en door een maaltijd te doen. Mais is glutenvrij.
Quinoa
Quinoa wordt ook ganzenvoet genoemd. Het is een zaad dat stamt uit het Zuid Amerikaanse Andesgebergte. De Inca´s gebruikte het al om brood en pap van te maken. Quinoa is familie van de amaranth en spinazie. Er zitten veel eiwitten, caroteen, calcium, kalium en ijzer in quinoa. Het is te koop bij de biologische winkel. Quinoa is glutenvrij.Rijst
Rijst is een grassoort die voornamelijk groeit in tropische en subtropische gebieden. De oudste bewijzen dat rijst is gecultiveerd komen uit Zuid Korea. Er zijn daar rijstkorrels gevonden van 13.000 jaar oud. Er zijn vele soorten verschillende rijst. De meest gezonde rijst is die met een hele korrel, zoals zilvervliesrijst. In delicatessewinkels en natuurwinkels kan men uit vele soorten met een volle korrel kiezen. Rijst is glutenvrij.