'Moderne tarwe is chronisch gif en maakt ziek en dik'
Volgens Dr. William Davis is moderne tarwe een perfect, chronisch gif . Dr. Davis is een cardioloog die een boek heeft gepubliceerd over graan. Hij zegt dat de tarwe die we vandaag de dag eten, niet te vergelijken is met de tarwe uit grootmoeders tijd. De tarwe van vandaag de dag zorgt dat gezondheid achteruitgaat, en dat onze eetlust gestimuleerd wordt. Bovendien zou tarwe een dikmaker zijn, waar we alleen maar van aankomen.
Tarwe: een dikmaker én eetlustopwekker waar we ook nog weinig aanhebben
Het is misschien een verschijnsel dat u bekend voorkomt: door brood te eten, lijkt het wel of u meer (brood) wil eten. De moderne tarwe, verschilt van de tarwe die door onze voorouders gegeten werd. De moderne tarwe bevat een nieuwe proteïne, gliadin en werd pas in de jaren zestig en zeventig genetisch ontwikkeld. Gliadin is een opiaat dat de eetlust stimuleert. Volgens dr. Davis eten we hierdoor 365 dagen per jaar 440 kcal meer. Helaas zal de agrarische sector niet teruggaan naar de ouderwetse tarwe (die geen gliadin bevat), omdat deze minder opbrengst geeft per hectare. Als het helemaal klopt wat dr. Davis zegt, is het behoorlijk ernstig. Gliadine zorgt voor het merendeel der ontstekingsziekten. Helaas zit tarwe in veel producten: van snoep tot broodbeleg en ook in sauzen. Dr. Davis over tarwe in CBS News:
Modern wheat a perfect chronic poison doctor says.
Ontstekingsziekten zijn onder andere:
- Alzheimer
- Artritis
- Astma
- Aherosclerosis
- Crohn
- Colitis
- Dermatitis
- Hepatitis
- Parkinson
Geen tarwe en tarweproducten: enorm gewichtsverlies
Het boek dat Dr. Davis publiceerde heet: Wheat Belly: Lose the Wheat, Lose the Weight, and Find Your Path Back to Health. Het is al een hit in Amerika, waar zelfs een anti-tarwe beweging is gestart. De deelnemers van die beweging verliezen kilo's bij de vleet. Volgens dr. Davis raken honderdduizenden mensen 20, 45 en 75 kilo kwijt. Ook verbetert de gezondheid aanzienlijk, met name bij artritis en diabetes. Ook de opgeblazen buik, zuurbranden en depressies spelen volgens de cardioloog geen rol meer.
Geen verbetering in gezondheid maar zelfs een transformatie
Dr. Davis zegt dat mensen weer terug moeten naar echt eten, zoals het eten van avocado's, olijven, olijfolie, vlees en groenten. Dit zijn nog de puurste voedingswaren in onze moderne tijd: de kans dit type voeding gemodificeerd is door de agribusiness, is klein. Bij deze uitspraak van dr. Davis kan men wel een vraagteken plaatsen waar het gaat om vlees en maïs. Hoe dan ook, granen zijn beslist niet meer puur. Granen bestaan voor 90% uit tarwe. Volgens dr. Davis zien we niet alleen maar een verbetering, wanneer we granen elimineren uit onze dagelijkse voeding, maar vindt er een complete transformatie plaats.
Wat zijn dan alternatieven voor tarwe ?
Een andere dokter, dr. Cordain (de oprichter van het Paleo-dieet), is ervan overtuigd dat we alle granen maar beter moeten elimineren, omdat ze ons nauwelijks enig voordeel opleveren en nauwelijks voedingsstoffen bevatten, zeker in vergelijking met vlees, vis, fruit en groenten. De minimale hoeveelheid mineralen die wel in granen zitten, kan het lichaam amper opnemen vanwege het aanwezige zuur in granen (phytaat) dat mineralen bindt. Bovendien bevatten granen veel minder vezels dan fruit en groenten.
Wat kunnen we nemen in de plaats van tarwe?
- Spelt
- Rogge
- Amandelmeel, kokosmeel
- Lijnzaad, sesam
- Boekweit
- Amaranth
- Quinoa
- Millet
- Teff
- Durum tarwe
Bijzonderheden, uitleg en details over bovenstaande alternatieven vindt u op
roosgoesgreen.
Andere mogelijkheden zijn:
- Weken: granen kunnen één nacht in water geweekt worden, zodat minder goede elementen verminderd worden.
- Glutenvrij: tarwe bevat veel gluten.
- Volkoren: volkoren tarwe zou minder effect hebben op bloedsuikerspiegel.
Volgens dr. Davis zijn gierst, wilde rijst, boekweit en quinoa het beste, omdat ze niet tot de tarwefamilie horen. Het is aan te raden minder grote hoeveelheden te eten van wat u gewend was. Zo voorkomt u dat uw bloedsuikerspiegel gaat pieken.