Een gezond dieet
Het klinkt misschien als een cliché om te zeggen '' Je bent wat je eet'' , maar het is waar. Je lichaam heeft een gezonde combinatie van voeding en drinken nodig om goed te kunnen functioneren en gezond te blijven. Een goede balans is waar het op aan komt. Een goed uitgebalanceerd dieet bestaat uit de drie basis bouwstoffen - proteïnes, koolhydraten en vet- uiteraard in de juiste vehoudingen, voor een optimale lichamelijke gezondheid.
Eetpatronen en dieeten varieeren over de hele wereld en studies hebben aangetoond dat er een directe relatie ligt in de aanwezigheid van bepaalde ziektes, en de gevolgde eetpatronen.
Voeding over de wereld
Het traditionele Nederlandse eetpatroon bestaat vaak uit veel cholestorol en een overvloed aan calorieen. Zo´n eetpatroon leidt vaak tot een toename van het gewicht en het optreden van hart- en vaatziekten. Bij bijvoorbeeld bij het traditionele Mediterane dieet, welke rijk is aan vezels, olijfolie, knoflook, rode wijn en vis zien we een veel lagere cholesterol en vet consumptie. Met als gevolg dat mensen uit Italie of Griekenland minder last hebben van zwaarlijvigheid en hart en vaatziektes. In Japan is het aantal hart en vaatziektes altijd al erg laag geweest vanwege het feit dat er verhoudingsgewijs erg veel vis wordt geconsumeerd. Toch verandert dit de laatste jaren omdat steeds meer Japanners Westerse gewoontes over gaan nemen, waaronder een hogere vet consumptie.
Wat is een gezond dieet
Een gezond dieet bestaat uit een goede balans tussen de drie noodzakelijke bouwstoffen, proteïnes, koolhydraten en vet. Aangevuld met mineralen en vitaminen. De gezondste eetpatronen bestaan grotendeels uit proteïnes en koohydraten en minder uit vet.
Bronnen van koolhydraten
Koolhydraten - suikers en zetmeel- zitten in brood, aardappelen, rijst, granen en pasta, hier treffen we ook rijke hoeveelheden aan de noodzakelijke vezels aan. In volkoren pasta, bruine rijst en bruin brood zitten de meeste koolhydraten, maar ook gewone pasta, witte rijst en wit brood bevatten koolhydraten.
Bronnen van proteïne
Vlees en vis vormen een rijke bron van proteïne. Daarnaast, bevat het witte vlees van bijvoorbeeld kip of kalkoen veel minder vet dan rood vlees van bijvoorbeeld rund of varken. Eieren, fruit, noten, bonen, erwten en linzen zijn eveneens bronnen van proteïne, en zijn vooral belangrijk voor mensen welke een vegetarisch dieet volgen.
Bronnen van vet
Vetten zijn een belangrijke bron van energie en voorzien ons van de basis grondstoffen welke nodig zijn voor onze cellen en zorgen voor de opname van bepaalde vitamines. Maar ook hier moeten we goed rekening houden met de juiste balans omdat te veel vet, vooral te veel verzadigde vetten, kunnen tot een heel scala van gezondheidsproblemen kunnen leiden. Tracht zo veel mogelijk het vet te gebruiken van onverzadigde bronnen. Onverzadigde vetten voorzien voor een deel in bescherming tegen mogelijk hart ziekten terwijl verzadigde vetten verantwoordelijk zijn voor het dichtslibben van slagaders in het lichaam (atherosclerosis). Grote concentraties van verzadigde vetten treffen we aan in rood vlees, boter, sommige kaassoorten, sommige ijssoorten en in veel koek varianten alsmede in chocoladerepen. Melk en zuivelproducten kunnen een hoge vetdosering hebben maar zijn aan de andere kant ook een rijke bron van vitaminen en mineralen.
Vitaminen en mineralen
Deze bevinden zich in hoge mate in vers fruit en groenten, noten, bonen, graansoorten, vlees en vis. De meeste mensen krijgen via de dagelijkse voeding voldoende vitaminen en mineralen binnen en hoeven daarom ook niet hun toevlucht te zoeken tot extra vitaminepillen of preparaten. Echter onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld gedurende de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding kan een hogere dosis vitaminen en mineralen gewenst zijn. Ook bij bepaalde ziektes zoals spijsverteringsproblemen is het wenselijk om multivitaminen te gebruiken.
Voor een juiste voedingsbalans kan worden uitgegaan van minstens 40% koolhydraten, ongeveer 30% proteïne en niet meer dan 30% vet.