Een gezond dieet

Een gezond dieet Het klinkt misschien als een cliché om te zeggen '' Je bent wat je eet'' , maar het is waar. Je lichaam heeft een gezonde combinatie van voeding en drinken nodig om goed te kunnen functioneren en gezond te blijven. Een goede balans is waar het op aan komt. Een goed uitgebalanceerd dieet bestaat uit de drie basis bouwstoffen - proteïnes, koolhydraten en vet- uiteraard in de juiste vehoudingen, voor een optimale lichamelijke gezondheid. Eetpatronen en dieeten varieeren over de hele wereld en studies hebben aangetoond dat er een directe relatie ligt in de aanwezigheid van bepaalde ziektes, en de gevolgde eetpatronen.

Voeding over de wereld

Het traditionele Nederlandse eetpatroon bestaat vaak uit veel cholestorol en een overvloed aan calorieen. Zo´n eetpatroon leidt vaak tot een toename van het gewicht en het optreden van hart- en vaatziekten. Bij bijvoorbeeld bij het traditionele Mediterane dieet, welke rijk is aan vezels, olijfolie, knoflook, rode wijn en vis zien we een veel lagere cholesterol en vet consumptie. Met als gevolg dat mensen uit Italie of Griekenland minder last hebben van zwaarlijvigheid en hart en vaatziektes. In Japan is het aantal hart en vaatziektes altijd al erg laag geweest vanwege het feit dat er verhoudingsgewijs erg veel vis wordt geconsumeerd. Toch verandert dit de laatste jaren omdat steeds meer Japanners Westerse gewoontes over gaan nemen, waaronder een hogere vet consumptie.

Wat is een gezond dieet

Een gezond dieet bestaat uit een goede balans tussen de drie noodzakelijke bouwstoffen, proteïnes, koolhydraten en vet. Aangevuld met mineralen en vitaminen. De gezondste eetpatronen bestaan grotendeels uit proteïnes en koohydraten en minder uit vet.

Bronnen van koolhydraten

Koolhydraten - suikers en zetmeel- zitten in brood, aardappelen, rijst, granen en pasta, hier treffen we ook rijke hoeveelheden aan de noodzakelijke vezels aan. In volkoren pasta, bruine rijst en bruin brood zitten de meeste koolhydraten, maar ook gewone pasta, witte rijst en wit brood bevatten koolhydraten.

Bronnen van proteïne

Vlees en vis vormen een rijke bron van proteïne. Daarnaast, bevat het witte vlees van bijvoorbeeld kip of kalkoen veel minder vet dan rood vlees van bijvoorbeeld rund of varken. Eieren, fruit, noten, bonen, erwten en linzen zijn eveneens bronnen van proteïne, en zijn vooral belangrijk voor mensen welke een vegetarisch dieet volgen.

Bronnen van vet

Vetten zijn een belangrijke bron van energie en voorzien ons van de basis grondstoffen welke nodig zijn voor onze cellen en zorgen voor de opname van bepaalde vitamines. Maar ook hier moeten we goed rekening houden met de juiste balans omdat te veel vet, vooral te veel verzadigde vetten, kunnen tot een heel scala van gezondheidsproblemen kunnen leiden. Tracht zo veel mogelijk het vet te gebruiken van onverzadigde bronnen. Onverzadigde vetten voorzien voor een deel in bescherming tegen mogelijk hart ziekten terwijl verzadigde vetten verantwoordelijk zijn voor het dichtslibben van slagaders in het lichaam (atherosclerosis). Grote concentraties van verzadigde vetten treffen we aan in rood vlees, boter, sommige kaassoorten, sommige ijssoorten en in veel koek varianten alsmede in chocoladerepen. Melk en zuivelproducten kunnen een hoge vetdosering hebben maar zijn aan de andere kant ook een rijke bron van vitaminen en mineralen.

Vitaminen en mineralen

Deze bevinden zich in hoge mate in vers fruit en groenten, noten, bonen, graansoorten, vlees en vis. De meeste mensen krijgen via de dagelijkse voeding voldoende vitaminen en mineralen binnen en hoeven daarom ook niet hun toevlucht te zoeken tot extra vitaminepillen of preparaten. Echter onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld gedurende de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding kan een hogere dosis vitaminen en mineralen gewenst zijn. Ook bij bepaalde ziektes zoals spijsverteringsproblemen is het wenselijk om multivitaminen te gebruiken.

Voor een juiste voedingsbalans kan worden uitgegaan van minstens 40% koolhydraten, ongeveer 30% proteïne en niet meer dan 30% vet.
© 2010 - 2024 Costaric, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Montignac dieetHet Montignac dieet is een methode die rond de jaren 90 ontzettend populair is geworden om af te vallen. De methode is v…
Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen met een dieet en daarna slank blijven, dat kan. Om snel enkele kilo’s af te vallen kunt u het beste een ei…
Koolhydraatarm dieet: Zonder koolhydraten snel afvallenWil je snel afvallen, liefst binnen een week? Wil je vlees en vis kunnen eten zoveel je wilt? Wil je gewicht blijven ver…
Het kyalin-dieetWie wil afslanken of vermageren kan talrijke diëten volgen, elk met hun specifieke kenmerken en werkwijzen. Een van deze…

Alli of Xenical, wat zijn de verschillen?Alli of Xenical, wat zijn de verschillen?Alli en Xenical bevatten dezelfde werkzame stof, namelijk de stof ‘Orlistat, om af te vallen. Toch wordt het ene middel…
Problemen met overgewichtProblemen met overgewichtOvergewicht of obesitas neemt hand over hand toe. Ook in Nederland en daarmee gaan we de Verenigde Staten achterna, dit…
Costaric (128 artikelen)
Laatste update: 05-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.